Kosten bestraten berekenen. Wat kost het aanleggen van bestrating- - verbouwingsprijzen 2

Kosten bestraten berekenen

Eens in de zoveel tijd is het nodig om je tuin opnieuw te bestraten. Bijvoorbeeld als de tegels van je oprit schots en scheef beginnen te staan. Of je wilt je tuin anders indelen. 

Bestraten is een flinke klus die ook snel in de papieren kan lopen. Lees daarom eerst onze informatie om een goed beeld te krijgen van wat er allemaal komt kijken bij het bestraten van je tuin.

Wat kost bestraten?

Het laten bestraten van een tuin kost gemiddeld € 40 tot € 100 per vierkante meter. Hierin zitten de kosten van de stratenmaker, de bestrating zelf en de afwerking. De prijs hangt vooral af van het type bestrating en het patroon dat gelegd moet worden. Hoe complexer het patroon, hoe hoger de kosten worden.

Hieronder volgt een overzicht van de kosten waaruit het bestraten van een tuin bestaat.

Kosten voor de stratenmaker

De tarieven van stratenmakers kunnen erg variëren. Ook rekenen sommige stratenmakers een uurprijs en anderen een prijs per vierkante meter. Gemiddeld kost een stratenmaker € 30 tot € 60 per uur of € 10 tot € 20 per vierkante meter.

Kosten van de bestratingsmaterialen

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten tegels met hele verschillende prijskaartjes. Wil je een gemiddelde voor een schatting? Dan kun je uitgaan van € 15 tot € 65 per vierkante meter. Verderop in dit artikel geven we je een overzicht van een aantal verschillende soorten bestrating en de kosten ervan.

Kosten ophoog- en voegzand

Voordat de tegels gelegd kunnen worden moet de ondergrond met ophoogzand (ook wel ‘geel zand’ genoemd) bedekt en afgevlakt worden. Ditzelfde zand wordt ook gebruikt om tussen de tegels te voegen, zodat ze goed vast komen te liggen. Ophoog- en voegzand kost € 30 tot € 50 per kubieke meter. 

Hoeveel zand je nodig hebt, hangt af van het oppervlak en hoeveel er opgehoogd moet worden. Laat je bijvoorbeeld op een bestaand terras alleen nieuwe tegels leggen? Dan is een klein laagje om alles weer mooi vlak te maken waarschijnlijk voldoende. Voor een ‘nieuw’ terras wordt aangeraden om tenminste 10 centimeter ophoogzand te leggen, voor een oprit zelfs 15 centimeter omdat dit meer gewicht moet kunnen dragen. 

Je kunt de hoeveelheid zand als volgt zelf berekenen: lengte x breedte (van het terras of de oprit) x hoogte (in meters). Tel er vervolgens 10% bij omdat het zand inzakt en ook gebruikt wordt voor het voegen. Voor een nieuw terras van 3 meter bij 4 meter heb je dus: 3 x 4 x 0,1 = 1,2 kubieke meter nodig. 10% daarvan is 0,12. In totaal heb je dus 1,32 kubieke meter ophoog- en voegzand nodig.

Opsluitbanden

Om de stenen op hun plek te houden worden vaak opsluitbanden gebruikt, zeker bij kleinere tegels, zoals waaltjes of klinkers. Deze banden kosten € 2 tot € 5 per meter en worden langs de buitenrand van het terras gelegd.

Is er een hoogteverschil tussen je terras en de beplanting? Dan wordt in plaats van de gewone opsluitbanden meestal gebruikgemaakt van palissadebanden. Dit zijn hogere betonnen ‘muurtjes’ die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om plantenbakken te creëren of om hoogteverschil tussen terrassen te overbruggen.

Kosten bestraten berekenen. Wat kost het aanleggen van bestrating- - verbouwingsprijzen 4

Voorbeeld kosten terras

Stel: je wilt een terras laten bestraten van 3 bij 5 meter met simpele betontegels. Hoeveel gaat je dat kosten?

