Kosten asbest verwijderen berekenen. Wat kost het verwijderen van asbest- - verbouwingsprijzen4

Kosten asbest verwijderen berekenen

Als je een oudere woning hebt, is het best mogelijk dat er asbest in de woning zit. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is daarom aan te raden om het asbest te laten verwijderen. In dit artikel lees je waar je allemaal aan moet denken bij het verwijderen van asbest en wat de gemiddelde kosten zijn.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes mineralen die in de natuur voorkomen. Het bestaat uit hele kleine vezels die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Asbest heeft een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, brandwerend en goedkoop. Daarom is het in het verleden veel gebruikt in de bouw. Vaak gebeurde dit door het asbest te combineren met een bindmiddel, zoals cement, lijm of gips. 

Al heel lang is bekend dat het lang inademen van asbest-deeltjes schadelijk is voor de gezondheid. Het kan onder andere long- en buikvlieskanker veroorzaken. Hoe meer vezels je tijdens je leven inademt, hoe groter de kans op gezondheidsschade. Daarom is sinds 1 juli 1993 de verkoop en het gebruik van asbest in de bouw verboden.

Iedereen ademt in zijn leven asbest in, bijvoorbeeld gewoon in de buitenlucht. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken als je een keer in aanraking komt met asbest. Maar langdurige blootstelling kan wel schadelijk zijn. Daarom hebben relatief veel bouwvakkers last van de gevolgen van asbest. Maar ook als jij in je woning gaat klussen met asbestmaterialen loop je het risico om veel vezels in te ademen. Deze zijn namelijk niet weg met een keertje luchten, maar kunnen lang in een kamer blijven hangen.

Welke woningen hebben asbest?

Asbest werd gebruikt in veel verschillende materialen. De golfplaten en leistenen daken zijn misschien wel de meest bekende bron van asbest, maar het kan ook gevonden worden in dakgoten, plafondplaten, afvoerbuizen van cement, vloerzeil en vinyltegels, de kit rondom kozijnen en vensterbanken van ‘napmarmer’. Omdat asbestvezels niet met het blote oog te zien zijn, is het erg moeilijk om te bepalen of ergens asbest in verwerkt zit. 

Het eerste dat je moet bedenken als je wilt weten of er asbest in je huis zit is: wanneer is het huis gebouwd? Asbest is sinds 1993 verboden, dus als je woning in 1994 of later is gebouwd, weet je zeker dat er geen asbest in de woning zit. 

Is je woning vóór 1994 gebouwd? Dan zou het zomaar kunnen dat er ergens asbest in verwerkt is. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt bekijken en bijvoorbeeld vergelijken met foto’s op het internet om te beoordelen of er asbest in zit, zoals nepmarmeren vensterbanken of platen achter de cv-ketel. Maar het asbest kan bijvoorbeeld ook in de isolatieplaten onder het dak zitten of in de lijm die je badkamertegels op hun plek houdt. Het is dus erg lastig om zelf te bepalen of er asbest in je woning zit. Gelukkig is er een alternatief als je zekerheid wilt.

Kosten asbest verwijderen berekenen. Wat kost het verwijderen van asbest- - verbouwingsprijzen3

Asbestinventarisatie

Om zeker te weten of (en waar) in je woning asbest verwerkt zit, kun je een asbestinventarisatie uit laten voeren. Een gecertificeerd bedrijf bekijkt dan je woning en bepaalt of er asbest in zit. Er zijn verschillende niveaus van inventarisatie, met (natuurlijk) verschillende kosten.

 • Type 0: Voor deze inventarisatie loopt de inspecteur door je woning en bekijkt, puur op het oog, of er materialen zijn die mogelijk asbest kunnen bevatten. Dit type inventarisatie wordt vaak gedaan als men een huis koopt. De kosten voor dit type inventarisatie zijn gemiddeld € 150.
 • Type A: De inspecteur beoordeelt alle zichtbare materialen in het huis. Als er ‘verdachte’ materialen zijn, dan wordt er een monster naar het laboratorium gestuurd om te bepalen of er asbest in zit. De kosten voor dit type inventarisatie zijn gemiddeld € 400.
 • Type B: De inspecteur beoordeelt ook de onzichtbare materialen in het huis op asbest. Hiervoor worden bijvoorbeeld muren of plafonds opengebroken om te kijken welke materialen er achter zitten. Dit type onderzoek vindt meestal plaats als bij het onderzoek Type A het vermoeden ontstaat dat er onzichtbare bronnen van asbest zijn. De kosten voor dit type inventarisatie zijn gemiddeld € 1.000, maar dit is erg afhankelijk van de hoeveelheid die onderzocht moet worden en hoe moeilijk het is om die plekken te bereiken.

