Kosten schuifpui berekenen. Prijzen hefschuifpui vs. kiepschuifpui houten vs aluminium vs kunststof schuifpui kosten - verbouwingsprijzen 3

Kosten schuifpui berekenen

Wil je meer licht in je woonkamer? Of ben je het zat dat de deur naar buiten de hele tijd dicht waait of in de weg zit? Dan kun je een schuifpui overwegen. Er worden steeds meer schuifpuien geplaatst. En waarom ook niet? Het laat je woning meteen veel groter lijken en verbindt de tuin met de woonkamer. Schuifpuien worden daarnaast ook veel geplaatst bij appartementen. Doordat de deur niet naar buiten open gaat blijft er meer ruimte over op het balkon.

Een schuifpui kost gemiddeld € 3.500 inclusief plaatsen, al zijn de kosten natuurlijk afhankelijk van verschillende dingen, zoals het materiaal en de grootte van de schuifpui. We geven je hier een overzicht van de verschillende soorten en mogelijkheden.

De voor- en nadelen van een schuifpui

Steeds meer woningen worden voorzien van een schuifpui. Een schuifpui heeft een aantal directe voordelen:

  • Er komt veel meer licht je huis binnen, waardoor de benedenverdieping veel aangenamer wordt en groter lijkt. 
  • De luchtventilatie in je huis wordt verbeterd, omdat een schuifpui helemaal open kan in tegenstelling tot normale ramen. 
  • Je houdt meer ruimte over in de tuin. Omdat een schuifpui niet naar buiten toe opengaat, kun je je volledige terras of balkon gebruiken. Bij een normale deur moet je altijd de ruimte achter de deur vrijhouden.
  • Je huis wordt meer waard. Een woning met een schuifpui is aantrekkelijk en dat levert dus een waardevermeerdering op.

Maar als je een schuifpui overweegt is het ook goed om stil te staan bij de nadelen. 

Een schuifpui kost namelijk nogal wat. Hoewel schuifpuien tegenwoordig steeds betaalbaarder worden, is er wel een redelijk budget voor nodig. Kijk dus goed wat je beschikbaar hebt en maximaal wilt uitgeven voor een schuifpui. 

Iets anders om rekening mee te houden is de verbouwing die komt kijken bij het plaatsen van een schuifpui. Ramen en kozijnen moeten verwijderd worden. Vaak moet ook (een deel van) de muur gesloopt worden. En misschien zijn er radiatoren die verplaatst moeten worden. Dat geeft zooi en brengt ook kosten met zich mee.

Een schuifpui zelf kan binnen een dag geplaatst worden, maar als er veel aangepast of gesloopt moet worden, neemt de verbouwing natuurlijk al gauw meer tijd in beslag. Als je dat er wel voor over hebt, kun je hier meer lezen over de kosten van een schuifpui en welke mogelijkheden er zijn.

Hoeveel kost een schuifpui?

Voor een heel globaal gemiddelde kun je uitgaan van € 300 per vierkante meter voor alleen de schuifpui zelf. Een schuifpui is standaard 2,20 meter hoog, dus een schuifpui van 3 meter breed kost ongeveer (3 x 2,20 x € 300) € 2.000. Het plaatsen van zo’n schuifpui kost gemiddeld € 1.500, dus voor een schuifpui van 3 meter breed betaal je ongeveer € 3.500.

De uiteindelijke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de materialen en de grootte van de schuifpui, maar ook in belangrijke mate van het soort schuifpui dat je kiest. Daarom geven we je hieronder een overzicht van de belangrijkste keuzes die de prijs van je schuifpui bepalen. 

Kosten schuifpui berekenen. Prijzen hefschuifpui vs. kiepschuifpui houten vs aluminium vs kunststof schuifpui kosten - verbouwingsprijzen 1

Soorten schuifpuien

Er zijn verschillende soorten schuifpuien om uit te kiezen, namelijk de (gewone) schuifpui, de hefschuifpui en de kiepschuifpui.

Gewone schuifpui

Een gewone schuifpui is een glazen wand op een rails die gemakkelijk heen en weer geschoven kan worden. Een schuifpui bestaat altijd uit meerdere delen. 1 of meer van die delen zijn vast. De andere delen kunnen daar ‘overheen’ schuiven. Een gewone schuifpui is de goedkoopste optie om te laten plaatsen.

