Kosten vloerisolatie berekenen

Vloerisolatie: is het de moeite waard?

Elke woning verliest warmte door het contact met de grond onder de woning. Daarom wordt voor nieuwe woningen direct geïnvesteerd in goede vloerisolatie. Maar heb je een woning die vòòr 1992 is gebouwd? Dan kan het slim zijn om vloerisolatie te overwegen.

Waarom vloerisolatie?

Een goede vloerisolatie zorgt dat een woning minder warmte verliest. Hierdoor verbruik je op jaarbasis veel minder energie om je huis te verwarmen. Ook stijgt de temperatuur van de vloer, waardoor je in de winter minder last hebt van koude voeten.

Hoeveel bespaar ik?

Hoeveel je precies bespaart, is natuurlijk afhankelijk van het type vloerisolatie, het oppervlak van je woning en hoeveel en hoe vaak je je woning verwarmt. Maar hier zijn een paar indicaties: 

Woon je in een tussenwoning? Dan bespaar je ongeveer € 180 per jaar met vloerisolatie. Bij een hoekwoning is de besparing gemiddeld € 260 per jaar en voor een 2-onder-1-kapwoning gaat het al gauw om € 300. 

Als je bedenkt dat het isoleren van een vloer gemiddeld € 1.700 kost, dan verdien je je investering dus terug in 5 tot 9 jaar. 

Kosten vloerisolatie berekenen. vloerisolatie prijs p:m2 - verbouwingsprijzen file18

Ik heb al vloerverwarming. Is vloerisolatie nodig?

Jazeker. Zelfs met vloerverwarming is vloerisolatie de moeite waard. Hoewel je geen last zult hebben van koude voeten, verliest je vloer nog steeds veel warmte aan de onderzijde. Dat betekent dat je veel meer energie verbruikt dan nodig zou zijn met vloerisolatie. 

Bij isolatie voor vloerverwarming wordt de isolatielaag onder de vloer (bijvoorbeeld in de kruipruimte) of direct onder de vloerverwarming geplaatst. De warmte kan dus gemakkelijk naar boven naar jouw woning, maar niet naar beneden. Het blijft hierdoor lekker warm in de woning en je hoeft je vloerverwarming minder hoog te zetten. Misschien hoeft hij zelfs wel veel minder vaak aan.

Wat kost vloerisolatie?

De kosten van vloerisolatie zijn onder andere afhankelijk van het materiaal, het oppervlak en de manier van aanbrengen, maar gemiddeld kost het isoleren van een vloer € 1.700. Het grootste deel van deze kosten zijn arbeidskosten. Ben je handig genoeg om het zelf te doen? Dan kun je dus veel besparen. 

Toch is het aan te raden om de isolatie uit te laten voeren door een vakman. Een erkende isolatiespecialist kan je helpen om de beste methode en het beste materiaal voor jouw vloer te kiezen en zal zorgen dat deze op de juiste manier bevestigd wordt. Daarnaast mag een vakman je een lager btw-tarief rekenen voor een deel van de kosten. 

De overheid heeft nog meer maatregelen ingesteld om mensen te stimuleren om vloerisolatie te nemen, waardoor het best voordelig kan worden om te doen. We zetten de maatregelen hieronder voor je op een rijtje.

Laag btw-tarief

Zoals gezegd mag een vakman voor het plaatsen van vloerisolatie het lage btw-tarief van 9% rekenen (in plaats van 21%). Dit geldt alleen voor de arbeidskosten van het plaatsen. Voor het materiaal zelf en eventuele andere werkzaamheden (bijvoorbeeld sloopwerk) betaal je wel 21% btw.

Subsidies voor energiebesparing

Als je je huis laat isoleren, kun je de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. Deze kun je zelf aanvragen via het RVO (www.rvo.nl). Voor vloerisolatie is de subsidie € 7 per m2. Je moet dan wel minimaal 25 m2 en maximaal 130 m2 isoleren.

