Kosten badkamer renovatie berekenen. Prijzen sanitair, bad, douche, toilet - verbouwingsprijzen File 1

De kosten van een badkamer renovatie berekenen

Soms is het gewoon nodig: de tegels zijn niet mooi meer of het toilet is aan vervanging toe. Maar een badkamer renovatie kan al gauw een goede duit kosten. Met welke kosten moet je rekening houden? 

De kosten van een badkamer renovatie bestaan uit de volgende onderdelen:

 • De installatiekosten 
 • De kosten voor het sanitair
 • De kosten voor overige materialen zoals tegels
 • Eventuele extra’s
 • Eventuele advies- of ontwerpkosten

In dit artikel geven we je beeld van de verschillende kosten en mogelijkheden om (een beetje) te besparen op je badkamer renovatie.

Installatiekosten

Het aanleggen van een badkamer is een klus die het best overgelaten wordt aan een ervaren installateur. De installatiekosten verschillen per installateur en zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte van je badkamer. Hoe groter de badkamer, hoe lager de installatiekosten per vierkante meter uitkomen. Als je je volledige badkamer laat renoveren, kun je uitgaan van de volgende gemiddelde prijzen:

 • Een kleine badkamer van 5 m2 of kleiner kost € 3.000 tot € 3.380.
 • Een gemiddelde badkamer van 5 m2 tot 9 m2 kost € 4.125 tot € 4.800*.
 • Een grote badkamer van 10 m2 of meer kost € 4.865 tot € 5.500. 

Dit zijn alleen de kosten voor installatie, inclusief btw, maar zonder de kosten van het gebruikte materiaal. Wil je een badkamer met veel sanitair, bijvoorbeeld zowel een bad als een douche? Dan zijn de kosten natuurlijk hoger dan wanneer de installateur alleen een douche hoeft te installeren. Ook als je badkamer een vreemde vorm heeft, of schuine muren, zal de installateur meer werk hebben en dus een hogere prijs rekenen. 

*De meeste huizen hebben een badkamer van ongeveer 9 m2 groot. 

Kosten sanitair

Een belangrijk deel van de kosten van een badkamer renovatie zit in het sanitair dat je kiest. Het is belangrijk om van tevoren duidelijk te hebben voor jezelf welk sanitair je in je badkamer wilt en vervolgens te kijken welke mogelijkheden daarvoor beschikbaar zijn. Wil je bijvoorbeeld het liefst een douche of een bad? Of juist alle twee? Heb je genoeg aan een badkamer meubel met 1 kraan of zou het handiger zijn om een dubbele wastafel te hebben zodat mensen er tegelijk gebruik van kunnen maken? Hieronder volgen een paar opties om te overwegen.

Kosten douche berekenen

Voor veel huishoudens is een douche een essentieel onderdeel van de badkamer. Waar een douche vroeger een simpele afvoer achter een (kleurrijk) douchegordijn was, zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden. 

Douchebak

Een douchebak is het meest eenvoudige model douche. Het is in feite niet meer dan een bak die voorkomt dat het water uit de douche je badkamer in stroomt. De bak wordt op de bestaande vloer geplaatst en is dus iets hoger dan je normale vloer. Tegenwoordig zijn de bakken echter zo dun dat het verschil bijna niet te merken is. 

Acryl wordt veel gebruikt voor douchebakken omdat het licht en sterk is en van nature isoleert, waardoor het lekker warm aanvoelt. De douchebak kan van de rest van je badkamer gescheiden worden door een gordijn, maar ook – net als bij een inloopdouche – door een gemetselde of glazen wand.

Een douchebak inclusief installatie kost gemiddeld € 430.

Inloopdouche

Een inloopdouche wordt vaak gekozen om de uitstraling van de badkamer één geheel te maken. Een inloopdouche is namelijk geen los onderdeel wat je koopt, maar is onderdeel van de badkamer zelf. Er is geen visueel verschil tussen de douche en de rest van de kamer: ‘je loopt er zo in’. 

De tegels op de muren en vloer worden doorgetrokken in de inloopdouche. De douche loopt een klein beetje af, zodat het water niet de rest van de kamer inloopt, naar de afvoer (meestal een gootje) die in de vloer wordt verwerkt. Om de inloopdouche van de rest van de badkamer te scheiden kun je ervoor kiezen om een muurtje te laten metselen en betegelen. Ook glazen wanden worden veel gebruikt voor de afscheiding aan de zijkant. 

