Kosten gietvloer berekenen. gietvloer prijs p:m2 - verbouwingsprijzen 1File

Zo bereken je de kosten van een gietvloer

Gietvloeren werden voorheen vooral gebruikt door bedrijven, in grote warenhuizen of kantoren. Maar tegenwoordig wordt deze vloer ook veel gebruikt voor in huis. Gietvloeren geven een ruimte een modern en industrieel karakter en zijn erg onderhoudsvriendelijk, maar wel prijzig. 

Misschien overweeg je zelf wel om een gietvloer te laten aanleggen. Maar waar moet je dan rekening mee houden en wat komt er allemaal bij kijken? In dit artikel leggen we uit wanneer het handig is een gietvloer te overwegen en geven we je een idee van de kosten. 

Wat is een gietvloer?

Zoals de naam doet vermoeden is een gietvloer een vloer die wordt gegoten op een ondervloer. Een gietvloer bestaat meestal uit vier lagen en is in totaal maar een paar millimeter dik. Na het gieten moet het materiaal zo’n 18 uur drogen voordat de volgende laag kan worden aangebracht.

De eerste laag is de hechtprimer. Hiermee wordt de ondervloer minder poreus gemaakt. Daarna volgt de schraaplaag, die de hechtprimer egaliseert en de vloer waterdicht maakt. Daarbovenop komt de gietvloer zelf en als laatste de aflaklaag. Hierin zit meestal de kleur van de vloer. Ook beschermt de aflaklaag de vloer tegen slijtage. 

Een gietvloer is naadloos, duurzaam en heeft niet veel onderhoud nodig. De vloer is beschikbaar in elke denkbare kleur. Ook kan een gietvloer uit meerdere kleuren bestaan. Zo kun je je vloer bijvoorbeeld laten lijken op beton of marmer. 

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan het aanleggen van een gietvloer. Informeer jezelf goed voordat je besluit een gietvloer te nemen, zodat je niet teleurgesteld wordt in het eindresultaat. 

Voor- en nadelen van een gietvloer

Zoals elke vloer heeft een gietvloer voor- en nadelen. We zetten ze hier op een rijtje, zodat je een goede keuze kunt maken.

De voordelen:

 • Een gietvloer kan wel 50 jaar meegaan en is erg slijtvast.
 • Gemakkelijk schoon te houden en waterdicht
 • Strak, egaal en daardoor ideaal voor modern ingerichte woningen.
 • Doordat de vloer maar een paar millimeter hoog is, loopt je niet tegen problemen aan met bestaande deurposten en drempels.
 • Als je bent uitgekeken op je gietvloer, kun je er gemakkelijk een andere vloer bovenop leggen, bijvoorbeeld tapijt.
 • Een gietvloer is erg goed te combineren met vloerverwarming.

De nadelen:

 • Een gietvloer is duurder dan de meeste andere soorten vloerbekleding.
 • Het gieten van een gietvloer duurt een aantal dagen. 
 • De vloer is erg hard. Pas dus op als je kleine kinderen hebt. 
 • Een gietvloer past niet bij elk interieur. 
 • Een gietvloer is permanent. Als de vloer eenmaal ligt, is het erg lastig om weer te verwijderen.
 • Een gietvloer heeft van zichzelf geen geluidsisolerende kwaliteiten en is dus minder geschikt voor bovenwoningen. 

Wat kost een gietvloer?

Natuurlijk is de prijs van de vloer afhankelijk van een groot aantal dingen, zoals het type gietvloer, de oppervlakte en de huidige ondergrond. Voor een hele grove schatting kun je uitgaan van een prijs tussen de €24 en €97 per vierkante meter.

De prijs is voornamelijk afhankelijk van:

 • Het type gietvloer
 • Hoeveel vierkante meters je laat leggen
 • Hoeveel voorbereiding er nodig is om de vloer te kunnen leggen
 • De overige opties, zoals antislip of vloerverwarming

Hoe groter, hoe goedkoper

De prijs is altijd afhankelijk van hoeveel vierkante meters je laat leggen. Voor een gietvloer geldt dat de arbeidskosten voor het leggen van een grotere vloer niet veel hoger zijn dan voor een kleine ruimte. Dit betekent dat het relatief voordelig is om een groter oppervlak af te nemen, bijvoorbeeld een hele verdieping, dan om een enkele kamer te laten gieten. 

Arbeidskosten

Zoals gezegd zijn de arbeidskosten relatief lager als er een grotere vloer moet worden gelegd. Een groot deel van de arbeidskosten zit ook in de voorbereiding van de vloer. Dus hoe beter en egaler de ondervloer, hoe minder arbeidskosten. Gemiddeld genomen kun je ervan uitgaan dat de arbeidskosten zo’n 40% van de totaalprijs zijn.