Naast de ISDE hebben veel Nederlandse gemeenten en provincies hun eigen subsidies voor energiebesparing. Neem een kijkje op de website van je gemeente of provincie om te zien wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn. 

De Energiebespaarlening

Naast de subsidies heeft de overheid ook nog een Energiebespaarlening. Hiermee kun je tegen een aantrekkelijke rente lenen zolang je het geld gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Kijk voor meer informatie over de lening op www.energiebespaarlening.nl.

Hoe isoleren?

Nu je weet wat de voordelen en kosten zijn van vloerisolatie is natuurlijk de vraag: hoe kan een vloer geïsoleerd worden? Er zijn drie manieren om een vloer te isoleren:

  • Via de onderkant van de vloer
  • Via de bovenkant van de vloer
  • Op de bodem van de kruipruimte

Vloerisolatie aan de onderkant

De meest effectieve en efficiënte manier om een vloer te isoleren is via de onderkant. Er wordt dan via de kruipruimte isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer geplaatst. Vloerisolatie aan de onderkant levert een grote energiebesparing op en is al gauw € 400 tot € 800 goedkoper dan isolatie aan de bovenkant.

Om aan de onderkant te kunnen isoleren moet je wel een kruipruimte hebben van minimaal 35 cm hoog. Wil je isoleren met pur? Dan moet de kruipruimte minimaal 50 cm hoog zijn. 

Vloerisolatie aan de onderkant kost gemiddeld € 25 per m2. Hou er wel rekening mee dat er dingen zijn die deze prijs kunnen verhogen. Als de kruipruimte bijvoorbeeld moeilijk bereikbaar is of als er veel leidingwerk is waar omheen gewerkt moet worden, kan de klus langer duren. En heb je een houten vloer? Dan moeten de balken waarop de vloer rust ook geïsoleerd worden. Het totaal aantal m2 isolatiemateriaal is in dat geval hoger. 

Wil je zelf proberen om te isoleren via de kruipruimte? Denk dan aan de volgende dingen:

  • Ventilatie is heel belangrijk in de kruipruimte. Bij een slechte ventilatie kan radongas zich ophopen en kunnen vochtproblemen ontstaan. Zorg dus altijd dat het isolatiemateriaal niet de ventilatieroosters van de kruipruimte blokkeert. 
  • Is je woning gebouwd tussen 1965 en 1983? En heeft de woning een betonnen vloer? Dan is het vaak beter om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Huizen die in die tijd gebouwd zijn kunnen namelijk betonvloeren hebben die gevoelig zijn voor betonrot. Dit is het geval bij Kwaaitaal- en Manta-betonvloeren. Je kunt dan beter niets tegen het beton aan plaatsen.
  • Heeft je woning een houten vloer? Kies dan voor ademend isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol. Als je niet-ademend materiaal gebruikt, zal de houten vloer gaan rotten.

Vloerisolatie aan de bovenkant

Bij isolatie aan de bovenkant wordt er bovenop de houten of betonnen ondervloer een laag isolatie aangebracht. De uiteindelijke vloerbedekking, zoals tapijt of laminaat, komt daar weer bovenop. 

Als je geen of een te lage kruipruimte hebt is isolatie aan de bovenkant een goede optie. Het geeft de beste energiebesparing, maar is wel duurder dan isolatie via de kruipruimte. Ook moet je huidige vloerbedekking verwijderd worden om te kunnen isoleren. Het is dus een prima optie als je tapijt of laminaat toch al aan vervanging toe is.

Hou er ook rekening mee dat de geïsoleerde vloer hoger komt te liggen, wat gevolgen kan hebben voor je deuren, drempels en plinten. 

Bodemisolatie

Bij bodemisolatie wordt isolatie gelegd op de vloer van de kruipruimte. Dit is de goedkoopste manier van isoleren, maar ook direct het minst energiebesparend. Het beperkt hoeveel warmte je verliest aan de grond, maar doordat er veel lucht tussen de isolatielaag en de woning zit, blijf je warmte verliezen. 

