Kosten dakkapel berekenen. dakkapel prijzen prefab en plaatsen - verbouwingsprijzen File 3

Kosten dakkapel berekenen

Steeds meer woningeigenaren investeren in een dakkapel. En met goede reden: een woning met een schuin dak heeft maar een beperkte ruimte op de zolder, maar met een dakkapel wordt deze ruimte direct een stuk groter en vele malen bruikbaarder. 

Maar waar moet je allemaal aan denken als je een dakkapel wilt laten plaatsen? We geven je hier een overzicht van de zaken die belangrijk zijn bij de keuze voor een dakkapel. 

Wat zijn de voordelen van een dakkapel?

Een dakkapel is een hele investering, maar het levert je ook direct veel voordelen op, zoals:

 • Meer ruimte
  Met een dakkapel kun je de ruimte op je zolder veel beter benutten en indelen. Waar het eerder meer dienst deed als rommelkamer, kun je er nu een volwaardige slaap- of werkkamer van maken.
 • Meer licht
  Een dakkapel is een goede keuze als het erg donker is op de zolder. Je laat veel meer daglicht naar binnen en dat zorgt er niet alleen voor dat je de kamer beter kunt benutten, maar heeft ook een goede invloed op je gezondheid.
 • Energiezuiniger
  Doordat er meer licht binnen valt, wordt de ruimte automatisch ook warmer. Dat zorgt ervoor dat je in de winter minder hoeft te stoken. Daarnaast kun je bij het plaatsen van de dakkapel meteen de isolatie meenemen zodat de ruimte nog energiezuiniger wordt.
 • De waarde van je woning gaat omhoog
  Een dakkapel zie je direct terug in de waarde van je woning, omdat het je woning aantrekkelijker maakt voor (toekomstige) kopers. Een dakkapel kan de waarde van een woning met wel € 3.000 tot € 5.000 laten stijgen.

Wat bepaalt de prijs van een dakkapel?

Gemiddeld kost een dakkapel € 4.800 om te plaatsen, maar uiteraard verschilt de prijs per dakkapel. De prijs van je dakkapel hangt voornamelijk af van vier keuzes:

 • Het soort dakkapel
 • Het materiaal
 • Het soort dak
 • Eventuele extra’s

Het soort dakkapel 

Als je een dakkapel wilt laten plaatsen kom je al gauw voor de keuze te staan of je een prefab dakkapel wilt of een maatwerk dakkapel.

Een prefab dakkapel wordt al in de fabriek in elkaar gezet en in zijn geheel op je dak gezet. Dit soort dakkapel wordt vaak gekozen omdat hij goedkoper is en al binnen een dag op je dak gezet kan worden. Een prefab dakkapel is gemiddeld € 900 goedkoper dan een maatwerk dakkapel. 

Een nadeel is dat je bij een prefab dakkapel maar beperkte keuze hebt in hoe de dakkapel eruit komt te zien. Het is een standaard vorm en uiterlijk. Ook de ligging van je woning kan een rol spelen. De prefab dakkapel moet met een kraan op je dak gehesen worden, dus als je bijvoorbeeld aan een hele smalle straat woont, kan dit problematisch worden en zelfs extra kosten met zich meebrengen.

Een maatwerk dakkapel wordt laag voor laag op je dak opgebouwd en geeft je dus alle vrijheid in keuze van materiaal, afmeting en uiterlijk. Daar betaal je natuurlijk wat meer voor en de verbouwing duurt langer dan bij een prefab dakkapel. 

Het materiaal

Als je eenmaal weet welk soort dakkapel je wilt, kun je gaan nadenken over het materiaal. De meest gebruikte materialen om een dakkapel van te maken zijn hout, kunststof, polyester en zink. Natuurlijk heeft elk zijn eigen voor- en nadelen. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Houten dakkapel

Een dakkapel gemaakt van hout is het goedkoopst. Deze soort is gemiddeld € 500 goedkoper dan een dakkapel van kunststof. Het ziet er mooi uit en geeft je dakkapel een authentieke uitstraling. Een houten dakkapel heeft wel jaarlijks onderhoud nodig, maar is gemakkelijk te repareren. Omdat hout gemakkelijk te bewerken is, is dit materiaal erg geschikt voor maatwerk dakkapellen.

