
Kosten wandverwarming berekenen
Bij wandverwarming denk je misschien aan die hoge designradiator waar je in de badkamer je handdoek overheen hangt. In principe heb je gelijk; dat is inderdaad een vorm van wandverwarming, maar er zijn ook andere opties. Op dit moment is wand- of muurverwarming die gebruikmaakt van stralingswarmte erg in opkomst. Deze verwarming is energiezuinig en efficiënter dan een gewone radiator. Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar. Niet alleen voor aan, maar ook in de muur.
In dit artikel leggen we je uit wat stralingsverwarming is en welke soorten wandverwarming mogelijk zijn.
Hoe werkt stralingsverwarming?
Een radiator werkt op basis van convectiewarmte. Bij convectiewarmte stroomt koude lucht langs de hete lamellen van de radiator. Daardoor wordt de lucht verwarmd. Die warme lucht stijgt naar plafond en maakt plaats voor nieuwe, koude lucht om op te warmen.
Het nadeel van convectiewarmte is dat de koude en warmte lucht zich blijven verplaatsen. Hierdoor kun je koude gebieden krijgen in je kamer. Ook wordt stof door de ruimte verplaatst door de luchtstromen.
Stralingswarmte, daarentegen, verwarmt niet de lucht maar straalt warmte op het lichaam. Het wordt wel vergeleken met de warmte van zonlicht of een open haard. Het voordeel van stralingswarmte is dat het al effectief werkt op lagere temperaturen. Daarnaast heeft stralingswarmte een bewezen therapeutische werking op het menselijk lichaam. Het geeft je een gevoel van welzijn.
Omdat stralingsverwarming niet afhankelijk is van de luchttemperatuur, maar direct zijn straling afgeeft op mensen en dingen, zorgt het direct voor een gevoel van warmte. Hierdoor is het erg effectief in ruimtes die kort gebruikt worden of grotere ruimtes die niet volledig verwarmd hoeven worden, zoals een werkbank in een garage. Het is ook nog eens energiezuinig, omdat je niet van tevoren een kamer hoeft op te warmen.
Verschil met vloerverwarming
Een bekend voorbeeld van stralingsverwarming is vloerverwarming en daar wordt wandverwarming vaak mee vergeleken. Het klopt dat het principe van vloerverwarming erg overeenkomt met muurverwarming die in de muur wordt verwerkt, maar er is één groot verschil: vloerverwarming verwarmt de vloer van je kamer, wat ook de lucht boven die vloer verwarmt. Deze warme lucht stijgt op net zoals bij convectiewarmte, met dezelfde gevolgen (zij het in mindere mate).
Omdat wandverwarming meteen de volledige hoogte van je kamer verwarmt, heb je deze luchtverplaatsing niet. Goede wandverwarming zal zorgen dat je kamer gelijkmatiger verwarmd wordt. Stralingswarmte wordt namelijk opgeslagen door de meubels, de overige wanden en plafonds, die deze warmte weer afgeven aan de lucht.
Hoofd- of bijverwarming
Wandverwarming met stralingswarmte kan gebruikt worden als hoofdverwarming. Je hebt dan bijvoorbeeld geen radiatoren meer nodig. Laat je hiervoor wel goed informeren, want het is erg afhankelijk van je situatie en het soort wandverwarming of deze de ruimte goed genoeg kan verwarmen. De grootte van de kamer(s), het beschikbare muuroppervlak en hoe je woning is geïsoleerd spelen allemaal mee bij de vraag of je wandverwarming als hoofdverwarming kunt gebruiken. Een specialist kan hiervoor – vaak vrijblijvend – een goede berekening maken.
Als de wandverwarming op zichzelf niet genoeg is, kun je deze combineren en gebruiken als bijverwarming. Bijvoorbeeld met traditionele radiatoren of vloerverwarming, maar je kunt ook meerdere soorten wandverwarming bij elkaar gebruiken om voldoende warmte te creëren.

Wat zijn de voor- en nadelen van wandverwarming?
Als je overweegt om te kiezen voor wandverwarming met stralingswarmte, is het goed om de volgende dingen in je achterhoofd te houden.
De voordelen:
- Wandverwarming verwarmt een ruimte gelijkmatig.
- Stralingswarmte voelt erg aangenaam aan.
- De ruimte warmt sneller op en de luchtvochtigheid blijft beter op peil.
- Stralingswarmte is erg energiezuinig en dat zie je terug in je energierekening.
- Als je je wandverwarming kunt aansluiten op een warmtepomp, kan deze ook gebruikt worden om de ruimte in de zomer te koelen.
De nadelen:
- Als je kiest voor wandverwarming in de muur, dan kan het plaatsen ingrijpend en complex zijn. Dit is zeker het geval voor bestaande woningen.
- Het neemt een deel van je muur in beslag. Zelfs als je kiest voor verwarming in de muur, moet je opletten dat je deze niet te veel blokkeert, bijvoorbeeld met een grote, dichte kast.
Ingebouwde wandverwarming of verwarming aan de muur
Als je eenmaal hebt gekozen voor wandverwarming op basis van stralingswarmte komt de volgende belangrijke vraag om de hoek kijken: kies je voor ingebouwde wandverwarming of voor verwarming die je aan de muur bevestigt?
Ingebouwde wandverwarming
Het antwoord op deze vraag is vooral afhankelijk van of je erop zit te wachten om je muren opnieuw te doen. Wandverwarming in de muur is namelijk efficiënter en geeft meer ruimte, maar net als bij vloerverwarming moet de muur helemaal opnieuw opgebouwd worden. Voor bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis is dit een goede keus.