Naast de zekerheid of er asbest aanwezig is, krijg je bij een asbestinventarisatie ook een advies of het asbest verwijderd moet worden of kan blijven zitten en een indicatie van de kosten van het verwijderen.

Moet ik asbest laten verwijderen?

Asbest is alleen schadelijk als de asbestvezels ingeademd worden. Als de vezels niet vrijkomen, hoeft het asbest dus niet per sé verwijderd te worden. Om te bepalen of asbest kan blijven zitten is het belangrijk te weten of de asbest hechtgebonden of losgebonden is. 

Losgebonden asbest

Asbest is losgebonden als de vezels niet in een ander materiaal zijn vastgezet. Dit is bijvoorbeeld het geval bij spuitasbest. Hierbij is het risico op losse vezels erg groot en dit type asbest moet dus altijd verwijderd worden. 

Hechtgebonden asbest

Bij hechtgebonden asbest zit het asbest verwerkt in ander materiaal, bijvoorbeeld cement of gips. De kans dat de vezels in de lucht komen is klein. Hechtgebonden asbest kan blijven zitten, als:

 • het materiaal in goede staat is.
  Als het bindmateriaal verweerd is, kunnen de vezels alsnog vrijkomen. In dat geval moet het asbest verwijderd worden.
 • het materiaal niet bewerkt wordt.

Zodra je in hechtgebonden asbest gaat zagen, boren, etc komen de vezels vrij. 

Wil je dus gaat klussen in een kamer waar hechtgebonden asbest in zit? Dan moet je goed weten waar het asbest in verwerkt zit, zodat je niet per ongeluk een gat in een asbestplaat boort. 

Verwijderen of niet?

Je bent niet verplicht om asbest te verwijderen. Natuurlijk wil je het asbest verwijderen als er een risico voor jouw gezondheid en die van jouw gezin is. Als dit risico bestaat en ook anderen kan beïnvloeden kan de gemeente je zelfs dwingen om het asbest te laten verwijderen.

Hechtgebonden asbest in goede staat kun je dus in principe laten zitten. Toch kan het aan te raden zijn om al het asbest uit je woning te laten verwijderen. Zo weet je zeker dat er in de toekomst geen problemen ontstaan, bijvoorbeeld als het materiaal beschadigt of als je wilt gaan klussen in je woning. 

Ook is het goed om te weten dat de regering al een aantal jaar bezig is met plannen om asbest in gebouwen te verbieden. Als deze plannen ooit goedgekeurd worden, moet al het asbest uit woningen en bedrijfspanden verwijderd worden.

Kosten asbest verwijderen berekenen. Wat kost het verwijderen van asbest- - verbouwingsprijzen2

Kan ik asbest zelf verwijderen?

Omdat asbest een schadelijke stof is, zijn er veel regels rondom het verwijderen ervan. Dat betekent dat het verwijderen meestal door een gecertificeerd bedrijf moet worden gedaan. In sommige gevallen mag je zelf asbest verwijderen uit je woning, maar dan moet je wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het asbest zit in jouw eigen woning of een bijgebouw bij je woning.
 • Het is niet meer dan 35 m2 asbest.
 • Het gaat om intact, hechtgebonden asbest.
 • Het asbest wordt in zijn geheel verwijderd en vervoerd.
  Je mag dus niet een plaat doormidden zagen of dubbelvouwen om het gemakkelijker te vervoeren. 
 • Het asbest is vastgeschroefd (asbestplaten) of ligt los (bijvoorbeeld vloerzeil). Als platen gespijkerd of gelijmd zijn, is er veel meer kans dat deze bij het verwijderen beschadigen. Daarom mogen dat soort platen alleen door een vakman verwijderd worden.
 • Je hebt toestemming van de gemeente. Als asbest verwijderd wordt, moet dit altijd aan de gemeente gemeld worden en moet de gemeente toestemming geven. Als je een vakman inschakelt, doet deze de melding voor je. Maar als je zelf het asbest verwijdert, zal je dit dus ook zelf moeten melden.