Het heeft echter ook een aantal nadelen. Omdat de schuifpui zo gemakkelijk geschoven kan worden is het ook makkelijker voor inbrekers om de pui van buiten uit open te breken. Daarnaast is het veel moeilijker om de rails goed te isoleren, waardoor je rond de pui altijd wat warmte verliest. 

Hefschuifpui

Als je veiligheid belangrijk vindt, kun je beter kiezen voor een hefschuifpui. Om een hefschuifpui te openen moet de hendel eerst helemaal gedraaid worden. De deur wordt dan als het ware ‘opgeheven’ en kan vervolgens schuiven over speciale rollen. Omdat de deur eerst omhoog moet voordat hij open kan, is deze soort veiliger dan de gewone schuifpui. Ook heb je minder last van tocht. 

Een hefschuifpui is wel de duurste optie, maar deze soort wordt tegenwoordig het meest geplaatst.

Kiepschuifpui

Wil je veiligheid, maar liever niet zo veel betalen? Dan kun je een kiepschuifpui overwegen. Ook deze moet eerst naar binnen opengemaakt worden – gekiept, in dit geval – voordat het gedeelte kan schuiven. Daarnaast kan de deur ook op een kiepstand gezet worden, zoals ook bij veel hedendaagse ramen mogelijk is. Zo kun je ventileren zonder de hele deur open te hoeven zetten. Een kiepschuifpui is goedkoper dan een hefschuifpui. 

De nadelen zijn echter dat een kiepschuifpui zwaarder is om te openen en alleen in bepaalde afmetingen beschikbaar is. Daarnaast hou je met een kiepschuifpui een drempel naar buiten toe, waar dat bij een hefschuifpui niet nodig is.

Kosten schuifpui berekenen. Prijzen hefschuifpui vs. kiepschuifpui houten vs aluminium vs kunststof schuifpui kosten - verbouwingsprijzen 2

Wat bepaalt de prijs?

De belangrijkste factor die bepaalt hoe duur je schuifpui wordt, is het type systeem zoals we hierboven al hebben uitgelegd. Daarnaast is de keuze van het materiaal, het soort glas en de grootte van de schuifpui belangrijk. 

Materiaal

Veelgebruikte materialen voor de kozijnen van een schuifpui zijn hout, kunststof en aluminium. 

Kosten houten schuifpui

Veel mensen kiezen voor houten schuifpuien om hun woning een authentiek karakter en warme uitstraling te geven. Daarnaast heeft hout de beste isolatiewaarde, kan het makkelijk bewerkt worden en geleverd worden in elke kleur die je wilt. Een houten schuifpui moet wel met enige regelmaat onderhouden worden en brengt als zodanig wel wat extra kosten met zich mee. 

Let wel op de duurzaamheidsklasse als je een houten schuifpui laat plaatsen. Met de duurzaamheidsklasse wordt de levensduur van hout aangegeven. Hout van duurzaamheidsklasse 5 gaat namelijk maar 5 jaar mee, terwijl hout van duurzaamheidsklasse 1 wel 25 jaar lang goed kan blijven. 

Voor een 2-delige schuifpui van hout betaal je gemiddeld € 2.000 (exclusief plaatsen).

Kosten kunststof schuifpui

Kunststof is nog iets goedkoper dan hout. Een kunststoffen schuifpui heeft daarnaast geen onderhoud nodig en kan in elke kleur en stijl geleverd worden. Wil je bijvoorbeeld een schuifpui met echte houtnerven of het uiterlijk van beton? Dat kan allemaal met een schuifpui van kunststof. En je hebt er na het plaatsen nauwelijks omkijken meer naar. 

Voor een 2-delige schuifpui van kunststof betaal je gemiddeld € 1.500 (exclusief plaatsen).

Kosten aluminium schuifpui

Aluminium is de duurste optie. Daar staat echter wel tegenover dat aluminium erg duurzaam is en langer meegaat dan de andere genoemde materialen. Daarnaast kan het volledig gerecycled worden. Aluminium kozijnen geven een huis een moderne, industriële uitstraling. 

Aluminium is erg licht, maar ook sterk, waardoor het gemakkelijk te plaatsen is en de schuifpui zelf gemakkelijker kan worden geopend en gesloten.

Voor een 2-delige schuifpui van aluminium betaal je gemiddeld € 2.500 (exclusief plaatsen).