In dit voorbeeld heb je de volgende kosten:

  • Een stratenmaker voor 15 m2: € 225
  • 15 m2 aan betontegels: € 300
  • 2 m3 ophoogzand: € 80
  • 16 meter opsluitband: € 50

In totaal zou dit terras je dus zo’n € 655 kosten.

Welke bestrating moet ik kiezen?

Bestrating kiezen is natuurlijk voor een groot deel een kwestie van smaak. En voor een deel ook afhankelijk van de grootte van je portemonnee. We geven je hier een overzicht van de meest gebruikte soorten bestrating.

Kosten betontegels

Betontegels zijn verkrijgbaar in alle vormen, maten en kleuren; van grote, luxe tegels tot klinkers en waaltjes. Betonnen tegels zijn erg sterk en goedkoop en worden daardoor veel gebruikt. Omdat beton poreus is, komt er echter wel veel vuil in en hebben algen en mos goed grip op de stenen. Hierdoor moeten betontegels vaak goed schoongemaakt worden om mooi te blijven. Op termijn kunnen betontegels verkleuren. Je betaalt voor betontegels gemiddeld € 20 per vierkante meter.

Kosten keramische tegels

Keramische tegels worden gemaakt uit gebakken klei. Ze zijn erg duurzaam en behouden hun kleur beter dan betonnen tegels. Ze zijn echter wel duurder: gemiddeld € 35 per vierkante meter.

 

Kosten natuurstenen tegels

Tegels van natuursteen worden rechtstreeks uit gebergtes gehakt. Daardoor is elke tegel uniek. De tegels hebben mooie natuurlijke patronen en kleuren en worden daarom vaak gebruikt om een stijlvol terras aan te leggen. Je bent echter voor natuursteen al gauw € 45 per vierkante meter kwijt. 

Kosten rubberen tegels

Als er vaak kinderen in je tuin spelen, kun je een rubberen tegel overwegen. De tegels hebben een antislip laag en zijn zacht, zodat je kinderen zich niet bezeren. Ook laten ze water door, waardoor er geen regenwater in je tuin blijft staan. Rubberen tegels kosten gemiddeld € 40 per vierkante meter.

Kosten berggrindtegels

Berggrindtegels zijn grote betonnen tegels met een toplaag van grind. Deze goedkope tegels zijn in het verleden veel gebruikt bij huurwoningen en worden ook nu nog veel gekocht. Door de verschillende soorten en kleuren grind zijn de tegels speels en natuurlijk. Je bent ongeveer € 25 per vierkante meter kwijt als je je tuin laat bestraten met berggrindtegels. 

Kosten grind en Split

Als je een goedkopere optie wilt dan tegels, kun je grind of split overwegen. Grind zijn kleine, ronde steentjes die door erosie van grote rotsblokken zijn afgesleten. Grind is gemakkelijk te leggen en zorgt voor een goede afvoer van het regenwater. Het kost ongeveer € 10 per vierkante meter.

Split bestaat ook uit kleine stukjes steen, maar de stukken kunnen, in tegenstelling tot grind, scherpe randen hebben. Dat maakt split minder geschikt voor stukken waar bijvoorbeeld kinderen spelen of waar je met blote voeten zou willen lopen. Omdat de stukken steen beter in elkaar grijpen, zorgt split wel voor een stevigere ondergrond. Split is net iets duurder dan grind en kost gemiddeld € 12 per vierkante meter.

Als je grind of split laat leggen, is het wel aan te raden om onder de stenen zogenoemde grindplaten of grindmatten te leggen. Dit zijn kunststof matten met een honingraatstructuur waardoor de steentjes beter op hun plek blijven liggen. Zo voorkom je dat de stenen door je hele tuin gaan zwerven. 

Grindplaten kosten ongeveer € 10 per vierkante meter. Er zijn ook iets duurdere grindmatten van € 20 per vierkante meter waar ook worteldoek in is verwerkt. Zo heb je geen last van onkruid en dergelijken dat tussen je grind of split groeit.

