Kosten schilder berekenen. Wat kost een schilder- - verbouwingsprijzen2

Kosten schilder berekenen

Eens in de zoveel tijd is je woning toe aan een nieuwe schilderbeurt. Of het nu is omdat de muren van je woonkamer een nieuwe kleur kunnen gebruiken of omdat je kozijnen onderhoud nodig hebben; hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden. In dit artikel lees je met welke kosten je rekening moet houden en welke opties er zijn bij het (laten) schilderen van je woning.

Wanneer moet je je woning laten schilderen?

Hoe lang het schilderwerk van een woning meegaat, ligt aan veel factoren, zoals het weer, de kwaliteit en het gebruik van de ruimte. Als je woning op een plek staat waar het veel regent of koud is, zal de verf aan de buitenkant sneller gaan bladderen. In een kamer waar gerookt wordt, zal je eerder het plafond moeten witten dan een kamer waar niet gerookt wordt. 

Maar als stelregel kun je het volgende aanhouden: laat de buitenkant van je woning (zoals de kozijnen en mogelijk de gevel) elke 5 jaar schilderen en de binnenkant van je woning elke 7 jaar.

Laten doen of zelf doen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je woning geschilderd moet worden is: doe je het zelf of laat je het doen? 

Het werk zelf doen is natuurlijk (veel) goedkoper, maar dat vraagt wel wat dingen van je. Je moet zorgvuldig en nauwkeurig kunnen schilderen om een mooi resultaat te krijgen. En vergeet al het overige werk niet: dingen die afgeplakt, geschuurd of gelakt moeten worden. 

Het verven van de buitenkant van je woning heeft nog een extra aandachtspunt: het kan erg lastig zijn om de hogere delen te verven. Als je een woning hebt met meerdere verdiepingen, heb je een goede ladder of zelfs een steiger nodig om de bovenste kozijnen te schilderen. 

Dat kunnen allemaal redenen zijn om te overwegen om een schilder in te huren. Een professionele schilder garandeert dat het werk netjes gedaan wordt en dat de juiste voorbereiding en afwerking gebeurt. Ook heeft de schilder de materialen om het werk snel en efficiënt uit te voeren. 

Om je te helpen in de afweging of je het zelf wilt doen of laten doen, geven we nu een voorbeeld voor vergelijking van de kosten.

Voorbeeld kosten: een muur van 20 m2

Als je het zelf doet, kost het schilderen van een muur van 20 m2 je een pot verf van 2,5 liter van € 30 tot € 40. Verder maak je nog wat kleine kosten voor dingen als kwasten, rollers, afplaktape en folie. Daarnaast kost het je natuurlijk tijd: qua tijdsinspanning kun je uitgaan van 20 minuten per vierkante meter. In deze tijd zit ook de voorbereiding voor het schilderen, afplakken en netjes afwerken van de randen. Deze muur zou je dus gemiddeld zo’n € 50 en 6 tot 7 uur tijd kosten.

Een schilder rekent voor een binnenmuur gemiddeld € 15 per vierkante meter. Als je dezelfde muur door een schilder laat doen kost dit je dus € 300. 

Kosten schilder berekenen. Wat kost een schilder- - verbouwingsprijzen3

Kosten voor schilderwerk binnen

Gemiddeld kost een schilder die werk uitvoert binnen het huis € 35 per uur, maar de kosten zijn erg afhankelijk van het soort werk dat hij doet. We geven je hier een overzicht van de kosten voor verschillende werkzaamheden binnen en informatie over hoe dit te werk gaat.

Spuiten of sauzen?

Termen die je vaak te horen krijgt als het gaat over schilderwerk binnen zijn ‘spuiten’ en ‘sauzen’. Dit zijn twee manier waarop muren en plafonds geverfd kunnen worden. 

Sauzen is ‘traditioneel’ verven met een verfroller en een kwast. Bij spuiten wordt gebruikgemaakt van een machine om de verf rechtstreeks op de muur te spuiten. Beide vormen hebben voor- en nadelen. 

Spuiten is de snelste manier van verven en is bedoeld voor grote rechte oppervlakten. Als je een kamer hebt met veel hoekjes en gaatjes is spuiten minder geschikt. Het nadeel is ook dat voor spuiten de hele kamer moet worden leeggehaald en afgeplakt omdat de kans op spetters veel groter is dan bij sauzen. Deze vorm van schilderen is daarom erg geschikt voor een nieuwe woning die nog leeg staat. 

Heb je geen zin om je hele kamer leeg te halen, of heb je een kamer met veel hoeken? Dan kies je er dus het beste voor om te (laten) sauzen.  

Kozijnen

De kosten voor het laten schilderen van een kozijn aan de binnenkant is gemiddeld € 50 tot € 60 per kozijn. Hiervoor worden de kozijnen geschuurd en opnieuw geverfd. 

