
Kosten traprenovatie berekenen
Is je trap oud en versleten? Ben je uitgekeken op de look van je traptreden? Of kun je de voetsporen van de bouwvakkers nog zien op de trap van je nieuwbouwhuis? Dan kun je denken aan een traprenovatie. Dat is een stuk goedkoper dan een volledig nieuwe trap te laten plaatsen en het laat je trap er direct weer als nieuw uitzien.
Bij een traprenovatie worden er als het ware treden over je traptreden gezet. Dit is dus niet hetzelfde als je trap laten schilderen of bekleden met tapijt. Een traprenovatie gebeurt meestal met overzettreden die een soort ombouw over je bestaande treden vormen. Veel gebruikte materialen zijn pvc, laminaat en (eiken)hout. Maar ook vinyl, leer en beton zijn mogelijk. Pvc en laminaat worden het meest gebruikt omdat deze goedkoop zijn en gemakkelijk in onderhoud.
Een traprenovatie is best een investering, zeker als je deze laat uitvoeren door een vakman. Maar als het goed wordt uitgevoerd, zorgt het voor meerwaarde voor je huis en voor verbetering van jouw eigen leef comfort. Zeker in moderne huizen is de trap vaak een centraal punt die van verschillende plekken zichtbaar is. Dan is het wel zo fijn als deze ook mooi is afgewerkt.
Gemiddeld kost een traprenovatie door een vakman € 2.000 per trap, maar dit is sterk afhankelijk van het soort trap en materiaal dat je kiest. We hopen je in dit artikel een overzicht te geven van de mogelijkheden bij een traprenovatie.
Wat zijn de kosten van een traprenovatie?
De kosten van een traprenovatie hangen af van de volgende dingen:
- De vorm van de trap
- Wat je laat bekleden
- De materiaalkeuze
- Eventuele extra’s

De vorm van de trap
De vorm van de trap bepaalt hoe lastig het is om de trap te bekleden en hoeveel materiaal er nodig is. Een rechte trap is bijvoorbeeld gemakkelijker om te leggen dan een trap die een hoek om gaat. Zo’n gedraaide trap noem je:
- Onderkwart, als deze onderaan een kwartslag draait naar links of naar rechts
- Bovenkwart, als de draai bovenaan de trap gebeurt
- Dubbelkwart, als de trap twee keer een kwartslag draait. Deze soort komt veel voor in rijtjeswoningen.
Of je trap open of gesloten is, maakt ook uit voor de prijs. Een gesloten trap renoveren kost meer dan een open trap.
Als laatste is het aantal treden belangrijk. De meeste trappen hebben 13 of 14 treden, maar het is mogelijk dat je een hogere trap hebt. Ook dan gaat de prijs natuurlijk omhoog omdat er meer materiaal nodig is.
Wat laat je bekleden
Naast de traptreden zelf kun je ervoor kiezen om meer van je trap te laten bekleden, namelijk de trapwangen en stootborden. De ‘trapwangen’ zijn de zijkant van de trap. Als je deze laat bekleden vormt je trap een mooi geheel, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om deze intact te laten of te schilderen. Bij een dichte trap kun je ook de stootborden, de verticale stukken tussen de treden, laten bekleden.
Materiaal
Natuurlijk bepaalt de keuze van het materiaal hoeveel de renovatie gaat kosten. Overzettreden van laminaat zijn bijvoorbeeld goedkoper dan vinyl. Ook bepaalt het materiaal hoeveel tijd en moeite er nodig is om de trap te bekleden. Sommige soorten kun je bijvoorbeeld gemakkelijk zelf leggen en dat scheelt weer (flink) in de kosten.
Extra opties
Als je je trap laat renoveren zijn er een aantal zaken die je kunt overwegen om direct mee te laten nemen. Bijvoorbeeld:
- Trapleuning
- Verlichting
- Trapmatten
- Antislip strips
- Stootborden
Trapleuning
De trapleuning is iets waar we niet vaak bij stilstaan. Toch is het fijn als deze niet alleen functioneel en veilig is, maar ook stijlvol. Als een trapleuning veel gebruikt wordt, kan deze los gaan zitten en slijten. Daarom kan het geen kwaad om te kijken of je deze kunt laten vervangen als je trap toch gerenoveerd wordt.