Bodemisolatie is een optie als je kruipruimte niet hoog genoeg is voor isolatie aan de onderkant van de vloer of als je niet te veel geld wilt besteden aan de isolatie. De kosten van bodemisolatie zijn gemiddeld € 23 per m2, afhankelijk van het type materiaal dat je kiest. 

Voor extra energiebesparing wordt bodemisolatie ook wel gecombineerd met vloerisolatie. Hierdoor wordt de warmte extra goed vastgehouden in uw woning.

Kosten vloerisolatie berekenen. vloerisolatie prijs p:m2 - verbouwingsprijzen 3File

Waarmee isoleren?

Er zijn veel verschillende materialen om je vloer mee te isoleren. Voor het isoleren van een betonnen vloer kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van steenwol, glaswol, pur-schuim en isolatiekussens. Voor houten vloeren zijn ademende isolatiematerialen nodig, zoals glaswol en steenwol. Voor bodemisolatie worden bodemfolie, EPS-parels, isolatiechips en schelpen gebruikt.

We lichten hier een paar materialen toe. 

Pur-schuim

Pur-schuim wordt veel gebruikt voor het isoleren van de onderkant van een betonnen vloer. Het houdt vocht en lucht tegen en is gemakkelijk aan te brengen. Het heeft ook een hele hoge isolatiewaarde. PUR kost ongeveer € 25 per m2.

Isolatiekussens

Ook isolatiekussens hebben een hoge isolatiewaarde. Omdat ze voor een groot deel bestaan uit lucht, zijn ze licht van gewicht en goedkoop. Ze kunnen gebruikt worden voor isolatie aan de onderkant. Isolatiekussens zijn wel kwetsbaar en daardoor iets lastiger te plaatsen. Een rol isolatiekussens van 120 bij 135 cm kost ongeveer € 6.

Isolatieplaten

Isolatieplaten kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, zoals EPS (piepschuim), glaswol of steenwol. Isolatieplaten worden gebruikt bij isolatie aan de bovenkant van de vloer. Ze worden dan onder het tapijt of laminaat gelegd.

Doordat het losse platen zijn, ontstaan er wel kleine kieren in de isolatie waardoor een klein beetje warmte kan ontsnappen. De kosten en de isolatiewaarde hangen af van het materiaal. EPS isoleert het beste en is gemiddeld het goedkoopst met ongeveer € 20 per m2, maar is niet geschikt voor houten vloeren en minder brandveilig dan steenwol of glaswol. 

Bodemfolie

Bodemfolie is een goede oplossing als je kruipruimte niet al te hoog is. Het folie is namelijk maar een paar cm dik. Met bodemfolie wordt de kruipruimte geïsoleerd en heb je minder vocht in je kruipruimte. Bodemfolie is goedkoop, maar isoleert minder dan vloerisolatie. 

Er zijn specifieke apparaten nodig om bodemfolie te bevestigen. Je kunt het daarom het beste door een vakman laten leggen.

Schelpen

Ja, je kunt je kruipruimte ook laten isoleren met gewone schelpen, zoals je op het strand vindt. Schelpen isoleren van nature erg goed en nemen veel vocht op. Daarom kunnen ze prima gebruikt worden voor bodemisolatie. Er zitten geen chemische stoffen in en ze zijn duurzaam, maar bodemisolatie met schelpen is wel duurder dan andere bodemisolatie. Er is een flinke laag schelpen nodig om goed te isoleren, waardoor deze optie ook niet geschikt is bij een erg lage kruipruimte.

Isolatiechips

Isolatiechips worden veel gebruikt voor bodemisolatie. Doordat de chips een s-vorm hebben, haken ze in elkaar en blijven ze een geheel, zelfs als er een laagje water in de kruipruimte komt te staan. Isolatiechips zijn relatief goedkoop en gemakkelijk aan te brengen. Vaak wordt een laag van 20 tot 30 centimeter chips in de kruipruimte gelegd. Hoe meer chips, hoe beter de isolatie.

Kosten vloerisolatie berekenen. vloerisolatie prijs p:m2 - verbouwingsprijzen 2File