Kosten rolluiken plaatsen berekenen. Wat kost het plaatsen van rolluiken- - verbouwingsprijzen1

Kosten rolluiken berekenen

Heb je veel last van zonlicht in je woning? Of wil je dat voorbijgangers niet meer zomaar je woonkamer in kunnen kijken? Of misschien wil je wel meer zekerheid dat inbrekers je huis niet binnen kunnen komen als je er niet bent. Dat zijn allemaal redenen om rolluiken te nemen. 

Rolluiken bestaan uit horizontale lamellen – meestal van kunststof of aluminium – die via rails over een raam of deur naar beneden worden gelaten. Het rolluik kan het raam of de deur helemaal afsluiten, zodat zonlicht tegengehouden wordt. Ook zijn rolluiken isolerend en geluidswerend. 

In dit artikel lees je waarom het handig kan zijn om rolluiken te nemen en wat de kosten zijn. 

Waarom zou je rolluiken nemen?

Er zijn rolluiken voor elk type woning; of het nu gaat om een modern nieuwbouwhuis of een oudere woning met een klassieke uitstraling. Steeds meer mensen laten rolluiken plaatsen, omdat ze veel voordelen hebben:

 • Zonwering en verduistering
  Rolluiken houden de zon buiten. Als je een rolluik helemaal laat zakken kun je je woning ook volledig verduisteren, zelfs midden op de dag.
 • Bescherming tegen inbraak

Als een rolluik naar beneden is, is het lastig om deze open te breken. Daarom werken alle rolluiken ‘inbraakvertragend’. Er zijn zelfs rolluiken die zo moeilijk te openen zijn, dat ze een politie keurmerk hebben gekregen. Deze rolluiken zijn inbraakwerend. Welk rolluik u ook neemt, het zorgt voor een betere beveiliging van uw woning.

 • Isolering: Een rolluik zorgt er in de zomer voor dat de zon niet direct je kamer verwarmd. In de winter houdt het de kou buiten. Rolluiken zorgen dus voor een betere isolatie van je woning. Dat zie je ook weer terug in je energierekening.
 • Geluidswering: Alle rolluiken zijn geluidswerend, maar sommige meer dan andere. Aluminium rolluiken zijn gevuld met schuim en kunnen bijna al het omgevingsgeluid weren. Zo heb je geen last meer van die luide buren of bouwwerkzaamheden in de buurt.
 • Meer privacy: Je kunt niet door een rolluik heen kijken, dus met rolluiken zorg je voor meer privacy in je woning. Dit kan erg fijn zijn als je woning dicht bij de straat staat en er veel (voet)verkeer langskomt. 

Nadelen van rolluiken

Zoals je net hebt gelezen, zijn er veel redenen om rolluiken te nemen. Ze bieden oplossingen voor veel problemen. Toch zijn er ook dingen waar je je van bewust moet zijn als je overweegt rolluiken te nemen.

 • Geen zicht naar buiten: Zoals gezegd kun je niet door rolluiken heen kijken. Dat zorgt ervoor dat ze kunnen verduisteren, isoleren en dat je meer privacy hebt, maar het betekent ook dat je zelf niet meer naar buiten kunt kijken als de rolluiken naar beneden zijn.
 • Lastig zelf te installeren: Rolluiken zijn lastig zelf te installeren, zeker als je kiest voor een rolluik met elektrische bediening. Je hebt dus bijna altijd te maken met montagekosten. 
 • Prijzig: Als je alleen op zoek bent naar zonwering, dan zijn er goedkopere alternatieven dan rolluiken. Bijvoorbeeld lamellen.

Soorten rolluiken: inbouw, opbouw en voorzet

Heb je interesse in rolluiken? Dan is het goed om je te verdiepen in de verschillende soorten rolluiken. Rolluiken kunnen namelijk op drie manieren gemonteerd worden: ze kunnen ingebouwd of opgebouwd worden. Als laatste heb je nog voorzet rolluiken. Welke soort voor jou het beste is, ligt aan je woning, wensen en budget.

Inbouw rolluiken

Ingebouwde rolluiken zijn het meest subtiel en wordt veelal gezien als de mooiste oplossing. De rol waar het rolluik in zit, wordt boven het raam geplaatst, achter de eerste rij stenen boven het raam. Het rolluik is daardoor totaal niet zichtbaar als het opgerold is. Omdat het rolluik effectief ingemetseld wordt, wordt deze soort vooral geplaatst bij nieuwbouwhuizen: het rolluik kan meteen met de bouw geïnstalleerd worden. 

