Kosten dakbedekking berekenen. Prijzen en opties schuindak vs plat dak - verbouwingsprijzen 1

Kosten dakbedekking berekenen

Goede dakbedekking is erg belangrijk voor je woning. Het beschermt je huis tegen regen, wind en sneeuw. Daarnaast is het een belangrijk deel van hoe je woning eruitziet. Van rode dakpannen tot een groen bloemen-dak, het is allemaal mogelijk. 

Is je dak aan vervanging toe en wil je weten waar je allemaal aan moet denken en welke mogelijkheden er zijn? Lees dan snel verder. We geven je hier een overzicht van de verschillende soorten dakbedekking en de verwachtte kosten.

Wat kost nieuwe dakbedekking?

Hoeveel je dakbedekking kost hangt af van de grootte van je dak, het soort dakbedekking dat je kiest en het soort dak, maar voor een globaal idee kun je uitgaan van € 20 tot € 230 per vierkante meter. Dit is inclusief btw, het leggen van de dakbedekking en het verwijderen van de oude dakbedekking. 

Een rijtjeswoning met een schuin dak heeft in Nederland gemiddeld een oppervlakte van 100 vierkante meter. Je kosten zullen in dat geval dus tussen de € 2.000 en de € 23.000 liggen. Het verschil tussen die twee bedragen is erg groot en dat komt omdat de verschillende soorten dakbedekking hele verschillende kosten hebben. Hier volgt een overzicht van de verschillende soorten dakbedekking en de verwachte levensduur van elk. 

Als je een schuin dak hebt, kun je kiezen uit de volgende soorten dakbedekking:

 • Dakpannen: € 50 per vierkante meter met een levensduur tot 50 jaar.
 • Leien: € 90 per vierkante meter met een levensduur tot 100 jaar.
 • Riet: € 85 per vierkante meter met een levensduur tot 35 jaar.
 • Dakplaten: € 40 – € 90 per vierkante meter met een levensduur van 20 tot 100 jaar.

Omdat er zoveel verschillende soorten dakplaten zijn, is het niet mogelijk om 1 gemiddelde te geven.

 • Groen: € 100 per vierkante meter met een levensduur tot 70 jaar.
  Een groen dak is niet geschikt voor elk schuin dak. Het dak mag bijvoorbeeld niet te steil zijn. Deze prijs is inclusief het leggen van de ondergrond voor het groene dak.

Voor platte daken zijn de volgende soorten beschikbaar:

 • EPDM: € 50 per vierkante meter met een levensduur tot 40 jaar.
 • Bitumen: € 45 per vierkante meter met een levensduur tot 25 jaar.
 • Pvc: € 60 per vierkante meter met een levensduur tot 40 jaar.
 • Groen dak: € 100 per vierkante meter met een levensduur tot 70 jaar.

Deze prijs is inclusief het leggen van de ondergrond voor het groene dak.

Natuurlijk zijn niet alleen de prijs en levensduur van belang bij de keuze voor een type dakbedekking. Ook het uiterlijk en andere zaken kunnen meespelen. Daarom geven we je nu een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende soorten dakbedekking.

Kosten dakbedekking berekenen. Prijzen en opties schuindak vs plat dak - verbouwingsprijzen 4

Kosten dakbedekking voor een schuin dak

Als je een woning hebt met een hellend dak, kun je voor dakbedekking kiezen uit dakpannen, leien, riet, dakplaten of een groen dak.

Kosten dakpannen berekenen

Dakpannen zijn in Nederland de meest voorkomende dakbedekking. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te leggen en kunnen wel 50 jaar meegaan. Waar je vroeger alleen maar de oude vertrouwde roodbruine keramische dakpannen zag, is de keuze nu veel groter. Je kunt dakpannen krijgen in allerlei kleuren, glanzend of juist mat, en in verschillende vormen en formaten. Er zijn twee type dakpannen: keramische en betonnen. 

Keramische dakpannen

Al eeuwenlang worden dakpannen gebakken uit klei. Dit was lange tijd de enige vorm van dakbedekking. Hoewel er nu veel andere mogelijkheden zijn, worden keramische dakpannen nog steeds veel gebruikt. Keramische dakpannen gaan langer mee dan betonnen, maar zijn wel iets duurder.

