Kosten elektrische vloerverwarming vs watervloerverwarming berekenen - verbouwingsprijzen

Kosten elektrische vloerverwarming vs watervloerverwarming berekenen

Een vloerverwarming heeft veel voordelen. In een ander artikelen sommen we deze voordelen op en beschrijven we hoe je de kosten van vloerverwarming kunt berekenen, afhankelijk van de keuzes die je daarbij maakt. In dit stuk gaan we dieper in op de vergelijking tussen elektrische vloerverwarming en watervloerverwarming.

Wat zijn de kosten van een elektrische vloerverwarming en een traditionele vloerverwarming?

De meest populaire vloerverwarmingssystemen gebruiken warm water of elektriciteit. Traditioneel wordt het water verwarmd door een cv-ketel en stroomt het warme water door leidingen onder de vloer. Dan is de dispenser verantwoordelijk voor het gelijkmatig pompen van water.

Leg bij gebruik van elektrische vloerverwarming een 1 tot 3 mm dikke mat, waar elektrische stroom doorheen loopt. Er zijn stroomlijnen toegevoegd die een hoge weerstand hebben en daardoor heet worden.

Elektrische vloerverwarming wordt eigenlijk alleen gebruikt als bijverwarming, maar is makkelijker te installeren en dus veel goedkoper in aanschaf.

Kosten elektrische vloerverwarming

Kiest u voor elektrische vloerverwarming, dan zijn er veel mogelijkheden. Kies eerst een laagspannings- of netvoedingssysteem. De warmtecapaciteit van deze vloerverwarming is afhankelijk van het vermogen, dit varieert van 320W tot 930W. De dichtheid (hartafstand) van de verwarmingsdraad heeft ook invloed op de warmtecapaciteit. De draden kunnen 12 tot 18 cm uit elkaar liggen. Tot slot zijn er drie soorten elektrische vloerverwarming: vloermatten, kabels en foliesystemen. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Laat uw installateur u hiervan op de hoogte stellen.

Kosten elektrische vloerverwarming vs watervloerverwarming berekenen - verbouwingsprijzen 1