Soort Glas

Als je een schuifpui laat plaatsen, is het aan te raden om daar meteen goed isolerend glas voor te gebruiken. Omdat een groter deel van je buitenmuur uit raam zal bestaan, zal je woning ook meer warmte kunnen verliezen. Hoe beter het glas dat je laat plaatsen, hoe minder verlies. Maar ook hoe hoger de kosten van aanschaf. 

Er worden bijna geen schuifpuien geplaatst met enkel glas. De kans dat het raam een keer wat harder wordt dichtgeslagen of dat er iemand tegenaan loopt is voor een schuifpui nog groter dan bij een gewoon raam. De isolatie van enkel glas (of het gebrek daaraan) speelt natuurlijk ook mee. Daarom wordt praktisch altijd dubbel glas gebruikt in een schuifpui.

De meest gekozen glassoort is hoogrendementsglas (ook wel HR++ genoemd). Bij dit glas zit tussen de glasplaten een edelgas, meestal argon. Dit gas isoleert extra goed, zodat het in de zomer niet te warm en in de winter niet te koud wordt. HR++ glas wordt algemeen gezien als de soort met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Het is niet het meest goedkope glas dat je kunt laten plaatsen, maar bedenk dat je dat uiteindelijk ook weer terugziet in een lagere energierekening. 

Grootte

Hoe groter je schuifpui, hoe meer delen deze heeft en hoe hoger de kosten. Een deel van een schuifpui is meestal 1 meter of 1,5 meter breed. Heb je een muur van 3 meter, dan krijg je dus een schuifpui die uit 2 of 3 delen bestaat. De standaardhoogte van een schuifpui is 2,20 meter.

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om meer of minder delen te laten plaatsen – bijvoorbeeld 4 delen voor een 3 meter brede schuifpui. Laat je dan wel goed adviseren hoeveel delen voor jouw schuifpui nodig zijn en welke maten door de leverancier gehanteerd worden. Denk eraan dat hoe meer delen je nodig hebt en hoe verder de schuifpui afwijkt van de standaard, hoe hoger de prijs wordt. 

Overige zaken

Als je alle bovenstaande punten hebt overwogen, is het tijd om na te denken over de overige zaken. Hoewel de kosten hiervan over het algemeen in het niet vallen bij de schuifpui zelf, is het goed om er wel even bij stil te staan. Het gaat dan om zaken als: 

  • Het soort handgrepen en andere stijlafwerking voor je schuifpui
  • Sloten en andere beveiliging voor je schuifpui
  • Ingebouwde zonwering of horren voor je schuifpui
  • Eventueel extra isolatie
Kosten schuifpui berekenen. Prijzen hefschuifpui vs. kiepschuifpui houten vs aluminium vs kunststof schuifpui kosten - verbouwingsprijzen 4

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Als je gaat rondkijken voor een schuifpui, let dan altijd extra goed op wat wel en niet in de prijs berekend zit. Vaak proberen leverancier klanten te trekken door prijzen op hun website of offerte te zetten zonder btw of zonder het plaatsen van de schuifpui. 

Vraag meerdere offertes op en vergelijk goed wat er wel en niet bij inbegrepen zit voordat je een keuze maakt. 

Soms is het ook mogelijk om een goedkopere prijs te krijgen als je meerdere schuifpuien afneemt. Voor het plaatsen van een schuifpui komt dit wat minder vaak voor dan voor andere werkzaamheden, maar het kan toch de moeite zijn om eens met je buren te overleggen of zij ook een schuifpui zouden willen aanschaffen.

Als je aan een beperkter budget vastzit is het goed om je te realiseren dat hoe minder aanpassingen nodig zijn, hoe lager de kosten zullen zijn. Kies dus voor standaardmaten en materialen die op voorraad zijn. 

Alternatieven voor een schuifpui

Lees je dit nu allemaal en denk je: ik weet niet of zo’n schuifpui wel iets voor mij is? Dan hebben we nog twee alternatieven voor je om te overwegen.

Heb je een groter budget en wil je het toppunt van luxe en een volledig vrije doorgaan naar je tuin? Dan kun je harmonicadeuren overwegen. Met een harmonica- of vouwdeur kun je de volledige raampartij als het ware opvouwen en aan de kant schuiven. Hierdoor komt er nog meer licht naar binnen en heb je buiten en binnen volledig met elkaar verbonden. Natuurlijk hangt er wel een hoger prijskaartje aan zo’n deur dan een aan schuifpui. Voor een harmonicadeur betaal je minimaal € 4.500 inclusief plaatsen.