Betonnen dakpannen

Wil je liever wat minder uitgeven? Dan zijn betonnen dakpannen een goede keuze. Deze dakpannen van uitgehard cement zijn gemakkelijk te maken en daardoor goedkoper. Ze gaan echter wel maar zo’n 30 jaar mee – 10 tot 20 jaar minder dan keramische dakpannen. Je kunt wel een speciale beschermlaag over je dakpannen laten aanbrengen om de levensduur te verlengen.

Kosten leien berekenen

Leien zijn dunne stenen platen die op het dak kunnen worden gelegd, vergelijkbaar met dakpannen. Het voordeel van leien is dat ze veel lichter zijn dan dakpannen en dus minder belastend zijn voor het dak. Daarnaast geeft het de woning een natuurlijke uitstraling. Leien zijn echter wel duurder en moeilijker te leggen dan dakpannen. Er bestaan kunstleien en natuurleien. 

Kunstleien

Kunstleien worden gemaakt van vezelcement en zijn goedkoper dan natuurleien. Ze gaan echter wel minder lang mee. 

Natuurleien

Natuurleien bestaan uit echt natuursteen. Dit is duurder om te produceren, maar heeft een langere levensduur.

Kosten riet berekenen

Een rieten dak geeft een woning direct een landelijk karakter. De kosten zijn hoger dan de meeste andere soorten dakbedekking, maar de unieke uitstraling van een rieten dak is voor veel mensen erg aantrekkelijk. 

Je kunt kiezen voor een open rieten dak: hierbij is het riet ook aan de binnenkant van het dak zichtbaar. Dit heeft echter wel een groter brandrisico, omdat brand op het dak direct je woning in kan komen. Ook zal je met deze manier van leggen meer last hebben van tocht.  Het alternatief – dat tegenwoordig ook steeds vaker gedaan wordt – is het riet leggen op een andere, dichte dakconstructie, bijvoorbeeld bitumen of isolatieplaten. 

Bedenk wel dat een rieten dak niet voor elke woning geschikt is. Het dak moet minimaal een hellingshoek hebben van 45 graden. Als de helling kleiner is, kan regenwater op het dak blijven liggen, waardoor het riet gaat rotten. Daarnaast heeft riet meer onderhoud nodig dan andere soorten dakbedekking. En na 35 tot 45 jaar moet de volledige rieten constructie vervangen worden.

Kosten dakplaten berekenen

Met dakplaten kan snel en gemakkelijk een dak bekleed worden. Dakplaten zijn voorgevormde platen van metaal, bitumen of kunststof, die in veel verschillende vormen en soorten te krijgen zijn. Je kunt dakplaten krijgen met richels of golven (de bekende golfplaten), maar er zijn ook platen die eruitzien als echte dakpannen. Ook zijn de platen in verschillende kleuren te krijgen. Omdat de platen voorgevormd zijn, zijn ze gemakkelijk te bevestigen en kunnen ze snel op je gehele dak geplaatst worden. 

Het is vaak wel aan te raden om bij dakplaten te investeren in extra isolatie, omdat het materiaal erg dun is. Er zijn echter ook dakplaten met ingebouwde isolatie.

Metalen dakplaten

Metalen platen zijn duurder dan dakpannen of dakplaten van een ander materiaal, maar ze gaan erg lang mee. Omdat de platen flexibel zijn, zijn ze zelfs geschikt voor gebogen of ronde daken. Veelgebruikte metalen zijn aluminium, zink en koper.

Aluminium kost gemiddeld € 75 per vierkante meter en heeft een levensduur van 50 jaar. Aluminium geeft een woning een erg moderne uitstraling. Aluminium is het makkelijkst te vormen en daardoor erg geschikt voor daken met veel hoeken en ongewone vormen.

Zink is de goedkoopste optie: € 60 per vierkante meter met een levensduur tot wel 125 jaar. Houd er wel rekening mee dat de kleur van een zinken dak verandert. Waar het dak glanzend is bij plaatsen, krijgt het mettertijd een matte, zilveren kleur.

Koper is het duurst, maar heeft wel de meest unieke uitstraling. Bij plaatsen heeft het dak een glanzende koperen kleur, maar na enkele jaren wordt dit groen. Een koperen dak kost gemiddeld € 130 per vierkante meter en gaat 100 jaar mee.

Overige dakplaten

Zoals gezegd kun je dakplaten krijgen in veel verschillende soorten en maten. Het meest bekend zijn wel de kunststof golfplaten. Naast kunststof wordt ook bitumen veel gebruikt voor dakplaten. Kunststof en bitumen dakplaten zijn (een stuk) goedkoper dan metalen dakplaten, maar hebben ook een veel kortere levensduur.

