Kosten toilet renovatie berekenen. Slopen, leidingen, sanitair, tegels, etc. - verbouwingsprijzen 4

Kosten toilet renovatie berekenen

Ook het kleinste kamertje in het huis heeft af en toe wat extra aandacht nodig. Misschien zijn de tegels met de jaren wat vervaagt of begint je toiletpot te wiebelen. Of ben je helemaal uitgekeken op de stijl van je toilet. Wat de reden ook is, als je een toiletrenovatie overweegt, vind je hier alle informatie om een weloverwogen keuze te maken.

Wat kost een toiletrenovatie?

Voor een volledige toilet renovatie ben je zo’n € 2.000 tot € 3.000 euro kwijt voor een gemiddeld toilet van 2 bij 2 meter. De kosten hangen vooral af van wat je wilt laten doen. Als je alleen de tegels laat vervangen, ben je natuurlijk veel goedkoper uit dan wanneer je het volledige toilet laat vernieuwen. Houd rekening met de volgende kosten als je je toilet laat renoveren:

 • Sloopkosten 
 • Arbeidskosten
 • De leidingen
 • Sanitair
 • Tegels
 • Overige zaken

We geven je nu een overzicht van deze kosten met adviezen hoe je kunt besparen.

Sloopkosten

Voordat de nieuwe spullen het toilet in kunnen, zal het oude natuurlijk verwijderd moeten worden. Als je het sloopwerk door een vakman laat doen, kost dit meer arbeidskracht en dus meer geld. Het voordeel is dat het verwijderen van het puin meestal voor je wordt geregeld. Daar heb je dus geen omkijken meer naar.

Als je echter wilt besparen kan je zelf het sloopwerk uitvoeren. Dit kost je wat tijd en moeite, maar kan een hoop besparen. Het laten slopen door een vakman kost namelijk al gauw € 300. De enige kosten die je op deze manier hebt, zijn de kosten om het puin af te (laten) voeren.

Kosten toilet renovatie berekenen. Slopen, leidingen, sanitair, tegels, etc. - verbouwingsprijzen 3

Arbeidskosten

Het renoveren van een toilet is een specialistisch klusje en kan het beste aan een vakman overgelaten worden. Als je erg handig bent, kun je het zelf proberen, maar voor veel mensen is dit niet aan te raden. Daarom bestaat een groot deel van de kosten voor een toiletrenovatie uit arbeidskosten. 

Je kunt uitgaan van de volgende gemiddelde kosten voor het laten uitvoeren van deze werkzaamheden:

 • Leidingwerk aanpassen: € 100
 • Tegelen: € 550
 • Toilet en fontein laten plaatsen: € 200
 • Afwerking, zoals kitten: € 100

Als je een vakman zoekt, vraag dan altijd meerdere offertes op vergelijk goed wat wel en niet in de prijs berekend zit. Zaken als btw, voorrijkosten of verwijderingskosten van het oude materiaal kunnen een onaangename verrassing achteraf zijn.

De leidingen

Houd er rekening mee dat er kosten zijn als de leidingen in je toilet verlegd moeten worden. Dit kun je simpelweg voorkomen door niets in de indeling te veranderen. Maar dat gaat verder dan alleen je toilet op dezelfde plek houden. Heb je nu namelijk een staand toilet en wil je een hangend toilet? Dan zullen er ook leidingen verlegd moeten worden.

Sanitair

De kosten voor het sanitair kun je zo gek maken als je zelf wilt. Voor € 250 heb je een budget toilet en een simpele fontein. Maar je kunt ook € 500 uitgeven voor een super-de-luxe toilet en € 400 voor een prachtig mooie fontein-installatie. 

Tegels

De kosten voor de tegels zijn ook erg afhankelijk van je wensen, maar gemiddeld ben je voor de tegels voor een volledig toilet zo’n € 400 kwijt. 

Vind je de stijl van je tegels nog mooi, maar zijn ze hun glans verloren? Je kunt ook je tegels laten behandelen met een speciale coating om ze weer te laten glimmen. Dat is een stuk goedkoper dan je hele toilet opnieuw laten betegelen.

Kosten toilet renovatie berekenen. Slopen, leidingen, sanitair, tegels, etc. - verbouwingsprijzen 1

Overige zaken

Vergeet niet dat je nieuwe toilet misschien ook andere accessoires nodig heeft. Een nieuwe toiletrolhouder, bijvoorbeeld, of een andere lamp. 

Voorbeeld kosten volledige renovatie

Stel: je laat je volledige toilet van 2 bij 2 meter renoveren. Hoeveel ben je dan kwijt? Laten we eens kijken in het volgende voorbeeld:

 • Je kiest een simpele keramiektegel die je in het gehele toilet laat leggen.
  Kosten: € 350
 • Je kiest kwalitatief degelijk sanitair. Je wilt wel graag een hangend toilet in plaats het huidige staande toilet. 

Kosten: € 400.

 • Om te besparen voer je zelf het sloopwerk uit. Kosten voor verwijdering van het puin: € 150.
 • Je huurt een vakman in voor het aanleggen en tegelen van het toilet. 

Kosten: € 950 (€ 100 voor de leidingen, € 550 voor het tegelen, € 200 voor het monteren van het toilet en de fontein en € 100 voor de afwerking.

 • Je geeft vervolgens nog € 100 uit voor een nieuwe toiletrolhouder, afvalemmer, wc-borstel, etc.

In dit voorbeeld ben je € 1950 kwijt aan de volledige toilet renovatie.

Kosten toilet renovatie berekenen. Slopen, leidingen, sanitair, tegels, etc. - verbouwingsprijzen 2

Veelgestelde vragen over toilet renovaties

Hoelang duurt het om een toilet te renoveren?

Afhankelijk van hoeveel er gedaan moet worden, is een vakman meestal 1 tot 5 werkdagen bezig met een toilet. Doe je het zelf, maar heb je niet zoveel ervaring? Houd er dan rekening mee dat je al gauw 10 dagen bezig bent. 

Wat kost een toiletrenovatie?

Een toiletrenovatie kost gemiddeld € 2.000, afhankelijk van hoe veel je laat vernieuwen en hoe luxe je de inrichting wilt hebben. 

Hoelang duurt een toiletrenovatie?

Een vakman kan een toiletrenovatie in 1 tot 5 dagen af hebben.

Kan ik zelf een toiletrenovatie uitvoeren?

Het kan, maar is niet aan te raden. Tenzij je heel erg overtuigd bent van je eigen kluskunsten, kun je een toiletrenovatie beter overlaten aan een vakman.