 • De goedkoopste optie
 • Authentieke uitstraling
 • Jaarlijks onderhoud nodig
 • Gemiddelde levensduur: 25 jaar

Kunststof dakkapel

De meest gekozen dakkapel is de kunststof dakkapel. Deze is relatief goedkoop en heeft bijna geen onderhoud nodig. Kunststof is kleurvast, dus hoeft nooit opnieuw geschilderd te worden. Je kunt een kunststof dakkapel krijgen in alle mogelijke kleuren en zelfs met structuurfolie. Zo kan je kunststof dakkapel bijvoorbeeld op echt hout lijken. 

 • De meest gekozen optie
 • Nauwelijks onderhoud nodig
 • Veel keuze in kleur en uitstraling
 • Gemiddelde levensduur: 50 jaar

Polyester dakkapel

Een polyester dakkapel wordt vaak verward met een kunststof dakkapel. Dat is niet zo raar, want polyester is een vorm van kunststof. Bij een kunststof dakkapel wordt er echter gebruikgemaakt van een houten frame waarop de kunststof wordt vastgemaakt. Een polyester dakkapel wordt in een mal gegoten en bestaat daardoor volledig uit kunststof. Hierdoor zijn polyester dakkapellen alleen in prefab vorm beschikbaar. 

Polyester is duurzaam, onderhoudsvrij en isoleert goed. Omdat het in één stuk gegoten wordt is het ook 100% waterdicht. Het is wel gemiddeld € 1.000 duurder dan een dakkapel van kunststof.

 • Beste isolatie
 • Duurzaam, onderhoudsvrij en waterdicht
 • Alleen als prefab beschikbaar
 • Gemiddelde levensduur: 50 jaar

Zinken dakkapel

Dakkapellen van zink zijn in opkomst. Dat komt omdat het materiaal duurzaam en waterdicht is. Het is 100% recyclebaar en geeft een moderne uitstraling. Die uitstraling is echter niet voor elke woning geschikt. Daarnaast is zink de duurste optie – minstens zo duur als een polyester dakkapel – maar het heeft dan ook de langste levensduur. 

 • Duurzaam en waterdicht
 • 100% recyclebaar
 • Moderne uitstraling die niet voor elke woning geschikt is
 • Gemiddelde levensduur: 80 jaar
Kosten dakkapel berekenen. dakkapel prijzen prefab en plaatsen - verbouwingsprijzen File 4

Het soort dak

Hiermee bedoelen we niet het dak van je woning, maar het dak dat je op je dakkapel wilt hebben. Je kunt namelijk kiezen tussen een schuin dak of een plat dak. 

Een schuin dak is praktisch onderhoudsvrij, omdat regenwater en vuil niet op het dak blijven liggen. In de meeste gevallen kunnen de dakpannen die van het dak worden gehaald om plaats te maken voor de dakkapel gebruikt worden om het dak van de dakkapel te beleggen. Zo vormt het één geheel. Een schuin dak kan gemakkelijk 80 jaar meegaan, maar het is wel goed om je te realiseren dat je voor een dakkapel met een schuin dak in alle gevallen een vergunning nodig hebt. Ook kost een schuin dak gemiddeld € 1.000 meer dan een plat dak, omdat het meer arbeid en materiaal kost.

Een plat dak wordt vaak bedekt met EPDM dakfolie. Dit gaat ongeveer 40 jaar mee en is dus redelijk onderhoudsvrij. Een plat dak is goedkoper dan een schuin dak en in sommige gevallen heb je er geen vergunning voor nodig. 

Eventuele extra’s

Als je een dakkapel laat plaatsen is het handig om meteen de volgende zaken te overwegen. Al deze opties kosten je natuurlijk meer, maar het is over het algemeen gemakkelijker en relatief voordeliger om het direct met de dakkapel mee te laten plaatsen dan om het later te doen.

 • Ventilatierooster

Een ventilatierooster in de dakkapel zorgt voor een betere luchttoevoer en een gezondere leefomgeving. Ook kan het vochtproblemen voorkomen.

 • Draaikiepraam

Een draaikiepraam is een raam dat zowel kan draaien als kiepen. Doordat het raam naar binnen kan worden geopend, is het gemakkelijk schoon te maken. En de kiepstand zorgt ervoor dat je kunt ventileren zonder dat je veel warmte verliest. 

 • Insecten-hor

Handig om lastige insecten buiten te houden. Horren zijn gemakkelijk te bevestigen in een dakraam. 

 • Rolluik of rolscherm

Met een goed rolluik of rolscherm kun je slapen in volledige duisternis. Ook helpt het je klimaat in huis te beheersen: het houdt in de zomer de hitte van de zon en in de winter de kou buiten.