Heb je juist wat minder te besteden, maar wil je wel je tuin meer bij je woonkamer betrekken? Dan zijn openslaande deuren misschien een optie. Hoewel je hiermee minder licht en doorgang krijgt dan met een schuifpui, zijn de kosten ook lager, namelijk gemiddeld € 2.500.

Veelgestelde vragen over schuifpuien

Wat kost een schuifpui?

De kosten van een schuifpui zijn van veel dingen afhankelijk, zoals het materiaal en de grootte, maar gemiddeld ben je voor een schuifpui € 3.500 kwijt, inclusief plaatsen.

Wat kost een schuifpui per vierkante meter?

Je kunt uitgaan van ongeveer € 300 per vierkante meter voor alleen de schuifpui zelf. Standaard is een schuifpui 2,20 meter hoog, dus een schuifpui van 3 meter breed kost ongeveer (3 x 2,20 x € 300) € 2.000. Dit is zonder de kosten voor het plaatsen van de schuifpui.

Wat kost een schuifpui van 3 meter?

Een schuifpui van 3 meter kost gemiddeld € 2.000. Dit is zonder plaatsen. Inclusief plaatsen kost een schuifpui van 3 meter ongeveer € 3.500.

Wat kost een schuifpui van 4 meter?

Een schuifpui van 4 meter kost gemiddeld € 2.700. Dit is zonder plaatsen. Inclusief plaatsen kost een schuifpui van 4 meter € 4.000 tot € 5.000.

Wat kost een schuifpui van 6 meter?

Een schuifpui van 6 meter kost gemiddeld € 4.000. Dit is zonder plaatsen. Inclusief plaatsen kost een schuifpui van 6 meter € 5.500 tot € 7.000.

Wat kost een aluminium schuifpui?

Een aluminium schuifpui is duurder dan andere materialen. Voor een 2-delige schuifpui van aluminium betaal je gemiddeld € 2.500 (exclusief plaatsen).

Wat kost een houten schuifpui?

Voor een 2-delige schuifpui van hout betaal je gemiddeld € 2.000 (exclusief plaatsen).

Wat kost een kunststof schuifpui?

Kunststof is het goedkoopste materiaal voor een schuifpui. Voor een 2-delige schuifpui van kunststof betaal je gemiddeld € 1.500 (exclusief plaatsen).

Hoe lang gaat een schuifpui mee?

Dat ligt vooral aan het materiaal waar de schuifpui van gemaakt is en het soort systeem. Een houten schuifpui gaat het minst lang mee, zo’n 25 jaar, afhankelijk van het soort hout. Kunststof heeft een levensduur van 50 jaar en aluminium kan al gauw 60 jaar meegaan.
Het is waarschijnlijker dat het systeem van de schuifpui aan vervanging toe is voordat de kozijnen dat zijn. Een hefschuifpui heeft niet of nauwelijks onderhoud nodig, maar een kiepschuifpui moet wel regelmatig onderhouden worden om te zorgen dat het systeem goed blijft werken.

Wat kost het om een schuifpui te vervangen?

De kosten om een complete schuifpui te vervangen zijn vergelijkbaar met het plaatsen van een volledig nieuwe schuifpui. Zie de vragen hierboven voor een indicatie van die kosten. Soms is het voldoende om een deel van de schuifpui te vervangen, bijvoorbeeld alleen het schuivende deel als het beslag niet meer goed is. De kosten hiervoor variëren heel erg afhankelijk van je leverancier en het type schuifpui, dus een gemiddelde is helaas niet te geven. 

Wat kost het plaatsen van een schuifpui?

De kosten voor (alleen) het plaatsen van een schuifpui variëren, maar komen gemiddeld uit op € 1.000 tot € 2.000. Als er veel gesloopt of aangepast moet worden, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Wat kost een harmonica schuifpui?

Een harmonica- of vouwdeur kost een stuk meer dan een schuifpui. Waar je voor een schuifpui van 3 meter breed ongeveer € 2.000 betaalt (zonder montage), kost een harmonicadeur van die afmeting al gauw € 3.000. Inclusief plaatsen komen de kosten op € 3.500 voor een gewone schuifpui en € 4.500 voor een harmonicaschuifpui. 

Wat is duurder: een schuifpui of openslaande deuren?

Openslaande deuren zijn goedkoper dan een schuifpui. Waar je voor een simpele schuifpui inclusief plaatsen uitkomt op ongeveer € 3.500, kosten openslaande deuren gemiddeld € 2.500.