De ondervloer

Om het mooiste resultaat te krijgen, is het belangrijk dat de ondervloer helemaal vlak is. Ook mag de ondergrond niet poreus zijn, anders loopt een deel van het gietmateriaal weg en is er meer nodig om een egaal resultaat te krijgen. Een groot deel van de arbeidskosten gaat daarom zitten in de voorbereiding. Hoewel werk dit kost hangt af van het type ondervloer. 

Kosten gietvloer berekenen. gietvloer prijs p:m2 - verbouwingsprijzen 3File

Gietvloer in een nieuwbouwwoning

Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een egale en goede ondervloer. Deze is erg geschikt om – direct na de oplevering – te laten gieten. Heeft er al een andere vloer op gelegen? Dan kan er wat meer werk aan de winkel zijn, afhankelijk van hoe deze vloer was bevestigd, bijvoorbeeld verlijmd. 

Gietvloer op een houten vloer

Een houten vloer is niet de meest geschikte ondergrond voor een gietvloer. Een houten vloer heeft vaak veel naden en groeven. Ook kan hout uitzetten en krimpen door de temperatuur en luchtvochtigheid. Allemaal zaken waar een gietvloer niet erg bij gebaat is. Als je een houten vloer hebt liggen, kun je deze dus beter eerst verwijderen voordat je een gietvloer laat leggen. 

Maar soms is het niet mogelijk om de houten vloer te verwijderen. Dan is de houten vloer onderdeel van de basisconstructie van de woning, bijvoorbeeld een draagconstructie. Het is dan toch mogelijk om een gietvloer te laten leggen. Hier moet wel meteen de kanttekening bij geplaatst worden dat dit een stuk duurder is dan bij een andere ondervloer. 

Het leggen gaat dan als volgt: een vakman beoordeelt eerst de houten vloer. Er mogen namelijk geen losse of bewegende stukken zijn of vloerdelen van slechte kwaliteit. Deze stukken zullen vervangen moeten worden. Vervolgens wordt gekeken of er gaten in het houtwerk zitten die gedicht moeten worden. 

Als de houten vloer helemaal is voorbereid, worden er platen over de vloer aangebracht, bijvoorbeeld Fermacell of Brio Knauf platen. Deze zorgen voor de egale ondergrond. Pas daarna kan de vloer gegoten worden. 

Zoals je ziet, is het voorbereidingsproces arbeidsintensiever dan bij een andere ondervloer. Dit zie je terug in de kosten. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat een gietvloer op een houten vloer totaal niet geluidswerend is. Het is daarom ten zeerste aan te raden om een geluidsisolerende laag tussen het hout en de gietvloer aan te brengen. Dit wordt ook wel een zweeflaag genoemd. Deze laag zorgt voor extra isolatie, wat natuurlijk fijn is voor je energierekening, maar het brengt ook extra kosten met zich mee.

Al met al: als je een houten ondervloer hebt die je niet kunt verwijderen, dan is een gietvloer misschien niet de beste optie. Maar het is wel mogelijk. 

Gietvloer op een tegelvloer

We hebben nu al meerdere keren aangegeven dat een gietvloer een egale ondergrond nodig heeft. Dus als je een tegelvloer hebt, denk je misschien dat je eerst die tegels eruit moet breken. Gelukkig is dat niet nodig. De gietvloer kan gewoon over de tegelvloer gelegd worden. Let er wel op dat er geen losse tegels zijn. 

Om de gietvloer te leggen worden de tegels eerst opgeschuurd en behandeld met primer. Zo ontstaat een egaal oppervlak voor de gietvloer. 

Zelfs als de tegels veel hoogteverschil hebben of niet helemaal waterpas liggen, kun je een gietvloer laten leggen. Er wordt dan een egalisatie laag aangebracht voordat de gietvloer gelegd wordt. 

Overige opties bij een gietvloer

Voor een meerprijs kun je je gietvloer nog beter laten aansluiten op jouw wensen. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om meteen vloerverwarming te laten leggen. Anderen willen een speciale kleur of design of een antislip-laag voor hun gietvloer.