Gemiddeld kost het aanleggen van een inloopdouche € 1.300. 

Douchecabine

Een douchecabine is een afgesloten doucheruimte. Zo weet je zeker dat het water in de douche blijft. Ook kan het meer comfort geven, omdat de warmte in de cabine blijft tot je klaar bent met douchen. Hoewel een douchecabine prijziger is dan de twee andere soorten douches, heeft het wel ruimte voor de meeste extra opties. Massagestralen, bijvoorbeeld, of een ingebouwd geluidssysteem. 

Een douchecabine zonder luxe opties kost gemiddeld € 1.850. 

Kosten badkamer renovatie berekenen. Prijzen sanitair, bad, douche, toilet - verbouwingsprijzen File 4

Kosten bad berekenen

De kosten van een bad zijn vooral afhankelijk van het type materiaal waarvan het bad gemaakt is. 

Plaatstaal

Een plaatstalen bad is de goedkoopste optie, voornamelijk omdat het bad erg licht is en daardoor gemakkelijk te plaatsen. Een bad van plaatstaal voelt koeler aan dan een bad van acryl, al heeft dat geen invloed op de temperatuur van het water. Je merkt het waarschijnlijk alleen bij het in- en uitstappen. 

Een plaatstalen bad is stevig, kras bestendig en kleurvast. Daarnaast is het ook nog eens volledig recyclebaar. Een plaatstalen bad kost gemiddeld € 840, inclusief montage. 

Acryl

Acryl is een kunststof die van nature de warmte goed vasthoudt. Daarom is het erg geschikt om er een bad mee te maken. Het is glad, waardoor vuil geen kans krijgt om zich te hechten. Je kunt een bad van acryl dus gemakkelijk schoonhouden. Een acryl bad kan worden voorzien van een anti-slipcoating.

Een bad van acryl is duurder dan een plaatstalen bad, maar in tegenstelling tot plaatstaal is het mogelijk om een bad volledig op maat te laten maken. Als je een bubbelbad wilt, dan is dit praktisch altijd een bad van acryl. 

Een acryl bad kost gemiddeld € 1.130 met montage.

Gietijzer

We kennen de gietijzeren baden vooral als de klassieke vrijstaande badkuip op pootjes. Het is ook mogelijk om een gietijzeren bad te krijgen dat ingebouwd wordt, maar het komt veel minder voor. Het grote voordeel van gietijzer is dat het niet krast en praktisch onverslijtbaar is. De stijl moet echter wel bij je badkamer passen en niet elke badkamer heeft ruimte voor een vrijstaande badkuip.

Voor een vrijstaande gietijzeren badkuip met installatie betaal je gemiddeld € 1.830.

Kosten toilet berekenen

De meeste badkamers bevatten ook een toilet. In Nederland zijn de meest gebruikte toiletten het staand of hangend toilet. Je kunt daarnaast ook kiezen voor bijvoorbeeld een bidet of een urinoir, maar deze komen in Nederland niet zoveel voor. 

Zowel een hangend als een staand toilet kost gemiddeld ongeveer € 200. Een hangend toilet is echter wel lastiger te monteren en zal daardoor gemiddeld meer kosten dan een staand toilet als je het door een installateur laat monteren.

Hangend toilet

Een hangend toilet wordt soms ook wel een ‘inbouw toilet’ genoemd. Het hangt aan de wand aan een stevig frame. In dit frame zit ook het waterreservoir verwerkt. Het geheel wordt afgewerkt met tegels waardoor het toilet een geïntegreerd onderdeel van de kamer wordt. 

Staand toilet

Zoals de naam al zegt, staat een staand toilet op de grond. Het is daardoor steviger dan een hangend toilet en ook makkelijker te monteren. 

Badkamermeubel

Het laatste onderdeel van de badkamer is het badkamermeubel. Hier is zoveel variatie in het dat het onmogelijk is om een gemiddelde prijs te bepalen. Denk bij het uitzoeken van een badkamermeubel aan de ruimte die je beschikbaar hebt, de hoeveelheid opbergruimte die je denkt nodig te hebben en hoe groot de wastafel moet zijn. 

Overige materialen

Een belangrijk onderdeel voor het uiterlijk van je badkamer zijn de tegels die je gebruikt. Gemiddeld kost het € 3.100 om een badkamer te laten betegelen, maar de kosten lopen erg uiteen. Zo zijn keramische tegels goedkoper om te leggen dan natuurstenen tegels.