Trapleuningen bestaan in alle vormen en maten. Veel huizen worden opgeleverd met een houten trapleuning, maar moderne huizen kunnen ook een leuning van RVS hebben. Andere opties zijn aluminium of hardhouten trapleuningen. Aluminium leuningen zijn iets goedkoper dan een RVS-trapleuning, terwijl hardhouten leuningen steviger zijn dan andere soorten (maar ook prijziger).
Verlichting
Het komt tegenwoordig steeds meer voor dat mensen verlichting in hun trap laten monteren, bijvoorbeeld met led-strips onder de rand van de trede of aan de zijkant van de trap. Dit geeft niet alleen een mooi en modern uiterlijk, het is ook erg functioneel. Je hoeft je geen zorgen te maken dat iemand door slecht zicht van je trap valt. Vaak wordt trapverlichting gekoppeld aan een sensor die detecteert wanneer mensen de trap op- of aflopen.
Antislip strips of trapmatten
Voor extra veiligheid kan het slim zijn om antislip strips of trapmatten op je trap te leggen, zeker als je kleine kinderen in huis hebt. Dan wil je een glijpartij op de trap helemaal voorkomen.
Antislip strips kunnen in de traptrede ingefreesd worden. Er wordt dan een kleine gleuf in de trede gemaakt waarin een RVS of rubberen profiel wordt gelegd. Zo heb je meer grip op de trap. Naast ingefreesde strips kun je ook kiezen voor antislip tape. Dat is gemakkelijk zelf aan te brengen, maar kan op termijn los gaan zitten.
Trapmatten kennen we allemaal wel als de ‘halve maantjes’ op de trede, al zijn deze tegenwoordig in allerlei vormen en materialen te krijgen. Ook deze zijn gemakkelijk zelf te bevestigen.
Het is goed om te informeren bij degene die je trap gaat renoveren of die de spullen aanlevert, want sommige materialen die voor traprenovatie gebruikt worden zijn van zichzelf al antislip of hebben al een antislip strip ingebouwd. Je hebt dan dus geen strips of trapmatten meer nodig.
Stootborden
Het is mogelijk om een open trap dicht te laten maken door stootborden te laten bevestigen. Als je dit wilt laten doen is een traprenovatie het moment om dit aan te laten pakken. Zo kunnen de stootborden ook meteen mee bekleed worden.
Het is ook mogelijk om een gesloten trap open te laten maken, maar dit wordt veel minder vaak gedaan.

Zelf doen of laten doen?
Het is goed mogelijk om een traprenovatie zelf te doen. Maar wil je al die heisa niet of ben je niet overtuigd van je eigen doe-het-zelf kunsten? Dan kun je het natuurlijk ook uitbesteden aan een vakman. Een traprenovatie kan vaak binnen 1 dag gedaan worden, of je dit nu zelf doet of laat doen. De renovatie gaat als volgt:
De voorbereiding
Voordat een trap gerenoveerd kan worden, moet de trap leeg en schoon gemaakt worden. Oude bekleding en lijmresten moeten worden verwijderd en de oneffenheden worden gladgeschuurd. Als je je trap bekleed met overzettreden is het niet erg als de trap niet helemaal egaal is, zolang deze maar schoon en vetvrij is. Voor het leggen van vinyl is het wel belangrijk dat de trap zo glad mogelijk is. Oneffenheden zie je namelijk terug in het eindresultaat.
Meten en zagen of snijden
De overzettreden moeten op maat gemaakt worden voordat je ze op je trap kunt bevestigen. Als je een rechte trap hebt, heb je geluk. Dan is er geen of nauwelijks zaagwerk nodig. Maar een onder-, boven- of dubbelkwart trap wordt al wat lastiger.
De treden worden het makkelijkst op maat gemaakt met een zogenoemde trapspin. Dit is een metalen lijst die je op de voorkant van de trede bevestigd. Vervolgens stel je metalen pootjes in naar alle hoeken van de trede. De trapspin bevestig je vervolgens op je overzettreden en je tekent de vorm van de trede hier op uit. Deze vorm kun je uitzagen met een fijne handzaag of decoupeerzaag en op de trede lijmen.