 • Kwalitatief hang- en sluitwerk
  Veel dakkapellen worden geleverd met goed hang- en sluitwerk, maar als dit niet het geval is, is het de moeite waard om hierin te investeren. Je kunt met een veilig gevoel je huis uit, omdat inbrekers buiten worden gehouden.
 • Knieschotten

Een knieschot is een lage wand tussen het dak en de vloer. Zo kun je gemakkelijk meubels plaatsen zonder last te hebben van de (erg) lage ruimte onder de dakrand. Daarnaast worden knieschotten vaak voorzien van deuren, zodat je direct extra opbergruimte hebt uit het zicht.

Hoe bespaar je op de kosten?

De kosten van een dakkapel kunnen fors zijn. Er zijn niet veel manieren om hierop te besparen, behalve door te kiezen voor goedkopere materialen en een prefab dakkapel. Een paar mogelijkheden:

 • Is je woning minstens 2 jaar oud? En maakt de dakkapel je woning energiezuiniger? Dan mag je gebruikmaken van een lager btw-tarief. Degene die je dakkapel plaatst rekent dan niet 21%, maar 6% btw over de arbeidskosten. 
 • Als je dakkapel aan bepaalde voorwaarden voldoet, heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen. Dit kan al gauw € 200 tot € 600 schelen. Verderop leggen we je uit wat de voorwaarden zijn.

Voorbeeld kosten van een prefab dakkapel

Hier geven we je een overzicht van de gemiddelde kosten van een prefab dakkapel in verschillende materialen. Het gaat hier om een standaard formaat dakkapel: 1,5 meter hoog en 2,5 meter breed. 

 • Houten dakkapel: € 3.050
 • Kunststof dakkapel: € 3.750
 • Polyester dakkapel: € 4.750
 • Zinken dakkapel: € 4.750
Kosten dakkapel berekenen. dakkapel prijzen prefab en plaatsen - verbouwingsprijzen File 1

Vergunning en regelgeving

Bij het plaatsen van een dakkapel krijg je met een aantal gemeente- en overheidsregels te maken. Voor sommige dakkapellen is een vergunning nodig. Ook moet een dakkapel aan bepaalde eisen voldoen om überhaupt geplaatst te mogen worden.

Eisen vanuit het Bouwbesluit

Het Bouwbesluit bevat regels voor dakkapellen om de erfgrenzen en brandveiligheid van woningen te waarborgen. Hierin staan de volgende regels:

 • De zijkanten van de dakkapel moeten minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het dak of de erfgrens af staan.
 • Het dak van de dakkapel moet minimaal 0,5 meter onder de daknok zitten.
 • De dakkapel moet tussen 0,5 en 1,0 meter vanaf de dakvoet beginnen, verticaal gemeten.

Daarnaast stelt het Bouwbesluit dat een dakkapel maximaal 1,75 meter hoog mag zijn om zonder vergunning te mogen plaatsen. Als je een hogere dakkapel wilt plaatsen, zal je dus altijd een vergunning aan moeten vragen. 

Eisen voor een dakkapel aan de voorkant

Voor een dakkapel aan de voorkant van de woning gelden nog meer regels. De meeste gemeenten hebben bepaald dat maximaal 50% van de voorgevel bebouwd mag worden. Dat betekent dat de dakkapel niet breder mag zijn dan de helft van de breedte van je woning. Maar er zijn ook gemeenten waar maar 30% of juist 70% van de voorzijde bebouwd mag worden. Informeer bij je gemeente naar de regels die voor jouw dakkapel gelden.

Eisen om vergunningsvrij te plaatsen

Om zonder vergunning een dakkapel te plaatsen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je huis moet constant bewoond zijn. 
 • De dakkapel komt aan de achterkant van de woning. 

De gemeente ziet namelijk alles wat grenst aan openbaar gebied als een grote invloed op de directe omgeving. Daarom moet je een vergunning hebben om een dakkapel aan de voorkant of zijkant van je huis te plaatsen.

 • De dakkapel heeft een plat dak.

Voor een dakkapel met een schuin dak heb je altijd een vergunning nodig.

 • De dakkapel is niet te groot.

De dakkapel moet aan bepaalde afmetingen voldoen om zonder vergunning te plaatsen. Deze afmetingen zijn bepaald door het Bouwbesluit (zie hierboven).

Er kunnen grote voordelen zijn aan het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel. Zo bespaar je tussen de € 200 en € 600 euro, maar je kunt hierdoor ook eerder genieten van je dakkapel. Een vergunning aanvragen en toegewezen krijgen kan namelijk veel tijd kosten. Voor een vergunningsvrije dakkapel, kan je vakman direct aan de slag.