Ingebouwde muurverwarming straalt zijn warmte af. Als er bijvoorbeeld een grote kast voor de muur wordt geplaatst, is er minder stralingswarmte. Je moet dus wel rekening houden met de indeling van je kamer. Ook moet je voorzichtig zijn met het ophangen van bijvoorbeeld schilderijen. Als je gaat boren of nagelen in de muur, moet je altijd controleren of je de verwarming niet beschadigt. Een laatste ding om in gedachten te houden is dat het plaatsen van ingebouwde muurverwarming een complexe en specialistische klus is. Dat maakt deze soort verwarming een stuk duurder dan verwarming aan de muur.
Wandverwarming aan de muur
Voor wandverwarming aan de muur is geen of nauwelijks breekwerk nodig. Dit is dus een goede keuze als je tevreden bent met je huidige muren. Daarnaast is het installeren van deze soorten veel minder complex dan verwarming in de muur. Als je handig bent, kun je sommige systemen ook zelf installeren.
Het neemt echter wel meer ruimte in beslag, want je kunt natuurlijk niets plaatsen tegen de muur waar je wandverwarming aan hangt.

Welke soorten muurverwarming zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten wandverwarming met stralingswarmte. We zetten er hier een paar voor je op een rijtje.
Ingebouwde wandverwarming
Er bestaan twee soorten ingebouwde wandverwarming: wandverwarming met warm water en elektrische wandverwarming.
De aanleg van ingebouwde wandverwarming is erg te vergelijken met vloerverwarming. Op het ‘skelet’ van de muur komt een patroon van buizen. Deze worden aangesloten op de warmte-installatie (bijvoorbeeld je cv-ketel, warmtepomp of pellet kachel) of het elektriciteitsnet. Warm water of elektriciteit zorgen ervoor dat de buizen opwarmen en de muur warmte afgeeft.
Elektrische wandverwarming kost meer energie dan wandverwarming met warm water. Het wordt daarom vaker als bijverwarming gebruikt dan als hoofdverwarming. Vooral in badkamers is dit systeem veel gebruikt.
Droogbouw of natbouw
Ingebouwde wandverwarming kan ‘droog’ of ‘nat’ worden aangelegd. Droogbouw betekent dat er geen natte onderdelen aan te pas komen, zoals water of cement. Dit is bijvoorbeeld erg fijn als je je vloer wilt behouden want er komt veel minder rommel bij kijken.
Bij droogbouw kan gebruikgemaakt worden van gyproc platen met geïntegreerde verwarmingsbuizen. Deze prefab panelen worden vastgeschroefd op een houten of ‘metal stud’ voorzetwand. Het gaat dus om een wand én verwarming in één. Zo kan het erg snel geïnstalleerd worden.
Naast panelen kunnen de verwarmingsbuizen ook rechtstreeks op de wand geplaatst worden, met daarbovenop metalen lamellen voor een goede warmtegeleiding. De afwerking gebeurt dan met platen in gyproc.
Droogbouw wandverwarming wordt veel gebruikt bij het renoveren van woningen. De installatie verloopt namelijk snel, schoon en makkelijk. De platen hoeven alleen maar onderling gekoppeld te worden.
Als de ingebouwde wandverwarming nat wordt aangelegd dan plaatst de installateur de verwarmingsbuizen in de 1e pleisterlaag van de muur. Daaroverheen wordt een glasvezeldoek geplaatst voor de stevigheid. Daarna wordt de muur afgewerkt, bijvoorbeeld met nog een pleisterlaag of leem.
Wandverwarming aan de muur
Stralingsverwarming die aan de muur bevestigd wordt, is gemakkelijker te plaatsen dan ingebouwde wandverwarming. Als je handig bent, kun je dit misschien zelfs zelf doen. Toch is het aan te raden om contact op te nemen met een vakman. Deze kan namelijk precies uitrekenen hoeveel verwarming je nodig hebt en welke soort wandverwarming dit het beste kan leveren.
Als het gaat om stralingsverwarming aan de muur, zijn er verschillende soorten beschikbaar die werken op infrarood technologie. Infraroodstraling is elektromagnetische straling, net als zonnestraling. Infraroodverwarming maakt gebruik van langgolvige infraroodstralen, zogenaamde C-stralen, die geabsorbeerd worden door het oppervlak van de huid maar deze niet diep binnendringen. Langgolvige infraroodstraling is onschadelijk.
Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je je verbrandt aan deze soort verwarming. Goede infraroodverwarming heeft een maximale temperatuur, meestal 105 graden. Brandwonden kunnen pas optreden vanaf 125 graden Celsius.
Wandverwarming aan de muur neemt relatief meer ruimte in beslag dan ingebouwde verwarming. Omdat het aan de muur hangt, kun je er geen (grote) meubels voor plaatsen. Ook is het lastiger om dezelfde warmteopwekking te realiseren als ingebouwde verwarming, omdat verwarming aan de muur over het algemeen een kleiner oppervlak heeft. Verwarming aan de muur wordt dus vaker gebruikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in de badkamer.
Infraroodpanelen aan de muur
Infraroodpanelen zijn in alle soorten en maten beschikbaar, voor aan de muur maar bijvoorbeeld ook aan het plafond. Het is zelfs mogelijk om het paneel te laten bedrukken, zodat het eruitziet als een schilderij.
Infraroodspiegels
In badkamers wordt vaak gekozen voor een infraroodspiegel. Dit is een infraroodpaneel en spiegel in een. Zo heb je direct een aangename warmte terwijl je voor je spiegel staat.