Vraag van tevoren bij je gemeente na hoe je het asbest moet afvoeren. En wees heel voorzichtig met het verwijderen. Als je het verkeerd doet, kunnen jij en anderen veel gezondheidsschade oplopen. Draag beschermende kleding en zorg dat je speciaal folie klaar hebt liggen om het asbest in te verpakken. In sommige gemeenten kun je dit folie gratis afhalen bij de milieustraat.

Wat kost het laten verwijderen van asbest?

Asbest kun je het beste laten verwijderen door een vakman. Een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf kan de spullen veilig en snel verwijderen. Vaak kunnen deze bedrijven ook de plek waar het asbest zat meteen weer voor je opvullen. Bedrijven die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in asbest van het dak verwijderen, kunnen ook meteen een nieuw dak op je woning zetten. Maar waarschijnlijk vraag je je wel af wat de kosten zijn van zo’n vakman. 

De kosten voor het verwijderen van asbest hangen af van de hoeveelheid asbest, de locatie en het aantal ruimtes dat gesaneerd moet worden. Voor 1 ruimte van maximaal 35 m2 betaal je gemiddeld € 950. Meerdere ruimtes laten saneren kan oplopen tot € 2.000. Wil je golfplaten met asbest laten verwijderen? Dan ben je meestal goedkoper uit. 

Hier volgt een overzicht van de kosten.

Asbestinventarisering

Een gecertificeerd bedrijf zal bijna altijd eerst een asbestinventarisering doen. Dit zal voor verwijderen een Type A of Type B inventarisatie zijn. De kosten zijn gemiddeld € 400 voor een Type A (alleen zichtbare materialen) en € 1.000 voor Type B (ook verborgen materialen).

Verwijderen van asbest uit een ruimte

De kosten voor het verwijderen van asbest uit een woning wordt meestal berekend over de grootte en het aantal ruimtes. De gemiddelde kosten zijn:

 • 1 ruimte tot 35 m2: € 950
 • meerdere ruimtes tot 50 m2: € 1.300
 • meerdere ruimtes tot 70 m2: € 1.800

Verwijderen van asbest golfplaten

Golfplaten met asbest zijn gemakkelijker te verwijderen dan bijvoorbeeld platen die in de woning zijn verwerkt. Daarom zijn de kosten hiervoor relatief laag.

 • Tot 10 m2 golfplaten: € 650
 • Tot 20 m2 golfplaten: € 800
 • Tot 50 m2 golfplaten: € 950

Tips voor het laten verwijderen van asbest

Gecertificeerd bedrijf

Zorg dat je een gecertificeerd bedrijf inschakelt. Asbest laten verwijderen door een bedrijf zonder certificaat is niet alleen gevaarlijk, maar ook strafbaar. Op ascert.nl kun je controleren of een bedrijf gecertificeerd is.

Offerte

Vraag meerdere offertes op en bekijk goed welke zaken er wel en niet in meegenomen worden. Wordt het asbest ook afgevoerd of moet je daar zelf nog voor zorgen? Worden er bijvoorbeeld voorrijkosten gerekend? En welke garantie wordt gegeven? Maak van tevoren duidelijke afspraken met de aannemer zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Samen met de buren

Als je bijvoorbeeld een asbest dak laat verwijderen, kun je overwegen om ook je buren in te seinen. De kans is groot dat hun dak ook asbest bevat (zeker als het dak doorloopt naar de buren). Voor dit soort klussen geldt altijd: hoe meer je in één keer laat aanpakken hoe lager de prijs per vierkante meter uitpakt. 