Vloerverwarming

Een gietvloer is erg dun en kan goed warmte vasthouden. Het is dan ook niet gek dat veel mensen ervoor kiezen om een gietvloer te combineren met vloerverwarming. Doordat de gietvloer de warmte goed geleidt, ontstaat er een stabiele temperatuur in de kamer. Je verliest geen rendement en de warmte wordt effectief en efficiënt doorgegeven aan je kamer. En dat zie je weer terug in je energierekening. Bovendien kunnen radiatoren worden verwijderd als je kiest voor vloerverwarming. Dit laat een kamer vaak nog groter lijken en kan voor meer functionele ruimte zorgen. Een laatste pluspunt is dat er hierdoor een betere luchtvochtigheid ontstaat. De lucht in de kamer is schoner en hygiënischer.

Niet alle type gietvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming omdat de vloer kan gaan krimpen en uitzetten door de temperatuurverschillen. Een specialist kan je adviseren welk type gietvloer het best geschikt is voor jouw situatie. 

Gemiddeld kost een gietvloer inclusief vloerverwarming € 100 tot € 150 per vierkante meter. Dat klinkt als een hele investering, maar je verlaagt je energierekening er ook aanzienlijk mee.

Design

Belangrijk voor de kosten is het uiterlijk dat je wilt. Een effen kleur gietvloer geeft een strak resultaat, maar je kunt er ook voor kiezen om meerdere kleuren te laten gieten. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘beton-’ of juist een ‘marmerlook’ creëren. Zoals te verwachten vraagt het gebruik van meer kleuren, meer vakmanschap en dat zie je terug in de kosten.

Het is ook mogelijk om een patroon in de gietvloer te laten aanbrengen, bijvoorbeeld met kleurvlokken.

Antislip-laag of geluidsdemping

Je kunt een gietvloer laten uitrusten met een antislip-laag. Niet alleen voorkomt het glijpartijen, maar het heeft ook een vuil- en waterafstotende werking. Hiervoor wordt een dunne toplaag over de gietvloer aangebracht. Ook is het mogelijk om een gietvloer meer geluiddempend te maken. 

Kosten gietvloer berekenen. gietvloer prijs p:m2 - verbouwingsprijzen 15File

Hoe bespaar ik op de kosten?

Hoe je het ook wendt of keert: een gietvloer is een hele investering. Maar er zijn wel manieren om te besparen op de uiteindelijke kosten van de vloer.

Zelf doen

Je bespaart natuurlijk het meest door zelf je gietvloer te leggen, maar hier moet je wel handig voor zijn. Veel websites, waaronder bouwmarkten, hebben doe-het-zelf stappenplannen voor het leggen van een gietvloer. Maar een rommelige of oneven gietvloer is lastig weer te verwijderen. Dus informeer jezelf goed voordat je hieraan begint.

Kies voor vloercoating

Een coatingvloer of vloercoating bestaat uit de toplaag van een normale gietvloer. Hierdoor is de prijs per vierkante meter ook lager. Vloercoating is een goedkoper alternatief voor een volledige gietvloer en geeft toch dezelfde beschermende eigenschappen. De ondergrond moet hier echter wel geschikt voor zijn.

Koop gezamenlijk in

Over het algemeen geldt dat hoe meer oppervlak er wordt afgenomen, hoe goedkoper de gietvloer wordt. Als je een gietvloer overweegt, vraag dan je buren of zij ook interesse hebben. Door samen de gietvloer af te nemen, wordt het geheel aanzienlijk goedkoper. Zeker wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, is het een goed idee om dit te bespreken met je (toekomstige) buren. Zo kunnen meerdere huizen in één keer gelegd worden.

Egaliseer de vloer zelf

Het is erg belangrijk voor een mooie gietvloer dat de ondervloer egaal is, maar als je een beetje handig bent, kun je dit vaak ook zelf doen. Je kunt bijvoorbeeld zelf gaten en scheuren dicht plamuren. Is je vloer totaal niet egaal, dan zou je ook zelf een egalisatiemiddel kunnen aanbrengen. Informeer dan wel eerst bij een vakman welk materiaal je hier het beste voor kunt gebruiken. 

Laat een groter oppervlak leggen

Omdat een gietvloer relatief voordeliger is bij een groter oppervlak, is het verstandig om meerdere ruimtes in één keer te laten gieten.

Investeer in vloerverwarming

Hoewel het leggen van een gietvloer met vloerverwarming in totaal natuurlijk duurder is, kan het een grote besparing opleveren op je energiekosten. Gemiddeld genomen verdien je de kosten van vloerverwarming in 10 jaar terug. Je gietvloer met vloerverwarming gaat veel langer mee dan dat, waardoor het een goede investering is. Je hebt direct een structureel lagere energierekening en een milieuvriendelijkere woning.

Als je vloer eenmaal ligt

We hebben al aangegeven dat een gietvloer lang meegaat en onderhoudsvriendelijk is. Maar wat betekent dat precies?