Patroon en legverband

Als je eenmaal een tegel hebt gekozen, moet je ook nog nadenken over het patroon waarin je tegels gelegd worden. Vaak worden terrastegels gewoon recht naast elkaar gelegd. Dit is het gemakkelijkst om te leggen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je tegels diagonaal te leggen om je tuin een ruimere uitstraling te geven. Of je kunt met 2 verschillende kleuren tegels een dambordpatroon maken. Kleine stenen, zoals klinkers en waaltjes kunnen in een vissengraatpatroon gelegd worden voor een nostalgisch uiterlijk. 

Denk goed na over het patroon en het legverband. Als de tegels eenmaal liggen is het moeilijk om het nog aan te passen. Hou er rekening mee dat een complex patroon meer kosten met zich meebrengt. Niet alleen kost het je stratenmaker dan meer tijd om de tegels te leggen, maar er is vaak ook meer snijverlies, waardoor je meer tegels nodig hebt.

Kosten bestraten berekenen. Wat kost het aanleggen van bestrating- - verbouwingsprijzen 3

Hoe wordt bestrating aangelegd?

Bestrating leggen gebeurt in 4 stappen. We leggen je uit hoe het gaat zodat je weet wat je van het werk kunt verwachten. 

Stap 1: Leeg maken

Voordat er tegels gelegd kunnen worden, moeten natuurlijk eerst de oude tegels en/of planten verwijderd worden. Daarna wordt zo’n 10 tot 20 centimeter grond afgegraven om ruimte te maken voor het ophoogzand. 

Stap 2: Zand

Na het afgraven wordt het gat opgevuld met ophoogzand. Dit moet compact gemaakt worden. Dat kan door er water op te sproeien en te wachten, maar een stratenmaker zal bijna altijd gebruikmaken van een trilplaat om het zand snel en efficiënt aan te trillen.

Stap 3: Stenen

Nu de ondergrond helemaal klaar is, is het tijd voor het leggen van de stenen. Als er gebruikgemaakt wordt van opsluitbanden, worden die eerst geplaatst. Daarna komen de tegels of stenen in het legverband dat je hebt gekozen. 

Stap 4: Afwerking

Als alle stenen liggen, wordt er een aantal keer voegzand over de tegels gebezemd om te zorgen dat de stenen goed blijven liggen. 

Hoe kun je besparen op de kosten?

Iedereen wil natuurlijk een mooie tuin voor zo min mogelijk geld. Daarom hier een paar tips om te besparen op de kosten.

Zelf doen

Bestraten is fysiek erg zwaar werk. Maar als je nauwkeurig en gestructureerd kunt werken, kun je overwegen om zelf je bestrating te leggen. Dat scheelt natuurlijk een hoop geld. Tenslotte bestaat al gauw de helft van de prijs uit de arbeidskosten van de stratenmaker. 

Zelf leeghalen

Zie je het niet zitten om de tegels zelf te leggen, maar wil je wel minder geld kwijt zijn aan de stratenmaker? Dan kun je zelf het voorwerk doen door de oude tegels en/of beplanting te verwijderen. Je zou zelfs al de grond kunnen afgraven om nog meer te besparen. Informeer in dat geval wel bij je stratenmaker hoeveel grond er precies afgegraven moet worden.

Grind of split

Grind en split zijn een stuk goedkoper dan tegels. Wil je een mooie tuin voor weinig geld? Dan kies je het best voor grind of split. Daarnaast zijn deze soorten ook gemakkelijker zelf te leggen dan tegels, waardoor je nog meer zou kunnen besparen. 

Stratenmaker

Wil je toch liever je bestrating door een vakman gelegd hebben? Vraag dan meerdere offertes aan voordat je een stratenmaker in de arm neemt en let goed op hoe de prijs berekend wordt en wat erbij inbegrepen zit. Zit bijvoorbeeld de afvoer van de oude tegels erbij of moet je daar zelf nog voor zorgen? 

Let ook goed op hoe de prijs voor de stratenmaker zelf wordt berekend: de ene stratenmaker rekent met een uurtarief, de ander met een vaste prijs per vierkante meter. Hou daar rekening mee als je offertes probeert te vergelijken.

Kosten bestraten berekenen. Wat kost het aanleggen van bestrating- - verbouwingsprijzen 1

Veelgestelde vragen over de kosten van bestrating

Wat kost het bestraten van een tuin?

