Zo bereken je de kosten van een vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming lopen gemiddeld van € 750 tot € 2.000, afhankelijk van het aantal m2 vloerverwarming en of je voor hoofd- of bijverwarming kiest

Zo bereken je de kosten voor vloerverwarming

Een van de meest populaire en kosteneffectieve manieren om je huis te verwarmen is door een goede vloerverwarming te laten installeren. Maar wat zijn nou precies de voor- en nadelen? Welke soorten zijn er? En hoeveel mag dat kosten? Hier geven we een overzicht van alles dat je nodig hebt om de juiste keuze te maken. Zo ga je met een gerust hart en warme voeten de koude dagen in.

Wat kost vloerverwarming gemiddeld?

De kosten voor aanleg van vloerverwarming kunnen lopen van €750 tot €3.300, afhankelijk van het aantal vierkante meters en het soort vloerverwarming. Ook maakt de ‘hart-op-hart afstand’ uit voor de prijs — dit is de afstand tussen de buizen. Vloerverwarmingen met een kleinere hart-op-hart afstand zijn duurder omdat er meer buis nodig is. Natuurlijk zijn deze dan ook effectiever. De Consumentenbond stelt dat je met vloerverwarming 10% tot 15% kunt besparen op stookkosten t.o.v. gewone radiatoren. De thermostaat kan vaak een graad lager worden ingesteld met hetzelfde effect. Zeker bij goed geïsoleerde huizen is dit verschil groot. 

De voordelen van vloerverwarming

Naast heerlijk warme voeten zijn er een aantal andere voordelen van goede vloerverwarming te noemen:

  1. Anders dan wandradiatoren, verwarmt goede vloerverwarming je huis snel en gelijkmatig. Zo voorkom je eventuele condensatie en koude plekken.
  2. Vloerverwarming wordt volledig weggewerkt wat resulteert in meer vrije ruimte in huis. Zeker vervelend geplaatste wandradiatoren zijn dan een probleem van het verleden. 
  3. Met vloerverwarming kun je potentieel 180m3 gas besparen op jaarbasis. Dit is een besparing op de energierekening van €60 tot €120 per jaar, afhankelijk van de dan geldende gasprijzen.
  4. Vloerverwarming minimaliseert de stofcirculatie in huis. Beter voor de gezondheid en de kans op aan stof gerelateerde allergieën neemt drastisch af.
  5. Tot slot biedt vloerverwarming een behoorlijke meerwaarde bij een eventuele verkoop van het huis.

De nadelen van vloerverwarming

Het zou geen compleet overzicht zijn zonder ook enkele nadelen van vloerverwarming te noemen:

  1. Hoewel vloerverwarming op termijn een aardig voordeel oplevert, zijn de aanlegkosten van vloerverwarming aanzienlijk hoger dan die van gewone radiatoren. Er moet onder de vloer gewerkt worden en dat heeft een prijs. 
  2. Het is niet erg geschikt voor snelle temperatuurwisselingen buitenshuis omdat het volledige verdieping verwarmd — en dus ook afgekoeld — moet worden. Ook kan er bij de meeste systemen niet gekozen worden om maar een deel van de vloer te verwarmen.
Kosten vloerverwarming berekenen. vloerverwarming prijs p:m2 - verbouwingsprijzen

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Een goede vloerverwarming is voldoende voor een aangename temperatuur in huis. Het kan echter ook goed gebruikt worden als additionele warmtebron voor wat extra verwarming op de juiste plek. Het aanleggen van hoofdverwarming is duurder dan bijverwarming, maar levert ook de meeste voordelen. Als bijverwarming wordt het vaak gebruikt naast al aangelegde radiatoren. Deze vloerverwarming wordt dan ook het meest gebruikt voor kleine ruimtes als de badkamer, het toilet of de entree. 

Warm water of elektrische vloerverwarming?

De meest gekozen vloerverwarmingen werken op warm water of elektriciteit. Traditioneel wordt het water verhit door de CV-ketel en loopt het warme water door leidingen onder de vloer. Een verdeler is dan verantwoordelijk voor het gelijkmatig pompen van het water.

Bij elektrische vloerverwarmingen worden er matten gelegd van 1 tot 3 millimeter waar stroom doorheen loopt. Hier zijn stroomdraden in verwerkt die een hoge elektrische weerstand hebben en dus warm worden.

Elektrische vloerverwarming wordt eigenlijk alleen maar gebruikt als bijverwarming, maar is makkelijker te leggen en dus een stuk goedkoper in aanschaf. 

Kosten elektrische vloerverwarming berekenen

Als je kiest voor elektrische vloerverwarming zijn er een aantal opties. Ten eerste de keuze voor een systeem op zwakstroom of op netstroom. De warmtecapaciteit van deze vloerverwarming hangt o.a. af van het vermogen, welke kan variëren van 320W tot 930W. Ook de dichtheid (hart-tot-hart afstand) van de verwarmingsdraden is van invloed op de warmtecapaciteit. De draden kunnen 12 tot 18 centimeter uit elkaar liggen. Tot slot zijn er weer drie soorten elektrische vloerverwarming: matten, elektrische kabels en foliesystemen. Met ieder hun eigen voor- en nadelen. Laat u hierover informeren door uw installateur. 

