Kosten dakpannen vervangen berekenen. Wat kost het vervangen van dakpannen- - verbouwingsprijzen1

Kosten dakpannen vervangen berekenen

Dakpannen gaan tot wel 50 jaar mee, maar er komt een moment dat ze vervangen moeten worden. Bij voorkeur vóórdat je last krijgt van zaken als lekkage, tocht en warmteverlies. Maar wat komt er allemaal bij kijken en wat zijn de kosten van zo’n klus? We geven je hier antwoord op die vraag.

Het laten vervangen van dakpannen kost gemiddeld € 55 per vierkante meter. Voor een gemiddeld dak van 60 m2 kost het dus ongeveer € 3.300 om alle dakpannen te laten vervangen. Maar er zijn veel factoren die meespelen bij de uiteindelijke prijs. 

Waarom opnieuw kiezen voor dakpannen?

Nu je dak toch vervangen moet worden, overweeg je misschien om de hele dakbedekking te laten vervangen door iets anders. Riet bijvoorbeeld, of zink. Laten we eerlijk zijn: dit zou wel het ideale moment zijn om zoiets te doen. 

Maar er zijn veel redenen om toch gewoon weer dakpannen te laten plaatsen. Ze hebben namelijk veel voordelen:

 • Dakpannen zijn goedkoop, maar bieden toch veel kwaliteit.
 • Ze hebben een lange levensduur. Dakpannen kunnen tot 50 jaar meegaan. 
 • Ze zijn gemakkelijk in onderhoud. Dakpannen hebben nauwelijks onderhoud nodig en blijven er ook als ze ouder worden mooi uitzien.
 • Dakpannen zijn brandveilig. Mocht er iets brandbaars op je dak terechtkomen, dan kan het vuur niet naar binnen doorslaan.
 • Dakpannen zijn snel te leggen. Zo heb je snel weer de garantie van een vocht- en tochtvrij dak.

Wat bepaalt de kosten?

Zoals gezegd zijn er een aantal aspecten die bepalen hoeveel het vervangen van je dakpannen gaat kosten.

 • Het oppervlak dat vervangen moet worden.
 • Het materiaal dakpan dat je kiest.
 • Of ook de panlatten vervangen moeten worden.
 • Eventueel extra werk dat je meteen wilt laten doen.
Kosten dakpannen vervangen berekenen. Wat kost het vervangen van dakpannen- - verbouwingsprijzen2

Hoeveel moet er vervangen worden?

Is je dak nog niet zo oud en heb je last van lekkage of tocht? Dan kan het zijn dat er 1 of een paar dakpannen kapot of verschoven zijn. In dat geval hoeft natuurlijk niet je hele dak vervangen te worden. Alleen de kapotte dakpannen worden dan vervangen. Dit wordt ‘dakreparatie’ genoemd. 

Zijn de dakpannen aan het eind van hun levensduur? Dan zal het gehele dak vervangen moeten worden en spreek je van een ‘dakrenovatie’. 

Het zal geen verrassing zijn dat een dakreparatie veel goedkoper is dan een dakrenovatie. Toch is het vaak relatief duurder om een dakreparatie uit te laten voeren. Omdat het voor een dakdekker maar een kleine klus is, rekenen zij vaak een starttarief. Daardoor betaal je per vierkante meter meer dan wanneer je het hele dak laat vervangen.

Welk materiaal kies je?

Er zijn twee soorten dakpannen: betonnen en keramische. Betonnen dakpannen zijn goedkoper, terwijl keramische gemakkelijker op maat gemaakt kunnen worden en daardoor geschikt zijn voor daken met veel hoeken. 

Keramische dakpannen 

Al eeuwenlang worden dakpannen gebakken uit klei. Dit was lange tijd de enige vorm van dakbedekking. Hoewel er nu veel andere mogelijkheden zijn, worden keramische dakpannen nog steeds veel gebruikt. Keramische dakpannen gaan langer mee dan betonnen, maar zijn wel iets duurder. Voor keramische dakpannen betaal je gemiddeld € 60 per vierkante meter, inclusief montage.

Betonnen dakpannen 

Wil je liever wat minder uitgeven? Dan zijn betonnen dakpannen een goede keuze. Deze dakpannen van uitgehard cement zijn gemakkelijk te maken en daardoor goedkoper. Ze gaan echter wel maar zo’n 30 jaar mee – 10 tot 20 jaar minder dan keramische dakpannen. Je kunt wel een speciale beschermlaag over je dakpannen laten aanbrengen om de levensduur te verlengen. Voor betonnen dakpannen betaal je gemiddeld € 50 per vierkante meter, inclusief montage. 

Panlatten vervangen

De panlatten zijn dunne houten balkjes waarop de dakpannen worden bevestigd. Als je dakpannen kapot of doorgesleten zijn, kan er vocht in de panlatten trekken. Deze gaan meestal snel rotten – vaak nog voordat je het vochtprobleem in je huis zelf hebt opgemerkt. In dat geval moeten de latten ook vervangen worden. Dit kost gemiddeld € 15 per vierkante meter. 