Voor vinyl wordt de vorm van de trede vaak afgemeten met tape. Hiervoor plak je tape langs de randen van de bestaande trede. Door deze tape nauwkeurig, dik en stevig aan te brengen kan de ‘mal’ uiteindelijk van de trede gehaald worden en overgebracht worden op het vinyl. Met een scherp mesje wordt het vinyl in de juiste maat gesneden en kan het op de trede geplakt worden. Op de randen van de treden worden speciale trapprofielen geschroefd.
Hoe kun je besparen op de prijs?
Een traprenovatie kan veel geld kosten, maar er zijn een paar manieren om deze kosten te verminderen.
Doe het zelf
Elke klus wordt goedkoper als je het zelf kan. Ongeveer de helft van de kosten van een traprenovatie zijn namelijk arbeidskosten.
Als je een beetje handig bent, is het goed mogelijk om zelf een trap te renoveren. Hoe gemakkelijk dit gaat, is wel afhankelijk van het materiaal dat je kiest en de vorm van je trap. Heb jij bijvoorbeeld een rechte trap en kies je voor standaard overzettreden? Dan is het niet lastig om zelf je trap te renoveren. Voor een trap die draait of veel treden van verschillend formaat heeft, wordt het alweer lastiger.
Doe het voorwerk
Voordat een trap gerenoveerd kan worden, moet eventuele bekleding, zoals trapmatten, verwijderd worden. Ook moet de trap geschuurd en schoongemaakt worden. Het scheelt in de kosten als je dit zelf doet, zodat de vakman meteen kan beginnen met de renovatie.
Kies een specialist in de buurt
Vakmannen rekenen voor bijna elke klus voorrijkosten of reiskosten. Als je voor iemand kiest die in de buurt gevestigd is, zijn deze kosten vaak een stuk lager. Soms rekenen bedrijven helemaal geen voorrijkosten als de klus bijvoorbeeld in dezelfde stad uitgevoerd wordt.
Laat meerdere projecten uitvoeren
Veel vakmannen die traprenovaties uitvoeren, kunnen ook andere klussen doen, bijvoorbeeld vloeren leggen of schilderen. Het is altijd relatief goedkoper als een vakman meerdere dingen achter elkaar kan oppakken. Bedenk dus welke klussen je nog meer wilt laten uitvoeren.
Je kunt bijvoorbeeld ook met je buren bespreken of zij ook hun trap willen laten renoveren. Vaak zijn bedrijven bereid een lager tarief te rekenen als dat betekent dat ze meer werk in één keer kunnen uitvoeren.
Vraag meerdere offertes op
De prijzen tussen vakmannen kunnen flink verschillen. Het is dus altijd aan te raden om verschillende offertes op te vragen en alert te zijn op wat er allemaal bij de prijs is inbegrepen en wat niet. Heeft de vakman bijvoorbeeld ook het verwijderen van het afval mee berekend of moet je hier zelf zorg voor dragen? Worden de arbeidskosten per uiteindelijk gewerkt uur berekend of wordt er vaste prijs hiervoor aangehouden?
Soorten materiaal voor traprenovatie
De volgende materialen worden veel gebruikt bij het renoveren van een trap:
- PVC
- Vinyl
- Laminaat
- Hout
We geven je hier wat informatie en voor- en nadelen zodat je een goede keuze kunt maken.
PVC
PVC wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt in woningen, niet alleen voor de vloer maar ook voor traprenovaties. PVC is goedkoop en gemakkelijk te verwerken. Omdat PVC ook veel gebruikt wordt voor vloeren is het mogelijk om je trap hetzelfde uiterlijk te geven als je vloer, zodat het geheel doorloopt.
PVC is stevig en zal niet snel krassen of slijten. Daarnaast heeft PVC van nature een lichte structuur. Sommige soorten PVC hebben een stroevere bovenkant dan andere, waardoor deze van zichzelf al een antislip-functie hebben.
Overzettreden van PVC zijn prima zelf op maat te zagen en te bevestigen. De treden worden aan de trap gelijmd.
De voordelen op een rijtje:
- Zelf te leggen
- Geluiddempend
- Gemakkelijk schoon te houden
- Antislip structuur is mogelijk
Vinyl
Vinyl is een dunne kunststof laag die direct op de trap gelegd wordt. In tegenstelling tot PVC wordt er dus niet gewerkt met overzettreden. Vinyl is gemakkelijk op maat te snijden met een scherp mesje en je kunt aluminium profielen gebruiken om te zorgen dat de traptreden mooi afgewerkt zijn. Vinyl is voorzien van een plak laag, waardoor er geen lijm nodig is om te bevestigen. Het leggen van vinyl vraagt om nauwkeurigheid, maar is zelfs voor een onervaren klusser vrij gemakkelijk te doen.