Lokale subsidies

Er geldt geen landelijke subsidie meer voor het verwijderen van asbest, maar sommige gemeentes of provincies bieden nog wel lokale subsidies. Informeer naar de mogelijkheden bij je gemeente en provincie. 

Asbest in kleine losse voorwerpen

Niet alleen je woning zelf, maar ook oude huishoudelijke apparaten en andere artikelen kunnen asbest bevatten. Het gaat dan om zaken van vóór 1994, zoals broodroosters, strijkijzers, bloembakken of warmhoudplaatjes. Het is altijd aan te raden om deze dingen af te voeren voordat ze stuk gaan en mogelijk asbest kunnen verspreiden.

Kleine apparaten en huishoudelijke artikelen met asbest kun je zelf naar de milieustraat brengen. Informeer bij je gemeente hoe je de artikelen moet aanleveren. Vaak moet het artikel in een speciale folie verpakt worden. In sommige gemeenten kun je dit folie gratis bij de milieustraat afhalen.

Kosten asbest verwijderen berekenen. Wat kost het verwijderen van asbest? - verbouwingsprijzen1

Veelgestelde vragen over kosten asbest verwijderen

Wat kost asbest laten verwijderen?

De kosten hangen af van het soort asbest, de oppervlakte en het aantal ruimtes. Gemiddelde kosten voor het verwijderen van asbest uit een woning zijn:

 • Tot 35 m2: € 950
 • Tot 50 m2: € 1.300
 • Tot 70 m2: € 1.800

Daarnaast moet je vaak kosten maken voor de asbestinventarisatie. Zo weet je precies waar asbest in zit en of deze verwijderd moet worden. Dit kost € 400 tot € 1.000.

Wat kost het om asbest golfplaten te laten verwijderen?

Golfplaten met asbest laten verwijderen kost gemiddeld:

 • Tot 10 m2 golfplaten: € 650
 • Tot 20 m2 golfplaten: € 800
 • Tot 50 m2 golfplaten: € 950

Hoe weet ik of er asbest in mijn huis zit?

Is je woning in 1994 of later gebouwd? Dan zit er geen asbest in je huis. Asbest is namelijk sinds 1993 verboden. 

Is je woning ouder? Dan is het moeilijk te bepalen of er asbest in zit. Je kunt asbest namelijk niet met het blote oog zien. Om zekerheid te krijgen, kun je een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Een inspecteur bekijkt dan je woning en kan monsters van materialen naar een laboratorium sturen om zeker te weten of er asbest in zit. 

Mag je zelf asbest verwijderen?

Je mag zelf asbest verwijderen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Het asbest zit in jouw eigen woning of een bijgebouw bij je woning.
 • Het is niet meer dan 35 m2 asbest.
 • Het gaat om intact, hechtgebonden asbest.
 • Het asbest wordt in zijn geheel verwijderd. 
 • Het asbest is vastgeschroefd (asbestplaten) of ligt los (bijvoorbeeld vloerzeil).
 • Je hebt toestemming van de gemeente.

Hoeveel asbest mag je zelf verwijderen?

Je mag maximaal 35 m2 asbest zelf verwijderen. Dit moet ook het geheel van het asbest zijn. Als je bijvoorbeeld een asbest dak hebt van 70 m2, mag je bijvoorbeeld niet eerst zelf 35 m2 verwijderen, om vervolgens de rest door een bedrijf te laten verwijderen.

Wanneer is het verplicht om asbest te verwijderen?

Als er een risico is dat asbestvezels in de lucht komen, ben je verplicht het asbest te (laten) verwijderen. Dit is het geval als het asbest niet hechtgebonden is (het zit niet vast in een ander materiaal), als het materiaal waar asbest in zit beschadigd is of als het verweerd is. De gemeente kan je in dat geval dwingen om het asbest te verwijderen om de gezondheid van jouzelf en de mensen in je omgeving te waarborgen.


Welke bedrijven mogen asbest verwijderen?

Alleen gecertificeerde bedrijven mogen asbest verwijderen. Zo wordt gegarandeerd dat het asbest op een veilige manier wordt verwijderd en afgevoerd. Op ascert.nl kun je controleren welke bedrijven een certificaat hebben.