Kosten vloerisolatie kruipruimte vs. isolatie bovenkant vloer berekenen
In dit artikel vergelijken we twee vormen van vloerisolatie, isolatie via de kruipruimte en isolatie via de bovenkant van de vloer. Op onze website vind je meer informatie over de typen vloerisolatie, de materialen die gebruikt worden voor isolatie en leer je hoe je de kosten voor vloerisolatie kunt berekenen.
Vloerisolatie via de kruipruimte
De meest effectieve en effectieve manier om de vloer te isoleren is via het bodemoppervlak. Plaats vervolgens het isolatiemateriaal via de kruipruimte aan de onderzijde van de vloer. De vloerisolatie aan de onderkant kan flink energie besparen en is 400 tot 800 euro goedkoper dan de isolatie aan de bovenkant. Om aan de onderkant te kunnen isoleren dient u een kruipruimte te hebben van minimaal 35 cm hoog. Wilt u pur isolatie toepassen? De kruipruimte moet minimaal 50 cm hoog zijn.
De kosten van vloerisolatie aan de onderkant bedragen gemiddeld 25 euro per vierkante meter. Houd er rekening mee dat sommige dingen deze prijs kunnen verhogen. Als de kruipruimte bijvoorbeeld moeilijk toegankelijk is of als er een groot aantal leidingen moet worden verwerkt, kan de klus langer duren. Heeft u houten vloeren? Vervolgens moet de balk waarop de vloer zich bevindt ook worden geïsoleerd. In dit geval is de totale vierkante meter isolatiemateriaal hoger.
Wilt u zelf proberen de kruipruimte te isoleren? Denk dan na over de volgende vragen:
- Ventilatie is erg belangrijk in kruipruimtes. Bij een slechte ventilatie hoopt zich radongas op en ontstaan er vochtproblemen. Zorg er altijd voor dat de isolatie het ventilatierooster van de kruipruimte niet blokkeert.
- Is uw huis gebouwd tussen 1965 en 1983? Heeft het huis betonnen vloeren? Dan is het meestal beter om de onderkant van de kruipruimte te isoleren. Huizen die in die tijd zijn gebouwd, kunnen betonnen vloeren hebben en zijn vatbaar voor betonrot. Dit is het geval bij Kwaaitaal en Manta betonvloeren. Het is het beste om niets op het beton te plaatsen.
- Heb je houten vloeren in huis? Kies dan voor ademende isolatiematerialen, zoals glaswol of steenwol. Als u niet-ademende materialen gebruikt, zal de houten vloer gaan rotten.

Vloerisolatie aan de bovenkant van de vloer
Bij isolatie aan de bovenkant breng je een isolatielaag aan op de houten of betonnen ondervloer. De uiteindelijke vloerbedekking, zoals tapijt of laminaat, wordt erop gelegd. Heeft u geen of te lage kruipruimte, dan is isolatie aan de bovenzijde een goede keuze. Het geeft het beste energiebesparende effect, maar is duurder dan isolatie via kruipruimtes. Ook uw huidige vloerbedekking moet verwijderd worden om geïsoleerd te worden. Dus als uw tapijt of laminaat al aan vervanging toe is, is dit een goede keuze. Houd er ook rekening mee dat de geïsoleerde vloer hoger zal zijn, wat van invloed kan zijn op uw deuren, drempels en plinten.