
Kosten gietvloer op bestaande houten vloer berekenen
Gietvloeren geven een ruimte een modern en industrieel karakter en zijn erg onderhoudsvriendelijk, maar wel prijzig. In een ander artikel beschreven we alle kosten die bij een een gietvloer komen kijken.
Misschien overweeg je zelf wel om een gietvloer te laten aanleggen. Maar waar moet je dan rekening mee houden en wat komt er allemaal bij kijken? In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden als je op dit moment een houten vloer hebt liggen.
Wat kost een gietvloer op een bestaande houten vloer?
Houten vloeren zijn niet de meest geschikte ondergrond voor het gieten van vloeren. Houten vloeren hebben meestal veel voegen en groeven. Hout zet ook uit en krimpt door temperatuur en vochtigheid. Allemaal zaken die de gietvloer niet echt ten goede komen. Als u een houten vloer heeft, verwijdert u deze het beste voordat u de gietvloer plaatst.
Maar soms kan de houten vloer niet verwijderd worden. Dan maakt de houten vloer deel uit van de basisstructuur van de woning, zoals de draagconstructie. De gietvloer kan nog gelegd worden. Opgemerkt moet worden dat dit veel duurder is dan het gebruik van een andere ondervloer.
Het installatieproces is als volgt: De vakman beoordeelt eerst de houten vloer. Er mogen geen losse of bewegende delen of vloerdelen van slechte kwaliteit zijn. Deze onderdelen moeten worden vervangen. Controleer vervolgens of er gaten in het hout zitten die gedicht moeten worden.
Wanneer de houten vloer volledig is voorbereid, plaatst u houten planken, zoals Fermacell- of Brio Knauf-planken, op de vloer. Deze zorgen voor een vlakke ondergrond. Alleen zo kan de vloer gestort worden.
Zoals u kunt zien, is het voorbereidingsproces arbeidsintensiever dan elke andere ondervloer. Dit komt tot uiting in de kostprijs. Daarnaast is het fijn om te beseffen dat de gietvloer op de houten vloer helemaal niet geluiddicht is. Het is daarom sterk aan te raden om tussen het hout en de gietvloer een geluidsisolerende laag aan te brengen. Dit wordt ook wel een drijflaag genoemd. Deze laag zorgt voor extra isolatie, wat natuurlijk goed is voor je energierekening, maar ook extra kosten met zich meebrengt.
Al met al: heb je een houten ondervloer die niet verwijderd kan worden, dan is een gietvloer misschien niet de beste keuze. Maar het is mogelijk.