Het bestraten van een tuin kost gemiddeld € 40 tot € 100 per vierkante meter. Hierin zitten de kosten voor de bestrating zelf, het laten leggen door een stratenmaker en overige benodigdheden zoals ophoogzand.

Wat kost bestrating per vierkante meter?

Tegels of andere bestrating kost gemiddeld € 15 tot € 65 per vierkante meter. Er zijn veel verschillende soorten bestrating met hele verschillende prijzen. De meest voorkomende zijn:

Betontegels: gemiddeld € 20 per vierkante meter
Keramische tegels: gemiddeld € 35 per vierkante meter
Natuurstenen tegels: gemiddeld € 45 per vierkante meter
Rubberen tegels: gemiddeld € 40 per vierkante meter
Berggrindtegels: gemiddeld € 25 per vierkante meter
Grind: gemiddeld € 10 per vierkante meter
Split: gemiddeld € 12 per vierkante meter

Hoeveel zand moet er onder bestrating?

Hoe meer zand er onder je bestrating ligt, hoe steviger het terras of de oprit wordt. Er wordt aangeraden om onder een terras minimaal 10 centimeter en onder een oprit ten minste 15 centimeter zand te leggen. 

Welk zand heb je nodig voor bestraten?

Voor bestraten wordt meestal gebruikgemaakt van ophoogzand. Dit wordt ook wel ‘geel zand’ genoemd. Ophoogzand wordt erg compact als het nat (of aangetrild) wordt en verschuift daardoor niet. 

Het lijkt erg op het zand dat je in zandbakken ziet en de twee worden wel eens door elkaar gehaald. Je kunt prima ‘speelzand’ gebruiken om je terras op te hogen (al is dit wel duurder dan ophoogzand), maar het is niet aan te raden om ophoogzand in je zandbak te doen. Er worden namelijk veel eisen gesteld aan speelzand om te zorgen dat het veilig is voor kinderen. Ophoogzand daarentegen wordt niet schoon gezeefd en kan daardoor stukjes steen of schelpen bevatten.

Hoeveel zand heb ik nodig voor het bestraten van mijn tuin?

Hoeveel zand je nodig hebt voor je bestrating hangt af van het oppervlak en hoeveel er opgehoogd moet worden. De berekening voor de hoeveelheid zand is als volgt: lengte x breedte (van het terras/de oprit) x hoogte (in meters). Voor een terras van 3 meter bij 4 meter met een zandlaag van 10 centimeter heb je dus minimaal: 3 x 4 x 0,1 = 1,2 kubieke meter zand nodig. 

Je hebt echter ook zand nodig voor het voegen en omdat de laag nog iets inzakt. Daarom kun je het beste minimaal 10% meer bestellen. In dit voorbeeld komt dat dus totaal uit op 1,32 kubieke meter zand.

Kan ik zelf een tuin bestraten?

Het is mogelijk om zelf je tuin te bestraten. Hou er wel rekening mee dat het fysiek erg zwaar is en dat je nauwkeurig te werk moet gaan. Het type bestrating en het patroon dat je wilt leggen, bepalen hoe moeilijk het is om zelf te doen. 

Als je twijfelt, bedenk dan dat een stratenmaker je natuurlijk meer kost, maar dat je dan wel de garantie hebt dat je terras netjes, strak en goed aflopend wordt gelegd. Ook heeft een stratenmaker gereedschappen en machines tot zijn beschikking om het werk (veel) sneller klaar te hebben dan wanneer je het zelf zou doen.

Hoeveel moet de bestrating aflopen?

Om te zorgen dat er geen regenwater op je terras blijft staan is het belangrijk dat de bestrating afloopt naar bijvoorbeeld het gazon of een putje. Het wordt aangeraden om de bestrating per meter 2 centimeter te laten aflopen. Stel dat je een terras laat leggen van 4 meter lang dat tussen je woning en je grasveld wordt gelegd. In dit geval moet het hoogste punt van het terras (daar waar het tegen je woning aanligt) zo’n 8 centimeter hoger liggen dan waar het gras begint.