Muren en plafond

Een vakman kan de muren of het plafond van je woning sauzen of spuiten. De kosten voor sauswerk zijn gemiddeld € 15 per vierkante meter. Hier zit ook de voorbereiding en afwerking bij in. De kosten voor spuitwerk zijn iets lager, gemiddeld € 10 per vierkante meter. Zie de alinea ‘spuiten of sauzen?’ voor de voor- en nadelen van elke methode. 

Deuren

Het schilderen van een deur is voor velen een erg vervelend klusje. De deur moet eerst helemaal geschuurd worden en je hebt vervolgens meerdere lagen verf nodig om een mooi resultaat te krijgen. Als je dit wilt uitbesteden, reken dan op € 100 per deur met € 50 extra als je ook de deurpost wilt laten verven. 

Trap

Ook het schilderen van een trap is een arbeidsintensief klusje. De prijs voor het laten schilderen van een trap is daarom hoger dan andere schilderklussen: gemiddeld € 700 per trap. 

De staat en vorm van de trap zijn natuurlijk bepalend voor de uiteindelijke prijs. Een rechte trap is gemakkelijker om te schilderen dan een wenteltrap. Ook zijn open treden makkelijker dan dichte treden. 

Kosten voor schilderwerk buiten

Het laten schilderen van de buitenkant van je woning is relatief duurder dan de binnenkant. Dat komt omdat voor de buitenkant speciale weersbestendige verf nodig is. Ook heeft een buitenschilder meer materialen nodig, zoals een steiger of hoogwerker. Gemiddeld kost een buitenschilder € 45 per uur. 

De meeste voorkomende klussen voor een buitenschilder zijn voor het opnieuw laten schilderen van de kozijnen, maar voor sommige woningen is het ook belangrijk om de gevel zelf te laten schilderen. We geven je hier een indicatie van de kosten.

Kozijnen

Zoals gezegd zijn de kosten voor het schilderen van de buitenkant iets hoger dan het schilderen aan de binnenkant. Voor de buitenkant van het kozijn betaal je gemiddeld € 75 tot € 125 per kozijn.

Gevel

Als je woning van hout is, is het belangrijk om regelmatig de muren aan de buitenkant opnieuw te laten schilderen om het hout te beschermen. Maar ook woningen van baksteen worden tegenwoordig vaak geverfd. Als die verf gaat verkleuren of bladderen, zal je deze muren ook opnieuw moeten laten verven. 

Voor het laten schilderen van je gevel betaal je gemiddeld € 30 per vierkante meter. Een tussenwoning heeft gemiddeld een gevel van 50 m2 en zou dus ongeveer € 1.500 kosten om volledig te laten schilderen. Reken voor een hoekwoning (gemiddeld 100 m2) op € 3.000 en voor een vrijstaand huis (gemiddeld 180 m2) op ongeveer € 5.500.

Voor- of achterdeur

De kosten van het schilderen van een voor- of achterdeur zijn redelijk vergelijkbaar met het laten schilderen van een deur binnenin het huis: € 150 tot € 200.

Kosten schilder berekenen. Wat kost een schilder- - verbouwingsprijzen1

Hoe kun je besparen op de kosten?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te besparen op de kosten van het schilderen. 

Wat kun je zelf doen?

Zoals al eerder gezegd is zelf schilderen een stuk goedkoper dan het laten doen door een vakman. Heb je geen zin in het gedoe en de rommel, maar wil je wel besparen? Bedenk dan wat je kunt doen waardoor je schilder sneller aan de slag kan. 

Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat de kamer al helemaal leeg is, dat kozijnen al geschuurd zijn of dat stukken alvast afgeplakt zijn. Bespreek dit wel altijd vooraf met je schilder zodat je precies doet wat de schilder nodig heeft en hij het niet alsnog zelf over moet doen.

Laat meerdere dingen tegelijk doen

Voor praktisch alle klussen geldt: hoe meer de vakman in 1 keer kan doen, hoe lager de kosten per klus zullen zijn. Laat bijvoorbeeld niet alleen de kozijnen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant schilderen. Zo betaal je per kozijn minder dan wanneer je die klussen apart laat uitvoeren. Ook kun je eens bij je buren informeren of zij ook een schilder nodig hebben. Door projecten te combineren heeft iedereen er voordeel van.

Winterschilder

In de winter is er minder vraag naar schilders, vooral buitenschilders. Daarom bieden veel schilders korting voor klussen in de winter. Dit kan oplopen tot 20% op het arbeidsloon. Aangezien de arbeid al gauw 80% van de kosten bedraagt, kun je hiermee flink besparen.

Vergelijk offertes

Vraag meerdere offertes aan en bekijk goed wat er wel en niet bij de prijs inbegrepen zit en hoe de prijs berekend wordt. Rekent de schilder een prijs per uur of per vierkante meter? Zitten de kosten voor de voorbereiding er ook bij en hoe lang wordt er garantie gegeven op het schilderwerk?

Overige tips

Hier nog een aantal dingen die handig zijn om te weten als je een schilderklus overweegt. 