Ook de vorm van de badkamer speelt een rol. Als er veel hoeken zijn, is het lastiger om tegels te leggen, zeker als je hebt gekozen voor hele grote tegels. Ook het betegelen van de ombouw van een bad of een scheidingsmuur voor een inloopdouche kosten extra. 

Een andere optie om te overwegen is om vinyl te laten leggen in plaats van vloertegels. Vinyl is waterbestendig en kan uit één stuk gelegd worden, waardoor het geen voegen of kieren zijn waar vuil tussen komt te zitten.

Extra’s

Het klinkt natuurlijk heel logisch: hoe meer extra’s je in je badkamer laat plaatsen, hoe hoger de kosten zijn. Extra’s waar je aan kunt denken zijn:

 • Een bubbelbad in plaats van een gewoon ligbad
 • Massagestralen in de douche
 • Een ingebouwde licht- of geluidsinstallatie
 • Vloerverwarming
 • Een spiegel met infrarood verwarming
 • Een sunshower

Advies- of ontwerpkosten

Soms hangt er aan het advies voor je badkamer een prijskaartje. Veel sanitair winkels vragen er niets voor om je te helpen de beste spullen voor jouw badkamer uit te kiezen, maar als je wat meer wilt, houd er dan rekening mee dat je daarvoor moet betalen.

Adviserend gesprek

Zoals gezegd, kost een adviserend gesprek bij een specialist soms niets. Maar er zijn ook specialisten die hier een (kleine) vergoeding voor vragen. In ruil daarvoor helpen ze je dan om te ontdekken welke stijl en welke onderdelen jouw badkamer nodig heeft. Je krijgt als resultaat dan bijvoorbeeld een moodboard of een eenvoudige 2D tekening. De kosten voor zo’n gesprek kunnen oplopen tot € 250, al komt de gemiddelde prijs uit op € 70.  

3D ontwerp

Wil je zeker weten dat je ideeën voor de badkamer goed uit de verf komen? Dan kun je je toekomstige badkamer in 3D laten namaken. Voor een prijs van gemiddeld € 280 tot € 450 wordt de badkamer van je dromen voor je ontworpen in 3D. Zo kun je goed zien hoe je badkamer er uiteindelijk uit komt te zien en of de ruime functioneel blijft.

3D ontwerp met extra’s 

Het is ook mogelijk om niet alleen een basis 3D ontwerp te laten maken, maar deze ook te laten voorzien van kleur- en lichtadvies. Daarnaast kunnen ook specifieke, op maat gemaakte bouwinstructies worden gemaakt. Voor zo’n ontwerp met extra’s ben je wel minimaal € 500 kwijt. 

Hoe kun je besparen op een badkamer renovatie?

Voordat je je badkamer laat renoveren, zijn er een paar dingen die je kunt overwegen om de kosten te verminderen. 

Vraag een totaalprijs

Het gemiddelde uurloon van een badkamer installateur ligt rond de € 40 per uur. Omdat er best wat uren werk in een badkamer kunnen zitten, is het verstandig om van tevoren een vaste prijs af te spreken. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Vraag offertes op bij verschillende installateurs en kijk goed of zij een totaalprijs rekenen of achteraf het uurloon berekenen.

Houdt rekening met de indeling van de badkamer

Het kost een installateur veel tijd en moeite om bestaande aansluitingen te verplaatsen of te veranderen. Kijk daarom – als je wilt besparen – of je de indeling van de badkamer gelijk kunt houden. Als je bijvoorbeeld het toilet en de douche op dezelfde plek houdt, is je installateur veel sneller klaar. En dat kost natuurlijk ook minder. 

Heb je al die extra’s nodig?

We hebben erg de neiging – zeker voor de badkamer – om te kiezen voor luxe en ‘leuke’ extra’s. Denk vooraf wel goed na of je die geluidsinstallatie in je douche ook daadwerkelijk gaat gebruiken en of je werkelijk niet zonder bubbelbad kunt. 

Helemaal nieuw of niet

Vaak is het niet nodig om een volledig nieuwe badkamer te laten aanleggen. Misschien vind je de tegels niet mooi meer of zitten ze los, maar ben je met de rest van je badkamer nog tevreden. Of je vindt de tegels juist nog goed maar is er een nieuwe wastafel of douche nodig om jouw badkamer een opfrisser te geven. Je kunt besparen door alleen die onderdelen aan te pakken die nodig zijn.

