Kosten schutting plaatsen berekenen. Wat kost een schutting- - verbouwingsprijzen 4

De kosten van een schutting berekenen

Een schutting is een goede investering. Het zorgt voor een stukje privacy als je in je tuin zit en kan het uiterlijk en de uitstraling van je tuin verbeteren. Maar wat kost het nou om een goede schutting te plaatsen? En waar moet je verder nog aan denken? Je leest het hier.

Wat zijn de kosten van een schutting?

Een schutting kost gemiddeld € 90 per meter. Je kunt natuurlijk goedkopere schuttingen krijgen, maar ook veel duurdere – afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Verderop geven we je een overzicht van de prijzen per materiaal.

Als je de schutting door een vakman laat plaatsen, kost dat je gemiddeld zo’n € 15 per meter extra. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dat geld in je zak te houden en het zelf te doen, maar bedenk wel dat je voor die € 15 per meter een gegarandeerd rechte en stevige schutting krijgt.

Soorten schuttingen

Er zijn veel verschillende soorten schuttingen om uit te kiezen. Hier volgt een overzicht van de meest gangbare materialen. 

Kosten houten schutting

Hout is nog steeds het meest gebruikte materiaal voor een schutting, voornamelijk vanwege de prijs. Je hebt al een schutting van geïmpregneerd hout voor € 30 per meter. Meestal wordt dan gebruikgemaakt van grenen of vurenhout. De planken zijn waterafstotend gemaakt, maar verder niet behandeld. Je kunt dan zelf je schutting schilderen of beitsen in de kleur die je wilt. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon laten zoals hij is.

Een nadeel van een houten schutting is wel dat deze veel onderhoud nodig heeft. Hout gaat niet zo lang mee, omdat er op termijn vocht in de planken zal trekken. Hierdoor kan de schutting verkleuren of zelfs kromtrekken of gaan rotten.

Wil je een houten schutting die langer meegaat? Kies dan voor een hardhouten schutting. Een hardhouten schutting kost gemiddeld € 90 per meter. Hardhout is duurzamer dan geïmpregneerd hout, maar ook dat zal op termijn geschilderd, gebeitst of vervangen moeten worden.

Kosten kunststof schutting

Wil je liever een schutting waar je geen onderhoud aan hebt? Dan kun je een schutting van kunststof overwegen. Kunststof heeft geen onderhoud nodig en verkleurd of vervaagt niet. Hierdoor heb je jarenlang plezier van je schutting. Kunststof is beschikbaar is veel verschillende kleuren en uitvoeringen. Zo kun je zelfs een kunststof schutting plaatsen die eruit ziet als echt hout.

Een schutting van kunststof kost gemiddeld € 75 per meter.

Kosten betonnen schutting

Het is ook mogelijk een duurzame schutting van beton te laten plaatsen. Dit zijn dan meestal betonplaten tussen betonpalen. Ook worden tegenwoordig vaak betonschermen geplaatst met een structuur, bijvoorbeeld houtnerf of baksteen. 

Een schutting van beton kost gemiddeld € 60 per meter.

Kosten schutting plaatsen berekenen. Wat kost een schutting- - verbouwingsprijzen 3

Kosten stenen schutting

Een stenen schutting is het meest duurzaam van allemaal en kan generaties lang meegaan. Dat zie je echter ook wel terug in de prijs. Een stenen schutting is in realiteit gewoon een gemetselde muur en daar gaat voor een vakman veel tijd en werk in zitten. Daarom is deze soort schutting het duurst. 

Een schutting van steen kost gemiddeld € 200 per meter.

Kosten natuurlijke schutting

De goedkoopste optie is een ‘natuurlijke schutting’. Dit zijn bijvoorbeeld bamboe-, riet- of wilgenmatten. De matten worden tussen palen gespannen of in een houten frame gezet. Het geeft je tuin een erg natuurlijke uitstraling. Net als een houten schutting hebben deze matten echter een beperkte levensduur, maar ze zijn gemakkelijker te vervangen dan een volledig houten schutting. 

Een andere vorm van natuurlijke schutting is een gaasscherm waartegen bijvoorbeeld klimop groeit. Ook dit is een erg goedkope schutting met een mooie uitstraling, maar hou er wel rekening mee dat het even kan duren voordat je planten groot genoeg zijn om volledige privacy te geven.

Je kunt een natuurlijk schutting plaatsen voor € 20 tot € 30 per meter.

Kosten schutting beton-combinatie

Tegenwoordig worden er steeds meer combinatieschuttingen geplaatst. Deze bestaan uit betonnen palen en een betonnen onderlaag waar een schutting van een ander materiaal bovenop geplaatst wordt. Meestal is dit een houten schutting, maar kunststof is ook mogelijk. Deze beton-combinaties hebben een strak en degelijk uiterlijk en je ziet ze steeds meer verschijnen.