Kosten groen dak berekenen

Deze meeste groene daken vind je op een plat dak, maar het is ook mogelijk om een schuin dak om te vormen naar een groen dak. Zo’n dak bestaat dan voornamelijk uit mossen, vetplanten en kruiden – soorten die gemakkelijk op de schuine helling kunnen groeien. Je dak mag echter niet té schuin zijn voor een groen dak: groene daken worden over het algemeen tot maximaal 35 graden helling gelegd. 

Een groen dak is best een investering. Er is namelijk een ondergrond nodig van bitumen of EPDM, waardoor de kosten van de bedekking al meteen een stuk hoger worden. Het is echter wel een erg milieuvriendelijke oplossing en het geeft de woning een unieke uitstraling.

Kosten dakbedekking berekenen. Prijzen en opties schuindak vs plat dak - verbouwingsprijzen 2

Kosten dakbedekking voor een plat dak

Veelgebruikte dakbedekking voor platte daken zijn EPDM, bitumen en pvc. Je kunt ook overwegen om van je dak een groen dak te maken.

EPDM

EPDM is een rubberen dakbedekking die erg elastisch is. Omdat het goed tegen grote temperatuurverschillen kan, loop je niet het risico dat je dakbedekking door de hitte en kou gaat scheuren. Daardoor kan EPDM wel 40 jaar meegaan. EPDM kan in 1 stuk gelegd worden zodat je nog minder kans hebt op lekkage.

Bitumen

Bitumen wordt ook wel roofing of dakleer genoemd. Het wordt gemaakt van ruwe aardolie en is gemakkelijk te leggen. Bitumen is goedkoper dan EPDM, maar gaat ook een stuk minder lang mee. Het bitumen wordt in stroken op het dak gelegd en meestal met behulp van branders vastgemaakt. Verlijmen kan ook. 

Pvc

Je kent pvc mogelijk als een vloerbekleding, dus het zal je misschien verbazen dat het ook op je dak gelegd kan worden. De eigenschappen die pvc heel geschikt maken voor de vloer zorgen ervoor dat het ook prima op het dak kan. Het is waterdicht en elastisch, waardoor het gemakkelijk rond hoeken gelegd kan worden en bestand is tegen temperatuurverschillen. Pvc wordt op het dak gelijmd. 

Groen dak

Net als met een schuin dak, is het mogelijk om van een plat dak een groen dak te maken. Het is er zelfs nog beter geschikt voor. Omdat het dak plat is, kunnen niet alleen mossen, kruiden en gras geplaatst worden, maar zelfs struiken en bomen. Zo hebt u niet alleen een dak dat lang meegaat, maar er ook geweldig uitziet. Een groen dak moet wel gelegd worden boven op een andere dakbedekking, zoals EPDM of pvc, waardoor de kosten hoger zijn. Als het juist wordt aangelegd blijft een groen dak beloopbaar, waardoor je in je tuinstoel op je eigen groene dak kunt gaan liggen.

Waar moet je aan denken bij de aanschaf?

Als je je dakbedekking wilt laten vervangen, is het goed om op de volgende dingen te letten:

 • Kies een dakdekker die gespecialiseerd is in het soort dak dat je wilt.
  Dakdekkers zijn vaak gespecialiseerd in een of twee soorten dakbedekking. Andere soorten leggen ze niet of niet zo vaak. Voor het beste resultaat kies je een dakdekker die veel ervaring heeft met het soort dakbedekking dat je zoekt.
 • Kies een gecertificeerde dakdekker.

Er zijn een aantal keurmerken waar je op kunt letten. KOMO is het grootste en meest bekende keurmerk voor dakbedekking. DAKMERK is specifiek voor platte, kunststof daken. Ook VCA is een veel voorkomend keurmerk. Deze is niet specifiek voor dakdekkers, maar voor aannemers in het algemeen. Al deze keurmerken stellen eisen aan de dakdekker om zijn werk zorgvuldig en veilig uit te voeren en met goede materialen te werken. 

 • Een groter oppervlak is goedkoper. 

Tenzij je een vrijstaand huis hebt, kan het de moeite zijn om met je buren te overleggen of zij ook hun dak willen laten vervangen. De meeste specialisten rekenen lagere kosten als zij een groter oppervlak in één keer kunnen bedekken.