Onderhoud

Een goed gelegde gietvloer heeft gemiddeld eens in de 15 jaar onderhoud nodig. De tijdsspanne is afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt wordt en hoeveel licht erop valt. Voor het onderhoud wordt alleen de bovenste laag van de gietvloer eraf gehaald en een nieuwe laag gelegd. De kosten hiervan zijn een fractie van de oorspronkelijke legprijs.

Reparatie 

Een gietvloer is hard en duurzaam. Toch kunnen er op termijn krassen of scheuren ontstaan. Vaak is het genoeg om dan alleen het stuk dat beschadigd is te laten repareren. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij onderhoud, maar dan op een veel kleiner oppervlak. 

Kosten gietvloer berekenen. gietvloer prijs p:m2 - verbouwingsprijzen 18

Welke soorten gietvloeren zijn er?

De meeste gietvloeren in woningen zijn vloeren van polyurethaan of epoxy, maar er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar met elk hun voor- en nadelen. Hier volgt een overzicht van de meest gebruikte soorten gietvloeren.

Polyurethaan (PU)

De polyurethaan vloer is wellicht de meest gebruikte vloer voor woningen. Wanneer een PU vloer uithardt, blijft hij licht elastisch. Daardoor zijn scheuren onder het oppervlak nauwelijks zichtbaar. De vloer is echter niet volledig krasbestendig en kan met de jaren verkleuren. Hij is wel beter bestand tegen krassen en verkleuren dan een epoxy vloer. 

Een PU vloer kan worden afgewerkt in mat of zijdeglans en is uitstekend te combineren met vloerverwarming. 

Epoxy

Gietvloeren van epoxy zijn harder dan polyurethaan en kunnen tegen een stootje. Deze soort is oorspronkelijke gemaakt voor industrieel gebruik, maar wordt nu ook vaak in woonhuizen gebruikt. Doordat epoxy makkelijker te vermengen is met kleurpigment, komen kleuren beter tot hun recht. Deze soort wordt daarom vaak gebruikt bij vloeren met felle kleuren of complexe tekeningen. 

Epoxy vloeren verkleuren wel sneller dan andere gietvloeren. Ze krijgen dan een beetje gelige kleur. Een epoxy vloer is daarentegen weer makkelijker te onderhouden.

Cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer bestaat uit minstens twee lagen. Het is voornamelijk cement en bindmiddel. De vloer lijkt erg op een vloer van cement, maar voelt comfortabeler aan. De toplaag bestaat uit een laag polyurethaan of wax. Daardoor is de vloer wat meer vuil werend en redelijk waterbestendig. Omdat de cement laag zelf erg poreus is, is de vloer niet geschikt voor vochtige ruimtes. Een cementgebonden gietvloer kan zowel mat als glanzend afgewerkt worden en is in alle mogelijke kleuren te krijgen. Een voorbeeld van een cementgebonde vloer is Woonbeton.

Woonbeton

De hoofdbestanddelen van woonbeton zijn cement, zand en water. De vloeren worden erg sterk en hard. Een vloer van woonbeton heeft dikkere lagen dan bijvoorbeeld een vloer van polyurethaan of epoxy.

Troffelvloer

Een troffelvloer is een erg dikke vloer en daardoor geschikt voor industrieel gebruik. Een troffelvloer bestaat uit zeer fijngemalen kwarts- of grindkorrels. Epoxyhars bindt deze korrels aan elkaar. Hierdoor ontstaat een slijtvaste en waterdichte vloer. Je ziet troffelvloeren veel in de industrie, in douche- en toiletruimtes, keukens en in de horeca.

Beton Cire

Beton cire, ook wel betonstuc genoemd, bestaat uit cement, hars en kleurstoffen. Strikt genomen is dit geen gietvloer, omdat de mortel met de hand moet worden verspreid en geëgaliseerd. Het materiaal wordt geïmpregneerd en gecoat om het waterdicht te maken en wordt vooral gebruikt in het toilet, badkamer en de keuken.  

Vloercoating

Voor wie niet de volledige gietvloer (met alle kosten van dien) wil, maar wel de stevigheid, is vloercoating een oplossing. Hiermee wordt in feite alleen de toplaag van de gietvloer gelegd. Hiermee blijft de ondervloer dus zichtbaar.

Wat kost vloerverwarming

Wat kost vloerverwarming per m2

hoe werkt vloerverwarming

welke vloer bij vloerverwarming

wat kost vloerverwarming infrezen

wat kost elektrische vloerverwarming

hoe lang gaat vloerverwarming mee

hoe werkt vloerverwarming verdeler

is vloerverwarming zuiniger

welke temperatuur vloerverwarming