Btw-tarief

Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan geldt er een lager btw-tarief voor het laten schilderen van je woning. Je betaalt geen 21%, maar 9% btw over het arbeidsloon, de materialen en al het werk dat direct met het schilderen te maken heeft, zoals de voorbereiding en de afwerking.

Onderhoudscontract

Veel schildersbedrijven bieden onderhoudscontracten aan. Hiermee wordt het schilderwerk van je woning regelmatig geïnspecteerd en bijgewerkt. Zo weet je zeker dat het schilderwerk van je huis goed onderhouden wordt.

De kosten van zo’n onderhoudscontract komen vaak redelijk overeen met de kosten van het periodiek laten schilderen van je woning. Het voordeel is dat je dit bedrag niet in 1 keer betaalt, maar maandelijks. Sommige bedrijven vragen wel een grotere investering vooraf voor de eerste schilderbeurt (€ 1.000 tot € 1.500).

Keurmerken

Wil je de klus voor een vakman laten uitvoeren? Let er dan op of deze een keurmerk heeft. Er zijn veel verschillende keurmerken waar je op kunt letten, bijvoorbeeld ‘De Betere Schilder’, ‘De Keurschilder’ en ‘OnderhoudNL’ zijn keurmerken specifiek voor schilders. Als je kiest voor een schilder met een keurmerk, heb je de garantie dat het werk goed en netjes wordt uitgevoerd.

Vergunning voor het schilderen van de gevel

Wil je je gevel in een andere kleur schilderen? Dan kan het zijn dat je hier een vergunning voor nodig hebt. In de meeste gevallen is dit niet nodig, maar het is aan te raden om dit vooraf bij je gemeente te controleren zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Kosten schilder berekenen. Wat kost een schilder- - verbouwingsprijzen2

Veelgestelde vragen over schilders

Wat kost een schilder per uur?

Hoeveel een schilder kost is erg afhankelijk van het werk dat hij moet uitvoeren. Zo is het schilderen van een muur minder arbeidsintensief dan het schuren, schilderen en lakken van kozijnen. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat een schilder binnen € 35 per uur kost, en voor buiten € 45 per uur.

Wat kost een schilder per vierkante meter?

Gemiddeld kun je voor een schilder rekenen op € 30 per vierkante meter voor binnen en € 35 per vierkante meter voor buiten. Maar dit is heel erg afhankelijk van het werk dat uitgevoerd moet worden. Zo is het laten spuiten of sauzen van een muur of plafond veel goedkoper dan dat: € 10 – € 15 per vierkante meter.

Wat kost het om de kozijnen te laten schilderen?

Het kost gemiddeld per kozijn € 55 om de binnenkant te laten schilderen en € 100 voor de buitenkant. 

Wat kost het om een trap te schilderen?

Een gemiddelde trap kost € 600 tot € 700 om te laten schilderen door een vakman. De vorm van de trap en de staat van het schilderwerk hebben veel invloed op de prijs. Een rechte trap met open treden is goedkoper om te schilderen dan een ronde trap met dichte treden. 

Wat kost het om de gevel te laten schilderen?

Voor het laten schilderen van je gevel betaal je gemiddeld € 30 per vierkante meter. Een tussenwoning heeft gemiddeld een gevel van 50 m2 en zou dus ongeveer € 1.500 kosten om volledig te laten schilderen. Reken voor een hoekwoning (gemiddeld 100 m2) op € 3.000 en voor een vrijstaand huis (gemiddeld 180 m2) op ongeveer € 5.500.

Waarom is een buitenschilder duurder?

Een buitenschilder is over het algemeen duurder dan een schilder die binnen werkt. Dat komt omdat voor de buitenkant van de woning speciale (duurdere) verf nodig is en een buitenschilder vaak meer materialen nodig heeft, zoals een steiger of hoogwerker om de hogere delen van het gebouw te schilderen.

Wanneer moet ik mijn huis opnieuw laten schilderen?

Over het algemeen moet de buitenkant van een woning elke 5 jaar geschilderd worden en de binnenkant elke 7 jaar.

Is het slim om een schilder te kiezen die zwart werkt?

Een schilder die zwart werkt is vaak (veel) goedkoper dan een officiële vakman, maar het is niet aan te raden om zo’n schilder te kiezen. Naast dat het illegaal is om zo iemand in te huren, heb je geen enkele garantie op een net eindresultaat. Als een zwartwerkende schilder slecht werk levert, zijn er geen mogelijkheden om iets van compensatie af te dwingen. 

Kan ik zelf verf kopen om de schilder mee te laten werken?

Het kan, maar het is niet aan te raden. Een schilder kan goedkoper verf inkopen dan jij. Alleen als je per sé een specifiek merk of specifieke kleur wilt, kun je met je schilder afspreken dat jij zelf de verf koopt, maar bedenk wel dat een vakman altijd verf van goede kwaliteit in elke denkbare (RAL-)kleur kan kopen.