 • Vraag verschillende offertes aan.

En let goed op wat er in de offerte is mee berekend. Worden er bijvoorbeeld voorrijkosten gerekend? En zitten de kosten van het verwijderen van het oude dak er wel bij? Kijk ook hoe lang er garantie wordt geboden en wat de verwachte levertijd is. 

Tip!

Als je je dakbedekking laat vervangen, is het goed om ook eens te kijken naar eventuele extra dakisolatie. Ook dakgoten zijn misschien aan vervanging toe. Het is minder werk en dus relatief goedkoper om deze dingen meteen te laten doen als je dak toch vervangen wordt.

Kosten dakbedekking berekenen. Prijzen en opties schuindak vs plat dak - verbouwingsprijzen 3

Veelgestelde vragen dakbedekking

Wat kost dakbedekking?

De kosten hangen heel erg af van het soort dakbedekking dat je wilt. Voor een gemiddelde rijtjeswoning met een schuin dak van 100 vierkante meter oppervlakte, liggen de kosten tussen de € 2.000 voor simpele dakpannen en de € 23.000 voor bijvoorbeeld een zinken of rieten dak.

Wat kost dakbedekking per vierkante meter?

Dakbedekking kost € 20 tot € 230 per vierkante meter. Dit is inclusief btw, het leggen van de dakbedekking en het verwijderen van de oude dakbedekking. Bedekking voor platte daken is over het algemeen iets duurder per vierkante meter, maar het oppervlak van een plat dak is dan ook vaak minder dan een schuin dak.

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

Welke soort voor jou het beste is, is niet te zeggen. Dat ligt helemaal aan jouw eisen en wensen. Is je budget beperkt? Dan is bitumen de beste optie. Wil je een dak dat heel lang meegaat? Dan kun je een groen dak overwegen. Wil je een dak dat relatief goedkoop is, maar langer meegaat dan bitumen? Overweeg dan EPDM.

Wat is de beste dakbedekking voor een schuin dak?

Welke soort voor jou het beste is, is niet te zeggen. Dat ligt helemaal aan jouw eisen en wensen. Is je budget beperkt? Dan zijn dakpannen of dakplaten de beste optie. Wil je dat jouw dak een bepaalde uitstraling krijgt? Kijk dan eens naar een rieten of leiendak of metalen dakplaten. 

Wat kost EPDM dakbedekking?

EPDM kost gemiddeld € 50 per vierkante meter. Een dak met EPDM heeft een levensduur van 40 jaar.

Wat kost bitumen dakbedekking?

Bitumen kost gemiddeld € 45 per vierkante meter. Een dak met bitumen heeft een levensduur van 25 jaar.

Wat kost pvc dakbedekking?

Pvc kost gemiddeld € 60 per vierkante meter. Een dak met pvc heeft een levensduur van 40 jaar.

Hoe lang gaat dakbedekking mee?

Dat verschilt per soort dakbedekking:
Dakpannen: ongeveer 50 jaar.
Leien: ongeveer 100 jaar.
Riet: ongeveer 35 jaar.
Aluminium: ongeveer 50 jaar.
Zink: ongeveer 125 jaar.
Koper: ongeveer 100 jaar.
Groen: ongeveer 70 jaar.
EPDM: ongeveer 40 jaar.
Bitumen: ongeveer 25 jaar.
Pvc: ongeveer 40 jaar.

Wanneer moet dakbedekking vervangen worden? 

Elke soort dakbedekking heeft een verwachte levensduur. Dit is de tijd dat de dakbedekking onder normale omstandigheden goed zou moeten blijven. In de praktijk kunnen daken vaak wel een aantal jaren langer meegaan dan de verwachte levensduur. Maar houd je dak wel goed in de gaten als die levensduur voorbij is. De kans op lekkage wordt dan wel een stuk groter.

Hoe lang heb ik garantie op dakbedekking?

Dit verschilt per soort dak en dakdekker. Let bij het opvragen van offertes dus goed welke garantie er gegeven wordt. Voor de meeste daken wordt 10 jaar garantie gegeven. 

Waarom wordt er grind of leislag op mijn dakbedekking gelegd?

Op een plat dak wordt soms een laag grind of leislag boven op de dakbedekking gelegd, bijvoorbeeld bij EPDM of bitumen. Dit zorgt voor extra ballast en beschermt de dakbedekking tegen uv-stralen zodat de dakbedekking langer meegaat.