Voor bestaande woningen is dit type rolluik minder geschikt. Het kan wel, maar het betekent dat een deel van je gevel opengebroken en opnieuw gemetseld moet worden. Dit is eigenlijk alleen aan te raden als er toch al ingrijpende gevelwerkzaamheden nodig zijn. Voor bestaande woningen zijn opbouw of voorzet rolluiken over het algemeen een betere (en goedkopere) keuze. 

Opbouw rolluiken

Bij een opbouw rolluik vormen het rolluik en het raam een geheel. Het rolluik wordt aan de bovenkant van het raamkozijn bevestigd. Meestal gebeurt dit al in de fabriek en worden het raamkozijn, raam en rolluik als één geheel geplaatst. De kast waar het rolluik in opgerold zit is klein, waardoor deze niet opvalt aan de binnenkant en er minder ruimte nodig is dan bij een ingebouwd rolluik. 

Het grote nadeel is natuurlijk dat je hiermee ook je kozijnen – en waarschijnlijk je ramen – moet vervangen, dus de kosten zijn relatief hoog. Deze soort is daarom vooral geschikt als je dit toch al zou laten doen, bijvoorbeeld om kunststof kozijnen of dubbel glas te laten plaatsen. 

Voorzet rolluiken

Voorzet rolluiken zijn geschikt voor elke soort woning en er is geen breekwerk voor nodig. De kast van het rolluik wordt simpelweg op de muur boven het raam of in de uitsparing voor het kozijn geplaatst. Hoewel deze soort rolluiken de meeste impact hebben op het uiterlijk van je woning zijn ze ook het gemakkelijkst te plaatsen – en daardoor natuurlijk goedkoper. 

Kosten rolluiken plaatsen berekenen. Wat kost het plaatsen van rolluiken- - verbouwingsprijzen4

Soorten materialen

Je kunt rolluiken in vier verschillende materialen krijgen. Kunststof en aluminium zijn verreweg de meest voorkomende keuzes, maar ook staal en hout zijn opties als het gaat om rolluiken.

Kunststof

Kunststof is licht, duurzaam en goedkoop en daardoor erg geschikt voor rolluiken. Het materiaal is in alle kleuren verkrijgbaar. Het is zelfs mogelijk om kunststof met een structuur te krijgen. Zo kun je je rolluiken bijvoorbeeld laten lijken op echt hout. 

De lamellen van een rolluik van kunststof mogen echter niet te lang zijn. Daarom is deze soort niet geschikt voor hele brede ramen. Ook isoleert een rolluik van kunststof minder goed dan een rolluik van aluminium.

Aluminium

Aluminium is sterk, maar toch licht. Hierdoor beschermen aluminium rolluiken beter tegen inbraak en zijn ze geschikt voor bredere ramen dan rolluiken van kunststof. De aluminium lamellen worden gevuld met schuim, waardoor dit materiaal erg goed isoleert en geluidwerend is.

Staal

Ook staal is een optie voor rolluiken, maar dit wordt meestal alleen gebruikt voor winkels en bedrijfspanden. Stalen rolluiken zijn namelijk inbraakwerend en brandwerend. Rolluiken van staal hebben echter een minder mooie afwerking dan andere rolluiken, waardoor ze voor woningen niet zo vaak gebruikt worden. Ook zijn stalen rolluiken een stuk duurder dan andere soorten.

Hout

Heb je een oude, authentieke woning? Dan past een kunststof of aluminium rolluik misschien niet zo goed bij het uiterlijk van je woning. Geen zorgen. Het is ook mogelijk om rolluiken van hout te krijgen. 

Dit soort wordt niet zo vaak geplaatst omdat de kosten een stuk hoger liggen dan rolluiken van kunststof of aluminium en er regelmatig onderhoud nodig is. Maar als het uiterlijk van je woning belangrijk is, is het goed om te weten dat het een mogelijkheid is.

De bediening van je rolluik

Je bent er bijna. Je hebt nu hopelijk een idee van het type rolluik dat je wilt hebben en het materiaal ervan. De laatste belangrijke keuze is de bediening van je rolluik: wil je een rolluik met handmatige bediening of elektrisch?

Handmatige bediening

Handmatige rolluiken kun je door middel van een koord of band naar beneden trekken of met behulp van een slinger naar beneden draaien. Dit kost natuurlijk meer moeite dan een elektrisch bediend rolluik, maar het voordeel is dat de kosten beduidend lager zijn. 