De hout-beton combinatie heeft een veel langere levensduur van dan een volledig houten schutting. De houten onderdelen van een combinatieschutting komen namelijk niet in aanraking met de grond, waardoor er veel minder vocht in het hout kan trekken. 

Een beton-combinatie met geïmpregneerd hout kost ongeveer € 75 per meter, een combinatie met kunststof € 200 per meter.

Kosten schutting plaatsen berekenen. Wat kost een schutting- - verbouwingsprijzen 1

Waar moet je verder nog aan denken?

Als je een schutting wilt laten plaatsen zijn er een aantal dingen die je verder nog in je achterhoofd moet houden.

Maatwerk of kant-en-klaar

Je kunt een schutting op maat laten maken uit bijvoorbeeld losse houten planken, maar je kunt ook een kant-en-klare schutting kopen. Zogenoemde ‘prefab’ schuttingen zijn in veel verschillende vormen en maten te krijgen, waardoor er voor bijna elke tuin een schutting te maken is. 

Een nadeel van prefab is dat de materiaalkosten hoger zijn dan voor een maatwerk schutting. Losse planken en palen zijn goedkoper dan een kant-en-klaar schuttingscherm. Daartegenover staat echter dat het (veel) gemakkelijker en sneller te installeren is. Je hoeft je ook minder zorgen te maken dat je schutting er uiteindelijk schots en scheef uitziet, omdat de schuttingdelen zelf stevig en recht zijn.

Poort in de schutting

Overweeg je om een poort in je schutting te laten plaatsen? Dan doe je er goed aan om hier van het begin af aan rekening mee te houden. Het is lastig om de schutting later aan te passen om ruimte te maken voor een poort, zeker als je kiest voor bijvoorbeeld een betonnen of stenen schutting.

De hoogte

Maak je schutting niet te hoog, anders kun je problemen krijgen met je gemeente. Een schutting aan de achterkant van het huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Aan de voorkant mag een schutting maximaal 1 meter hoog zijn. 

Voor een afscheiding van struiken of bomen geldt geen maximale hoogte, maar deze moeten een stuk van de erfgrens af staan.

Samen met je buren

Vaak is het handig om een schutting samen met je buren te plaatsen. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Je deelt de kosten en het onderhoud
  • De schutting kan precies op de erfgrens geplaatst worden

Jullie moeten het dan wel samen eens worden over het type schutting dat geplaatst zal worden. Het is aan te raden om de afspraak van de gezamenlijke schutting schriftelijk vast te leggen. Zo kan er later geen gedoe over ontstaan, bijvoorbeeld als er andere bewoners in het huis komen wonen.

Is het geen optie om de schutting samen met je buren te plaatsen? Hou er dan rekening mee dat de schutting volledig op jouw grond moet staan.

Kosten schutting plaatsen berekenen. Wat kost een schutting- - verbouwingsprijzen 2

Veelgestelde vragen over de kosten van schuttingen

Wat kost een schutting?

Gemiddeld kost een schutting € 90 per meter. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het type materiaal dat je kiest. Een houten schutting is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een gemetselde schutting. 

Wat kost het om een schutting te laten plaatsen?

Dat is afhankelijk van de hoeveelheid werk die de vakman aan jouw schutting heeft. Een schutting van prefab-onderdelen is snel en gemakkelijk te plaatsen, terwijl het metselen van een stenen schutting veel meer arbeid vereist. Maar gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer € 15 per meter om je schutting te laten plaatsen.

Welk materiaal is het beste voor mijn schutting?

Dat ligt natuurlijk aan je eigen voorkeur en je budget. Veelgebruikte materialen en hun kosten zijn:

Geïmpregneerd hout: € 30 per meter
Hardhout: € 90 per meter
Kunststof: € 75 per meter
Beton: € 60 per meter
Steen: € 200 per meter
Bamboe-, riet- of wilgenmatten: € 25 per meter
Geïmpregneerd hout: € 30 per meter
Beton-hout-combinatie: € 75 per meter

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Een schutting aan de zij- of achterkant van het huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Een schutting aan de voorzijde mag maximaal 1 meter hoog zijn. 

Welke houtsoorten worden gebruikt voor een schutting?

De meeste houten schuttingen worden gemaakt van geïmpregneerd grenen of vurenhout of van hardhout, zoals Bankirai of Ipe. 

Welke klimplant kan ik tegen mijn schutting laten groeien?

In principe kan elke klimplant tegen een schutting geplaatst worden. Of deze er mooi tegenaan groeit is vooral afhankelijk van hoeveel houvast de plant heeft aan je schutting. Het is moeilijker om tegen glad kunststof te groeien dan een wilgenmat of gaasscherm. 
Planten die vaak tegen de schutting plaatst worden zijn de traditionele klimop (Hedera), de passiebloem (Passiflora) en de Clematis.