Natuurlijk betekent dat wel dat je aan deze voorwaarden vast zit. Wil je liever een grotere dakkapel? Of een dakkapel met een schuin dak of aan de voorkant van je woning? Dan zal je eerst een vergunning aan moeten vragen bij je gemeente voordat je aan de slag kunt.

Keurmerken

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt voor een dakkapel, dan wil je natuurlijk dat deze van goed materiaal gemaakt is en goed geplaatst wordt. Daarom zijn er een aantal keurmerken waar je op kunt letten bij de aanschaf van je dakkapel.

 • Keurmerken voor specialisten
  Je kunt ervoor kiezen om een vakman in te schakelen die een keurmerk heeft. De keurmerken voor specialisten om op te letten zijn KOMO en BouwGarant. Komo waarborgt de kwaliteit van producten en diensten in de Nederlandse bouw. BouwGarant is het grootste keurmerk in de bouw. Een bedrijf dat zich aansluit bij BouwGarant wordt regelmatig getest en moet voldoen aan strenge eisen op gebied van vakmanschap, kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Als je een dakkapel specialist inhuurt die een van deze keurmerken heeft, weet je zeker dat de geleverde kwaliteit betrouwbaar en goed is.
 • Keurmerk voor hout
  Als je een houten dakkapel laat plaatsen is het goed om op het FSC-keurmerk te letten. Hout met het FSC-keurmerk is een milieuvriendelijke keuze. FSC-hout wordt verbouwd in verantwoorde bossen.
 • Keurmerk voor metaal en aluminium
  Wanneer je dakkapel metalen of aluminium onderdelen bevat kan de vakman aangesloten zijn bij de VMRG (Vereniging Ramen en Gevelbranche). Een bedrijf met het VMRG-keurmerk beschikt gegarandeerd over veel kennis en expertise op het gebied van metalen gevels en gevelelementen en zij plaatsen en monteren deze op de juiste wijze.

Veelgestelde vragen over dakkapellen

Wat kost een dakkapel?

Gemiddeld kost een dakkapel € 4.800, maar de kosten zijn erg afhankelijk van het soort (prefab of maatwerk) dakkapel en het materiaal. Deze prijs geldt voor een standaard dakkapel van 2,5 tot 3 meter breed.

Wat kost een dakkapel van 5 meter?

Voor een dakkapel van 5 meter moet je rekening houden met ongeveer € 6.000 euro. Ook hier is het natuurlijk afhankelijk van het materiaal en de eventuele extra’s die je besteld.

Wat kost een kunststof dakkapel?

Prefab kunststof dakkapellen worden het meest geplaatst in Nederland. Een standaard dakkapel van 1,5 meter hoog en 2,5 meter breed kost ongeveer € 3.750 inclusief plaatsen.

Wat kost een rolluik voor een dakkapel?

Een rolluik voor in een dakkapel kost gemiddeld € 200 tot € 1000 inclusief plaatsing. De grootte van het raam en hoe je je rolluik wilt bedienen (elektronisch of handmatig) spelen mee in de kosten.

Hoelang duurt het om een vergunning voor een dakkapel te krijgen?

Als je een vergunning aanvraagt, houdt er dan rekening mee dat het 4 tot 8 weken kan duren voordat de vergunning verleend wordt. Sommige gemeenten hebben echter zogenoemde ‘flitsvergunningen’ die binnen 3 werkdagen kunnen worden verleend.

Kun je zonnepanelen op een dakkapel plaatsen?

Het is mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel met plat dak te plaatsen, maar dit wordt door veel specialisten afgeraden. Zonnepanelen wegen namelijk al gauw 25 kilo per vierkante meter en een dakkapel is niet berekend op dat extra gewicht. Mocht je het toch willen doen dan kun je, afhankelijk van de grootte van je dakkapel, 2 tot 4 zonnepanelen kwijt. 

Hoe breed mag een dakkapel zijn?

Aan de achterkant van de woning mag een dakkapel bijna de gehele breedte beslaan. Er hoeft maar 0,5 meter aan beide kanten vrijgehouden te worden tot aan de rand van het dak of de erfgrens. Als je een dakkapel aan de voorkant wilt plaatsen, verschilt het per gemeente hoe breed deze mag zijn. In veel gemeenten mag 50% van de voorgevel bebouwd worden, maar er zijn ook gemeenten waar dit maar 30% of juist 70% is.

Kosten dakkapel berekenen. dakkapel prijzen prefab en plaatsen - verbouwingsprijzen File 2