Ook als je kiest voor dakpannen met een andere afmeting dan je huidige dakpannen zullen de panlatten vervangen moeten worden.

Extra’s bij het vervangen van je dakpannen

Hier zijn een aantal extra’s die je meteen kunt meenemen als je dakpannen vervangen worden:

 • Coaten: dakpannen kunnen ingespoten worden met een speciale coating die ervoor zorgt dat ze water en vuil afstoten en dat mos en algen minder makkelijk op de pannen kunnen groeien. Zo’n coating kost € 10 per vierkante meter.
 • Isolatie: het vervangen van dakpannen is het ideale moment om iets aan isolatie te doen als je dat wilt. Je dak ligt op dat moment namelijk toch open, waardoor de isolatie gemakkelijk geplaats kan worden. Isolatie kost € 30 tot € 40 per vierkante meter.
 • Dakgoten: dit is ook een goed moment om de dakgoten te laten reinigen en/of vervangen. Dakgoten schoonmaken kost maar een paar euro per meter dakgoot. Het laten vervangen van een dakgoot kost je gemiddeld € 60 tot € 70.
 • Zonnepanelen: voordat de dakpannen opnieuw geplaatst worden is een goed moment om na te denken over zonnepanelen. Deze kunnen dan namelijk gemakkelijk in het dak geïntegreerd worden. Hoewel zonnepanelen op zichzelf altijd een flinke investering zijn, is het plaatsen in dit geval makkelijker dan wanneer je dat achteraf zou laten doen. 
Kosten dakpannen vervangen berekenen. Wat kost het vervangen van dakpannen- - verbouwingsprijzen3

Als de dakpannen er eenmaal opzitten: onderhoud

Om te zorgen dat je nieuwe dakpannen zo lang mogelijk goed blijven, is het aan te raden om met je dakdekker te bespreken hoe vaak onderhoud nodig is. Sommige dakdekkers bieden aan om periodiek het dak te controleren en schoon te maken. Ze verwijderen dan onkruid en ander vuil van het dak. Ze kunnen ook als dat nodig is de dakpannen (opnieuw) coaten, zodat ze langer meegaan. Zo ben je ervan verzekerd dat je dak lang mooi en goed blijft.

Hoe kun je besparen op de kosten?

Hier een aantal tips om te besparen op de kosten. 

Offertes

Vraag meerder offertes op en kijk altijd goed wat er bij de prijs zit inbegrepen. 

Meerdere daken

Het is goedkoper om een groter oppervlak in 1 keer te laten leggen. Bespreek daarom met je buren of zij ook hun dak willen laten vervangen. Als je een rijtjeswoning of 2-onder-1-kap woning hebt, moet je misschien sowieso het dak samen met je buren laten vervangen, omdat het dak over meerdere huizen doorloopt.

Tweedehands dakpannen

Het klinkt misschien gek, maar er zijn veel goede tweedehands dakpannen te krijgen. Deze zijn natuurlijk goedkoper dan nieuwe pannen. Let er wel goed op als je dakpannen van meerdere plekken komen dat de kleur (nagenoeg) hetzelfde is.

Kies voor keurmerk

Dit zal je niet direct helpen besparen maar het kan je wel helpen om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen. Dakdekkers die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie VEBIDAK of die het KOMO-keurmerk hebben, garanderen een bepaalde kwaliteit en service. Zo weet je zeker dat je waar krijgt voor je geld.

Kosten dakpannen vervangen berekenen. Wat kost het vervangen van dakpannen- - verbouwingsprijzen4

Veelgestelde vragen over dakpannen vervangen

Hoeveel kost het vervangen van dakpannen? 

Het laten vervangen van dakpannen kost gemiddeld € 55 per vierkante meter. Voor een gemiddeld dak van 60 m2 kost het dus ongeveer € 3.300 om alle dakpannen te laten vervangen. 

Wanneer moeten dakpannen vervangen worden?

Betonnen dakpannen gaan zeker 30 jaar mee, keramische tot wel 50 jaar.  In de praktijk kunnen dakpannen veel langer meegaan, tot wel 100 jaar, maar de kans op lekkages wordt wel groter hoe ouder de dakpannen zijn. 

Hoeveel kosten betonnen dakpannen?

Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan keramische: € 50 per vierkante meter, inclusief het leggen, btw en overige materialen.

Hoeveel kosten keramische dakpannen?

Keramische dakpannen gaan langer mee dan betonnen, maar zijn wel wat duurder: € 60 per vierkante meter, inclusief het leggen, btw en overige materialen.

Hoeveel dakpannen heb ik nodig voor 1 vierkante meter?

Je hebt gemiddeld tussen de 10 en 20 dakpannen nodig per vierkante meter, afhankelijk van de precieze afmeting van de dakpan.