Kosten vloerverwarming berekenen. vloerverwarming prijs p:m2 - verbouwingsprijzen

Natbouw vloerverwarming

Natbouw systemen zijn de meest gebruikelijke soorten vloerverwarming. Bij natbouw vloerverwarming worden de buizen en slangen in een cementlaag geplaatst en wordt er wapening (wapeningsnetten of staalvezelwapening) aangebracht voor stabiliteit en stevigheid. Zo wordt voorkomen dat de vloer uitzet of krimpt onder invloed van temperatuur. Ook kan er gekozen worden voor een anhydrietvloer, wat een gipsgebonden vloer is die niet gesmeerd maar gegoten wordt. Bij deze systemen wordt de constructievloer geïsoleerd en worden er draadstaalmatten gelegd. Vervolgens worden de verwarmingsleidingen aan het frame bevestigd en wordt de cement gestort en uitgesmeerd. Natbouw systemen zijn goedkoper en worden veel toegepast bij nieuwbouw of renovaties waarbij de (dek)vloer vernieuwd moet worden. 

Een andere populaire vorm van natbouw is het infrezen. Met infrezen worden er sleuven aangebracht in de dekvloer d.m.v. een freesmachine. De leidingen komen vervolgens in de sleuven te liggen en worden dichtgesmeerd met cementpap. Het voordeel hiervan is dat dit eenvoudig aan te brengen is bij bestaande vloeren. Ook hoeft de vloer niet of nauwelijks verhoogd te worden. Omdat de buizen dichter aan het oppervlak liggen wordt de vloer sneller warm. Deze vorm is te gebruiken voor zowel hoofd- als bijverwarming.

Droogbouw vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming wordt aangelegd zonder natte producten — denk aan beton, cement of anhydriet. De leidingen komen te liggen in speciale platen (noppenplaten of EPS-platen) met isolerende werking. Op deze platen komt een laag vulmiddel te liggen zodat de vloer mooi egaal wordt. Door de isolerende werking en het uitblijven van een omliggende cementlaag wordt de vloer veel sneller warm en hoeft het water ook minder hoog op temperatuur te zijn. Droogbouw systemen zijn daardoor zuiniger, maar zijn wel duurder in aanschaf. 

De meest gebruikte soort platen zijn noppenplaten. Dit zijn geïsoleerde platen met een bepaald profiel waar de leidingen eenvoudig in te plaatsen zijn. Een ontzettend effectieve manier omdat er hiervoor geen sleuven in de vloer gefreesd hoeven te worden. Het wordt vaak gebruikt i.c.m. warmwaterbuizen. Met noppenplaten wordt de kamerhoogte wel iets lager omdat de bestaande vloer bovenop de noppenplaat gelegd wordt. Let daarop goed op de hoogte van de kozijnen, omdat het kan zijn dat er een klein randje van de onderkant van de deuren gehaald moet worden. 

Vloerverwarming in een bestaande vloer

Ook als je in een ouder huis woont is vloerverwarming vrij simpel aan te leggen. De vloer is te voorzien van een nieuwe laag of is te behouden door bijv. het infrezen van de leidingen. Bij het leggen van een nieuwe laag moet je er rekening mee houden dat er extra opbouwhoogte nodig is — vaak enkele centimeters.

Vloerbedekking en vloerverwarming

Bij het aanleggen van vloerverwarming is het ook goed om na te denken over het soort vloerbedekking. Als de bedekking de warmte teveel tegenhoudt, is dat een probleem voor de efficiëntie. Tegelvloeren zijn doorgaans het meest geschikt, maar er wordt tegenwoordig ook veel gecombineerd met gietvloeren en houtvloeren. Natuurlijk kan het ook gebruikt worden i.c.m. PVC, tapijt, laminaat, parket, betonvloeren, vinyl of natuursteen als je wilt. Overleg dit dan wel met een specialist. 

Koelen met vloerverwarming

Om te koelen met een vloerverwarming systeem is er een warmtebron nodig die koud water aanmaakt. Een CV-ketel kan bijvoorbeeld geen temperaturen leveren onder de omgevingstemperatuur en is dus niet geschikt als koeling. Een warmtepomp lukt dit echter wel! Op warme zomerdagen kan dit een geweldige optie zijn. Bij hoge temperatuurverschillen kan er wel condensvorming ontstaan. Het is daarom aan te raden om het afkoelen gelijkmatig te doen, zodat het verschil tussen omgevingstemperatuur en watertemperatuur niet groter is dan 6 graden Celsius.

Kies voor een gekeurde specialist

Het is belangrijk om een goede specialist te nemen voor het aanleggen van de vloerverwarming. Om daarmee te helpen zijn er een drietal belangrijke keurmerken: 

  • KOMO. KOMO houdt onafhankelijke kwaliteitscontroles. Vloerverwarmingen met het KOMO-keurmerk voldoen aan strenge eisen en relevante wet- en regelgeving. 
  • BouwGarant. Het grootste keurmerk voor de bouw is die van BouwGarant. Is je specialist aangesloten bij BouwGarant, dan wordt het bedrijf regelmatig getest op betrouwbaarheid, kwaliteit, vakmanschap en service. 
  • Kiwa. Kiwa doet onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van bedrijven op de gebieden van organisatie, producten, diensten, processen, managementsystemen en personeel. Een specialist met dit keurmerk voldoet aan internationale kwaliteitseisen en -controles.
Kosten vloerverwarming berekenen. vloerverwarming prijs p:m2 - verbouwingsprijzen