Kosten vloerisolatie bovenkant vloer vs. bodemisolatie berekenen

In dit artikel vergelijken we twee vormen van vloerisolatie, isolatie via de kruipruimte en bodemisolatie. Op onze website vind je meer informatie over de typen vloerisolatie, de materialen die gebruikt worden voor isolatie en leer je hoe je de kosten voor vloerisolatie kunt berekenen.

Vloerisolatie kruipruimte

De meest effectieve en efficiënte manier om een ​​vloer te isoleren is via de onderkant. Via de kruipruimte wordt dan isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de vloer geplaatst. Vloerisolatie aan de onderkant levert een forse energiebesparing op en is al snel € 400 tot € 800 goedkoper dan isolatie aan de bovenkant. Om aan de onderkant te kunnen isoleren dient u een kruipruimte te hebben van minimaal 35 cm hoog.

Wilt u isoleren met pur? De kruipruimte moet minimaal 50 cm hoog zijn. Vloerisolatie onderaan kost gemiddeld € 25,- per m2. Houd er rekening mee dat er dingen zijn die deze prijs kunnen verhogen. Als de kruipruimte bijvoorbeeld moeilijk toegankelijk is of als er veel leidingwerk is, kan de klus langer duren. En heb je een houten vloer? Dan moeten ook de balken waarop de vloer rust, worden geïsoleerd. In dat geval is het totaal aantal m2 isolatiemateriaal hoger.

Wil je zelf proberen om via de kruipruimte te isoleren? Denk dan aan het volgende:

  • Ventilatie is erg belangrijk in de kruipruimte. Bij slechte ventilatie kan zich radongas ophopen en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Zorg er altijd voor dat het isolatiemateriaal de ventilatieroosters van de kruipruimte niet blokkeert.
  • Is uw woning gebouwd tussen 1965 en 1983? En heeft de woning een betonnen vloer? Dan is het vaak beter om de onderkant van de kruipruimte te isoleren. Huizen die in die tijd zijn gebouwd, kunnen betonnen vloeren hebben die vatbaar zijn voor betonrot. Dit is het geval bij Kwaaitaal en Manta betonvloeren. Het is beter om niets tegen het beton te plaatsen.
  • Heeft uw woning een houten vloer? Kies dan voor ademend isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol. Als u niet-ademend materiaal gebruikt, zal de houten vloer gaan rotten.
Kosten vloerisolatie bovenkant vloer vs. bodemisolatie berekenen - verbouwingsprijzen 3File

Bodemisolatie

Bij bodemisolatie wordt isolatie op de vloer van de kruipruimte gelegd. Dit is de goedkoopste manier van isoleren, maar ook de minst energiebesparende. Het beperkt hoeveel warmte je aan de grond verliest, maar doordat er veel lucht tussen de isolatielaag en de woning zit, blijf je warmte verliezen. Bodemisolatie is een optie als uw kruipruimte niet hoog genoeg is voor isolatie aan de onderkant van de vloer of als u niet te veel geld wilt uitgeven aan isolatie. De kosten van vloerisolatie zijn gemiddeld € 23 per m2, afhankelijk van het soort materiaal dat u kiest. Voor extra energiebesparing wordt vloerisolatie ook gecombineerd met vloerisolatie. Hierdoor wordt de warmte extra goed vastgehouden in uw woning.