Zelf slopen en afvoeren

Een badkamer aanleggen is een secuur en specialistisch klusje en wordt daarom beter aan een ervaren installateur overgelaten, maar vaak is het mogelijk om wel zelf de oude badkamer te slopen. Zo bespaar je op het uurloon van de installateur. Ook de kosten voor het afvoeren van het puin zijn vaak veel lager als je dat zelf doet. 

Kies een showroommodel

Wil je toch echt die super-de-luxe douchecabine met infrarood licht en massagestralen? Dan is het goed om eens te kijken of er ergens een showroommodel beschikbaar is. Het is waarschijnlijk niet iets waar je snel aan denkt voor een badkamer, maar de meeste sanitair winkels hebben showroommodellen die ze naderhand niet meer als nieuw kunnen verkopen. De prijs van een showroommodel is vaak beduidend lager dan een nieuw model, terwijl het sanitair nog nooit daadwerkelijk is gebruikt.

Kosten badkamer renovatie berekenen. Prijzen sanitair, bad, douche, toilet - verbouwingsprijzen File 2

Voorbeeldprijzen badkamer renovaties

Hier volgen een aantal voorbeeld badkamer renovaties met prijzen, zodat je hopelijk een beter idee krijgt wat jouw renovatie gaat kosten.

Simpele badkamer

Een simpele badkamer is functioneel, maar biedt geen (overbodige) luxe. Je kiest dan voor standaard sanitair, zonder poespas, en gewone keramische tegels. Je moet dan qua sanitair denken aan:

 • Een douchecabine
 • Een wastafel met badkamermeubel
 • Een toilet
 • Eventueel een bad 

Een simpele badkamer van 9 m2 kost € 2.850 tot € 6.000, inclusief installatie en btw.

Gemiddelde badkamer

Een gemiddelde badkamer heeft meer luxe en is stijlvoller ingericht dan een simpele badkamer. Je kunt dan denken aan een badkamer met:

 • Een inloopdouche
 • Een bad
 • Eén of twee wastafels met meubel
 • Een toilet

Als je je badkamer van 9 m2 op deze manier wilt inrichten, moet je rekening houden met een prijs van € 6.000 tot € 10.000, inclusief installatie en btw.

Luxe badkamer

Voor een echt luxe badkamer betaal je natuurlijk. Daar krijg je voor terug dat het de beste kwaliteit en het meeste comfort geeft. Een luxe badkamer heeft bijvoorbeeld:

 • Een dubbele wastafel met meubel
 • Inloopdouche of douchecabine met regendouche
 • Een extra groot bad
 • Stijlvol hangend toilet

Een luxe badkamer kan zo duur worden als je zelf wilt, maar houdt er rekening mee dat zoiets minimaal € 10.000 kost voor een badkamer van 9 m2, inclusief installatie en btw.

Kosten badkamer renovatie berekenen. Prijzen sanitair, bad, douche, toilet - verbouwingsprijzen

Veelgestelde vragen over badkamer renovaties

Wat kost een badkamer renovatie?

De kosten van een badkamer renovatie zijn afhankelijk van hoeveel je laat doen en hoe groot je badkamer is, maar gemiddeld kost een renovatie € 6.000 tot € 10.000. Dit gaat uit van een badkamer van gemiddelde grootte (9 m2) en is inclusief installatie, materiaal en btw.

Hoelang duurt een badkamer renovatie?

Gemiddeld duurt een badkamer renovatie 2 tot 3 weken, afhankelijk van hoeveel er gedaan moet worden. 

Hoeveel btw betaal je voor een badkamer renovatie?

Voor het renoveren van een badkamer wordt het normale btw-tarief van 21% gerekend. Alleen het isoleren, behangen, stukadoren, schilderen en schoonmaken van woningen vallen onder het verlaagde btw-tarief. Een badkamer renovatie valt daar helaas niet onder.

Hoeveel kost een renovatie van een kleine badkamer?

Een kleine badkamer (van 5 m2) kost natuurlijk minder om te laten renoveren, al is het alleen maar omdat er minder sanitair in past. Maar zelfs in een kleine ruime is het mogelijk om alle luxe te plaatsen die een grote badkamer ook heeft. De renovatie van een kleine badkamer kost gemiddeld € 4.000 tot € 9.000, inclusief installatie, materiaal en btw.