Elektrische bediening

Voor rolluiken die elektrisch bediend worden, wordt in de kast van het rolluik een motor geplaatst. Deze kan op verschillende manieren bediend worden. Bijvoorbeeld met een knop of sleutel op de muur, een afstandsbediening of zelfs een app op je telefoon of tablet. 

Elektrische bediening kan je veel gebruiksgemak opleveren. Ook bieden elektrische rolluiken meer bescherming tegen inbraak, omdat het rolluik nog extra door de motor wordt dichtgehouden. Daar staat echter wel tegenover dat de kosten hoger zijn en dat elektrische rolluiken sneller kapot kunnen gaan. 

Kosten rolluiken plaatsen berekenen. Wat kost het plaatsen van rolluiken- - verbouwingsprijzen2

De kosten van een rolluik

Hopelijk heb je nu een beetje beeld van het type rolluik dat je wilt hebben. De volgende belangrijke informatie is natuurlijk hoeveel dit zou gaan kosten. De kosten liggen tussen de € 200 en € 700 voor een rolluik van 1 meter bij 1 meter, inclusief plaatsen. De totale kosten hangen af van het soort rolluik, het materiaal, de bediening en eventuele extra’s. 

We hebben de verschillende kostenposten hier voor je op een rijtje gezet.

Het rolluik zelf

De belangrijkste kosten zijn natuurlijk die van het rolluik zelf. Deze kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het materiaal. Voor een rolluik van 1 meter bij 1 meter ben je gemiddeld het volgende kwijt:

 • Kunststof: € 120
 • Aluminium: € 175
 • Staal: € 350
 • Hout: € 225

De bediening

Je moet ook kosten maken voor het type bediening dat je wilt. Houdt rekening met de volgende gemiddelden:

 • Handmatige bediening (band, koord of slinger): € 15
 • Elektrische bediening met knop, sleutel of tijdsschakelaar: € 150
 • Elektrische bediening met afstandsbediening of app: € 200

De montage

Het monteren van een rolluik kost gemiddeld € 100 tot € 200 per rolluik. Het monteren van een voorzet rolluik is goedkoper dan het monteren van een inbouw rolluik.

Over het algemeen geldt dat hoe meer rolluiken je in één keer laat plaatsen, hoe lager de kosten per rolluik zijn. Houdt er ook rekening mee dat een installateur mogelijk extra kosten rekent als de rolluiken op de tweede verdieping geïnstalleerd moeten worden. Er moet dan namelijk een steiger worden geplaatst. De kosten hiervoor zijn meestal rond de € 30.

Eventuele extra’s

De volgende extra’s zijn niet noodzakelijk voor je rolluik, maar kunnen het leven wel een stuk makkelijker maken. 

 • Anti-optil veren, € 5 per veer: Door de normale veren van het rolluik te vervangen door anti-optilveren, wordt het nog moeilijker voor inbrekers om het rolluik te forceren. Voor een rolluik van gemiddelde grootte heb je 2 tot 3 veren nodig. 
 • Bandvertrager (handmatige bediening), € 40: Voor rolluiken met een handmatige bediening zorgt een bandvertrager ervoor dat de lamellen niet in één keer naar beneden klappen als je het rolluik snel naar beneden laat. Zo voorkom je beschadigingen.
 • Bewegingsmelder (elektrische bediening), € 250: Een bewegingsmelder laat automatisch de rolluiken zakken als iemand lang voor je raam of deur blijft staan. Zo worden inbrekers nog meer ontmoedigd.
 • Zonnesensor (elektrische bediening), € 190: Met een zonnesensor gaat het rolluik automatisch naar beneden als de zon schijnt. 

Hoe kan ik besparen?

Rolluiken zijn voor veel woningen een goede investering – alleen al door de winst op je energierekening – maar de aanschafkosten zijn niet gering. Gelukkig zijn hier een paar suggesties om te besparen.

Combineer rolluiken met onderhoud

Als er onderhoud nodig is aan je gevel of kozijnen is dat het ideale moment om ook meteen na te denken over rolluiken. Het is relatief goedkoper om bij de werkzaamheden meteen rolluiken te laten plaatsen dan om dit later alsnog te laten doen. 

Laat meer rolluiken tegelijk plaatsen

Zoals bij zo veel werkzaamheden geldt: hoe meer een installateur in één keer doet, hoe goedkoper het relatief wordt. Je bent per rolluik minder kwijt als je meerdere rolluiken tegelijkertijd laat plaatsen. Informeer ook eens bij de buren of zij rolluiken overwegen. Als jullie de rolluiken samen laten plaatsen zijn jullie allemaal goedkoper uit. 