Het is wel belangrijk dat er een egale ondergrond is. Verwijder lijmresten en andere oneffenheden voordat je vinyl gaat leggen, anders zie je dit terug in het eindresultaat.
Net als PVC is vinyl een geluiddempend materiaal. Zo is er veel minder herrie als er iemand op je trap stampt. Ook voelt het zacht en warm aan. Omdat het kunststof is, is het onderhoudsvrij en gemakkelijk schoon te houden. Je hoeft er alleen maar een natte doek overheen te halen.
Er bestaan ook klikvinyl overzettreden. Deze werken hetzelfde als PVC of laminaat overzettreden. Er zijn ook overzettreden beschikbaar waar al een antislip strip in verwerkt is.
De voordelen op een rijtje:
- Zelf te leggen
- Geen lijm nodig
- Geluiddempend
- Gemakkelijk schoon te houden
Laminaat
We kennen allemaal het laminaat dat je op de vloer legt. Van ditzelfde laminaat kun je overzettreden krijgen die je direct op je trap kunt leggen. Net als bij PVC moeten deze treden op maat gezaagd worden en verlijmd.
Een traprenovatie met laminaat is de goedkoopste optie qua materialen. Hoewel het kunststof is, kan het erg op echt hout lijken. Laminaat is stevig, duurzaam en in alle denkbare kleuren te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld ook laminaten overzettreden nemen met een betonlook. Zo lijkt het alsof je een echte betonnen trap hebt.
Laminaat traptreden zijn gemakkelijk schoon te maken en hoeven niet gelakt, geschuurd of geverfd te worden. Wel is laminaat iets minder kras- en stootvast dan PVC of vinyl.
De voordelen op een rijtje:
- De goedkoopste optie
- Zelf te leggen
- Veel kleuren en soorten beschikbaar
Hout
Een traprenovatie met hout geeft het meest stijlvolle en natuurlijke resultaat. Met een paar stappen kun je bijvoorbeeld een eikenhouten trap creëren. Alle mogelijke houtsoorten kunnen gebruikt worden om overzettreden van te maken en de treden kunnen ook onbehandeld afgeleverd worden. Zo kun je ze zelf nog behandelen met olie in een kleur naar keuze. Ook houten traptreden zijn zelf te leggen, maar de afwerking van deze treden kan wat lastiger zijn dan de andere soorten.
Houten overzettreden gaan het langste mee van de materialen die we hier benoemd hebben. Vaak wordt voor een open trap dikker hout gebruikt. Deze kun je, als de trap toch wat afgesleten raakt, zelf opschuren en oliën of lakken. Dichte trappen worden wel met een dunner materiaal gelegd, zodat er niet te veel ruimte verloren gaat.
Naast de treden zelf, kun je bijpassende afwerklijsten en fineer krijgen om de trap helemaal in stijl af te werken. Ook zijn er treden beschikbaar met een ingebouwde antislip strip.
De voordelen op een rij:
- Het meest natuurlijke resultaat
- Zelf te leggen
- Kan ook onbehandeld worden gelegd en zelf afgewerkt
- Gaat het langste mee
Veelgestelde vragen over traprenovaties
Gemiddeld kost een traprenovatie € 2.000 tot € 2.800 als je dit laat doen. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het soort trap en type materiaal dat je kiest.
Het renoveren van een rechte, open trap kost gemiddeld € 1.700. Maakt de trap een draai, dan zijn de kosten hoger.
Het type materiaal bepaalt voor een deel de prijs van je renovatie. Je kunt de volgende gemiddelde prijzen aanhouden (exclusief montage):
Laminaat: € 35 per trede
PVC: € 45 per trede
Eikenhout: € 65 per trede
Als je een beetje handig bent, kun je prima zelf een traprenovatie uitvoeren. De meeste bouwmarkten en aanbieders van overzettreden hebben uitgebreide instructies hoe je deze zelf kunt plaatsen.
Overzettreden worden bevestigd met behulp van montagekit. Er is ook lijm speciaal voor traprenovatie, maar meestal wordt gewoon universele montagekit gebruikt.