Tweedehands rolluiken

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar er zijn best veel tweedehands rolluiken in goede staat te krijgen. Dit is natuurlijk goedkoper dan een nieuw rolluik kopen. Let wel extra goed op de afmetingen van het rolluik.

Alternatief voor rolluiken: screens

Wil je zonwering, maar vind je het wel fijn om nog naar buiten te kunnen kijken? Dan kun je een screen overwegen. Screens en rolluiken worden regelmatig door elkaar gehaald. Dat komt omdat een screen volgens hetzelfde principe werkt als een rolluik, maar in plaats van lamellen wordt er een doek langs het raam naar beneden gelaten. 

Het voordeel van een screen is dat je nog wel naar buiten kunt kijken (maar mensen op straat kunnen niet naar binnen kijken) en dat het lucht doorlaat, waardoor je wel je kamers kunt luchten terwijl het screen naar beneden is. Screens zijn over het algemeen wel duurder dan rolluiken.

Kosten rolluiken plaatsen berekenen. Wat kost het plaatsen van rolluiken- - verbouwingsprijzen3

Veelgestelde vragen over de kosten van rolluiken

Wat kost een rolluik?

Een rolluik van 1 meter bij 1 meter kost gemiddeld € 200 tot € 700, inclusief bediening en montage.

Wat kost het om een rolluik te laten plaatsen?

De montage van een rolluik kost gemiddeld € 100 tot € 200 per rolluik. Als er rolluiken op de tweede verdieping of hoger geplaatst moeten worden, hou dan rekening met extra kosten voor de huur van een steiger. Dit is meestal zo’n € 30.

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn rolluik?

Het materiaal dat voor jou het beste is, is afhankelijk van je wensen en budget. Je kunt rolluiken krijgen in de volgende materialen:

 • Kunststof: het goedkoopst, maar niet geschikt voor brede ramen.
 • Aluminium: goede bescherming tegen inbraak en geschikt voor brede ramen.
 • Staal: hele goede bescherming tegen inbraak, maar minder fraaie afwerking en duur. Vooral gebruikt voor winkels en bedrijfspanden.
 • Hout: prijziger dan kunststof en aluminium, maar geeft een authentieke uitstraling.

Wat is het verschil tussen een inbouw rolluik en een opbouw rolluik?

Een inbouw rolluik wordt in de gevel verwerkt. Het rolluik wordt achter de stenen boven het raam geplaatst. Deze soort wordt vooral bij nieuwbouwhuizen tijdens de bouw geplaatst.

Een opbouw rolluik wordt in het raamkozijn verwerkt. Vaak worden in de fabriek al het raam en het rolluik samengevoegd, waarna het als één geheel wordt geplaatst.

Welke bediening is mogelijk voor een rolluik?

Je kunt bij een rolluik kiezen voor handmatige bediening of elektrische bediening. Elektrische bediening geeft meer gemak, maar kost ook meer. De volgende soorten zijn mogelijk:

 • Handmatige bediening
  • Koord/band: met een koord of band wordt het rolluik naar beneden of naar boven getrokken
  • Slinger: door aan een slinger te draaien wordt het rolluik naar beneden of naar boven gelaten.
 • Elektrische bediening
  • Knop of sleutel: een knop of sleutel wordt op de muur bevestigd waarmee het rolluik naar boven en naar beneden gelaten kan worden
  • Tijdsschakelaar: je kunt instellen op welke tijd het rolluik naar beneden en naar boven gaat. 
  • Afstandsbediening: op elk punt in de kamer kun je het rolluik bedienen.
  • App: Je kunt het rolluik bedienen met je telefoon of tablet, zelfs als je niet thuis bent.

Kan ik zelf een rolluik monteren?

Voor de meeste rolluiken geldt: nee, zelf monteren is niet aan te raden. Alleen een voorzet rolluik met handmatige bediening is nog enigszins zelf te monteren. Alle andere soorten zijn zo complex dat je dit beter aan een vakman kunt overlaten.

Wat is duurder: een rolluik of een screen?

Een screen is gemiddeld genomen duurder. Dit ligt natuurlijk wel aan de wensen die je hebt en keuzes die je maakt. Heb je grote ramen en kies je voor een dure afwerking en elektrische bediening, dan is het rolluik waarschijnlijk duurder dan een screen.